5 Ocak 2008'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 05 Ocak 2008 08:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BAŞBAKAN ERDOĞAN DİYARBAKIR'DA

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün meydana gelen ve 5 kişinin ölümüne neden olan patlamanın ardından Diyarbakır'a gidiyor. Başbakan Erdoğan, Diyarbakır'da yerinde incelemelerde bulunacak ve yetkililerden bilgi alacak.

-Öte yandan, patlamayla ilgili gözaltına alınanların sorgulaması sürüyor. Bombalı saldırıda yaralananların tedavileri de çeşitli hastanelerde devam ediyor.

-DSP İL BAŞKANLARI TOPLANIYOR

-DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, iki gün sürecek DSP İl Başkanları 1. Grup Toplantısı'nda konuşma yapacak. (Saat:14.00)

-ALEVİ ÖRGÜTLERİNDEN ?ALEVİ AÇILIMI? DEĞERLENDİRMESİ

-Alevi Bektaşi Federasyonu ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonları, AKP'nin ?Alevi açılımı? ve Almanya'da yayın yapan ARD Televizyonu'nda tartışma yaratan dizi ile ilgili değerlendirme yapacak. (Saat:10.30)

-CHP'Lİ MOĞULTAY'IN BASIN TOPLANTISI

-CHP'li Mehmet Moğultay, ?CHP'de Demokratik Değişim Hareketi?nin ilkelerini ile CHP'ye yönelik eleştiri ve projelerini açıklayacağı basın toplantısı düzenliyor. (Saat:13.00)

-ÖİB BAŞKANI KİLCİ: ELEKTRİKTE ÖZELLEŞTİRME İÇİN OTOMATİK FİYAT GEREKLİ

-Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, elektrikte özelleştirmenin başlaması için otomatik fiyatlandırma mekanizmasına geçilmesi gerektiğini söyledi. Kilci, elektrikte akaryakıttaki fiyat sisteminin olması gerektiğini belirtti.

-Kilci, otoyol ve köprü özelleştirmelerinin ardından uygulanacak tarife için yasa çıkaracaklarını açıklarken, toplam 10 adet köprü ve otoyolu parça parça satmanın ekonomik olmayacağını, toplu satış düşündüklerini bildirdi.

-VATANDAŞIN ENFLASYONU GENEL ENFLASYONUN ÜÇ KATI

-2007 yılında tüketici enflasyonu yüzde 8.4'le hedefe göre yüzde 100'den fazla sapma gösterirken, "vatandaşın enflasyonu" olarak tanımlanabilecek mutfak ve kiradaki enflasyonun çok daha yüksek boyutlarda olduğunu gösteriyor. Dar ve orta gelirlilerin gelirinin yüzde 70'ini alıp götüren gıda ve kira harcamalarındaki yıllık artışların yıllık enflasyon oranının üç katı dolayında olduğu dikkati çekiyor.

-Tüketici anketleri, alt ve orta gelir gruplarının gelirlerinin yüzde 35'ine yakınını mutfağa, yüzde 35'e yakınını da kira-konut ihtiyaçlarına ayırdıklarını ortaya koyuyor. Mutfak ve barınmayla ilgili mal ve hizmetlerin 2007'deki fiyat artışları ise ortalama yüzde 25'in üstünde bir enflasyona işaret ediyor.

-KARAYOLLARI MÜTEAHİTLERE OLAN BORCUNUN YARISINI ÖDEDİ

-Karayolları Genel Müdürlüğü, müteahhitlere yılın son döneminde 700 milyon YTL'lik ödeme yaparak, borcunun yarısını kapattı.

-HAZİNE GELECEK HAFTA 1.2 MİLYAR DOLAR DIŞ BORÇ ÖDEYECEK

-Hazine, gelecek hafta 1 milyar 209.1 milyon dolarlık dış borç ödemesi gerçekleştirecek.

-MEHMETÇİĞ'E YARDIMA MEB'DEN SORUŞTURMA

-Mehmetçik Vakfına Yardım Kampanyası'na katılan Hacı Yasemen Yılmazel İlköğretim Okulu Müdürü hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

-SAYIŞTAY BAŞKANI 5 YILDA 41 ÜLKE GEZDİ

-Sayıştay Başkanı Mehmet Damar, 5 yıllık görevi süresince 41 kez yurtdışına çıktı. Damar, ABD, Avrupa ülkeleri, Filipinler, Pakistan, Güney Afrika Cumhuriyeti, Çin, Hindistan'a kadar pek çok ülkeye gitti. Damar, yurtdışı gezileri nedeniyle 5 yılda 400 bin YTL harcırah alırken, bu gezilerden 19'una eşi Arife Damar birine ise kızı Serap Damar'ı da götürdü.

-FİLİSTİN BÜYÜKELÇİLİĞİ: ?GÜL, BUSH'A ADİL BARIŞ MESAJINI İLETSİN"

-Filistin Büyükelçiliği, Salı günü Beyaz Saray'da yapılacak görüşmede Cumhurbaşkanı Gül'den Başkan Bush'a Ortadoğu'da ?adil barış? mesajını iletmesini istedi. Cumhurbaşkanı Gül'ün Filistin Yönetimi Başkanı Abbas'ın Ankara ziyareti sırasında verdiği mesajları Oval Ofis'te tekrarlamaları beklentisini dile getirildi.

-DÜNYANIN ÜÇTE BİRİ ?İNCE HASTALIK? RİSKİ TAŞIYOR

-Dünya nüfusunun 3'te biri verem enfeksiyonu taşıyor. Her yıl 8.9 milyon kişi veremle mücadele ederken, hastalığa yakalananların yüzde 20'si hayatını kaybediyor. Türkiye'de ise 2006 yılında 20 bin 526 verem hastası kayıt altına alındı. Verem hastalarının üçte biri ise İstanbul'da. Hastalığın bölgesel dağılımında da Marmara Bölgesi birinci sırada.

-Türkiye Verem Savaş Dernekleri Federasyonu Başkan Vekili Zeki Kılıçarslan, yetersiz beslenme, ağır çalışma koşulları, işsizlik ve yoğun kalabalıkların büyük kentlerin özellikle gecekondu bölgelerinde veremin ciddi bir tehlike olarak ortaya çıkardığını belirtti.

-Öte yandan Sağlık Bakanlığı, verem hastalığında belirgin bir artış yaşanmadığını kaydetti. Az orandaki artışın ise, hastalığın kayıt altına alınmasından kaynaklandığı belirtildi.

-İKSEV ULUSAL BESTE YARIŞMASINA BAŞVURULAR BAŞLADI

-İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı'nın (İKSEV) düzenlediği ?Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması?na başvurular başladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber