Beş KİT için özel ihale yasası hazırlanıyor

Haber Giriş : 15 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Beş sektörde faaliyet gösteren KİT'lerin piyasa koşullarına uygun hızlı ihale yapması amacıyla özel ihale yasası hazırlanıyor. Taslak yasalaşırsa bu kuruluşlarda ihale süresi 10 güne inebilecek

Enerji, su, ulaştırma ve telekomünikasyon sektörlerindeki KİT'lerin piyasa koşullarına uygun olarak hızlı ihale yapmaları için 'özel ihale yasası' getiriliyor. AB normları paralelinde dört alandaki KİT'lere posta hizmetleri de eklendi. Yeni yasa taslağına göre, beş sektörde faaliyet gösteren KİT'ler için ihale sürelerinin 10 güne kadar indirilmesi gündeme gelecek.

Böylece, KİT'lere özgü, 'dinamik alım sistemi' devreye sokulacak. Söz konusu KİT'lerin piyasa koşullarına uyum sağlaması için Kamu İhale Yasası'nda yapılan değişiklikle 3.2 trilyon liraya kadar yapım işleri yasa dışında bırakılarak ara çözüm sağlanmış, ancak alımları için özel bir yasa çıkarılması öngörülmüştü. Kamu İhale Kurumu (KİK), yasa taslağı üzerindeki çalışmalarını tamamladı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın talebi üzerine hazırlanan 'Su, Enerji, Ulaştırma, Telekomünikasyon ve Posta Hizmet Sektörlerinde Faaliyet Gösteren Kurum ve Kuruluşlar ile Kamu Teşebbüsleri İhale Kanunu' taslağı gözden geçirilmek üzere Maliye Bakanlığı'na gönderildi.

Taslağın hazırlıklarında AB uygulamaları dikkate alındı. AB ülkelerinde özel sektörün elinde olan söz konusu alanlarda, kamu düzenleyici bir rol oynuyor. Türkiye'de kamunun elindeki bu alanların hem özel sektöre açılabilmesi hem de piyasa koşullarına göre faaliyet göstermesine olanak tanınması amaçlanıyor. Avrupa Birliği normları çerçevesinde, posta hizmetleri de özel yasanın kapsamına alındı. Ayrıca, kamu teşebbüsü olmadığı halde özel veya mühnasır hak (imtiyaz) sahibi özel kuruluşların alımları da yasa kapsamında sayılıyor. Yasa taslağında, AB ülkelerinin katılımcılarına engelleme yapılmayacağı da hüküm altına alan düzenlemelere de yer verildi.

'Eşik' TEFE'yle artacak
Özel yasa hükmünde ihale yapacak olan kurumlarda, kamu hizmeti faaliyetlerini yürüten idare, kamu teşebbüsü veya özel veya münhasır hak sahibi kuruluşların, bu faaliyetlerine ilişkin, KDV hariç yaklaşık maliyeti; mal ve hizmet alımlarında 499 bin euro (yaklaşık 920 milyar), yapım işlerinde ise 6 milyon 242 bin Euro ve üzerinde olması halinde kanun hükümlerine tabi olacak.

Yasada, diğer KİT'ler için de YTL bazında eşik değer belirlenmesi öngörülüyor. Ancak, taslakta bu miktarlar yer almadı. Eşik değerler her yıl TEFE'ye endekslenerek artırılacak. Alım ve yapım işlerini özel yasa çerçevesinde yapacak olan kurumlara esneklik tanınırken, ödeneksiz ihaleye çıkılamayacağı hükmü korundu. Kuruluşların bütçelerinde yaklaşık maliyetin en az yüzde 10'u ödenek bulunması ve diğer yıllarda da bu oranın altına düşülmemesi hükme bağlanıyor.

Dinamik alım sistemi
Taslakta, yasaya tabi kurumların ihalelerin hızlandırılması amacıyla 'Dinamik Alım Sistemi' getirilmesi öngörülüyor. İhaleye katılan ve yeterlilik kriterlerini sağlayan istekliler, bu sisteme kabul edilecek ve ilk tekliflerini her an iyileştirebilecek. İhaleye katılanlar elektronik ortamda tekliflerini yenileyebilecek. İhale en düşük teklifi veya ekonomik açıdan en avantajlı teklifi veren isteklinin üzerinde kalacak.

Yasada 'rekabetçi müzakere' yöntemi de ihale usulleri arasına dahil edildi. Buna göre, alım konusu ihtiyacın hukuki veya mali özelliklerininbelirlenememesi veya teknik şartnamenin gereken hassasiyette olmaması durumlarında ihale rekabetçi müzakere yoluyla yapılabilecek. Müzakereler sonrasında, bu çözümlere dayanılarak seçilen bir veya birden fazla aday teklif vermeye davet edilebilecek. Hazırlanan yasa taslağında, şikâyet konusu olan ihale süreleri de yeniden düzenleniyor.

Ön ilan avantajı
Yasa kapsamında sayılan kuruluşlar, yıllık alımlarına ilişkin ön periyodik ilan yaptıkları takdirde belirtilen ilan sürelerinin altına inebilecekler. Taslakta, açık ihalelerin tamamlanma süresi 40 gün olarak belirlenirken, ön periyodik ilan yapıldığı takdirde söz konusu süre 24 güne kadar indirilebilecek. Taslakta, belli istekliler arasında yapılan ihalelerde ihalenin tamamlanma süresi 24 gün ile sınırlandırılırken, ihaleye katılanların anlaşmasıyla daha kısa bir süre belirlenmesine olanak tanındı. İdare de bu süreyi asgari 10 güne kadar çekebilecek.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber