Yılda 9 milyon kişinin verem oluyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Ocak 2008 17:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Malatya Sağlık Müdürü Sezai Demirel, dünyada yılda 9 milyon kişinin verem hastalığına yakalandığını söyledi.

Ülkemizde her yıl ocak ayının ilk haftasının Verem Haftası olarak kutlanması dolayısıyla yazılı açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Sezai Demirel, "Her yıl dünyada 9 milyon kişi verem hastalığına yakalanmakta, yaklaşık 2 milyonu veremden ölmektedir.

Türkiye'de 15-20 milyon arası bir nüfusun verem mikrobu ile enfekte olduğu hesaplanmaktadır. Bu insanların yüzde 5-10'u yaşamlarının bir döneminde verem hastası olacaktır. İlimizde de yıllık ortalama 200 verem vakası saptanmaktadır" dedi.

Verem hastalığının hasta kişinin öksürmesi, hapşırması ve konuşması sırasında havaya karışan damlacıkların toz şeklinde havada asılı kalması ve bu havanın sağlam kişiler tarafından solunması ile bulaştığına dikkat çeken Demirel, şunları belirtti:

"Hastalık genellikle güneş görmeyen ve havalandırması kötü olan yerlerde daha çok görülmektedir. Bu durumda veremden korunmak için yeterli ve dengeli beslenilmelidir. Güneşten ve temiz havadan yeterince yararlanılmalı, odalar sık sık havalandırılmalı, temizliğe dikkat edilmelidir. Aşırı yorgunluktan ve vücut direncini düşürücü uygulamalardan (sigara gibi) kaçınılmalı, düzenli olarak spor yapılmalı, yerlere tükürülmemeli, öksürük ve hapşırık sırasında mendil ile ağız kapatılmalıdır."

Verem aşısı BCG'nin özellikle çocuklarda verem hastalığını önlemede çok etkili olduğuna dikkat çeken Demirel, "Ülkemizde BCG aşısı doğumdan iki ay sonra bir kez yapılır. Geç kalındığına tüberkülin cilt testi yapılarak 6 yaşa kadar yapılabilir.

Halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, gece terlemesi, öksürük, kan tükürme, balgam, göğüs, sırt ağrısı, nefes darlığı verem hastalığını belirtileridir. Özellikle üç haftadan uzun süren öksürükte verem hastalığından şüphelenmek gerekir.

Tüberküloz tedavisinin 2006 Haziran ayından itibaren Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) şeklinde yapılması yasal zorunluluk haline gelmiş olup DGT ile hasta, ilaçlarını tedavisi boyunca görevli birinin gözetimi altında almaktadır. Ülkemizde verem hastalarının tedavisi ve takiplerinin yanı sıra verem hastaları ile doğrudan temas halinde bulunanların muayenesi ile koruyucu tedavileri verem savaş dispanserlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber