DİSK: Sosyal Güvenlik Tasarısı geri çekilmeli

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Ocak 2008 14:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı'nın geri çekilmesini ve geniş katılımlı bir tartışma ortamında çalışılarak talepler doğrultusunda yeniden düzenlenmesini istediklerini belirterek, bu nedenle 15 Ocak'ta İstanbul ve Ankara'dan sendika ve meslek örgütleri temsilcilerinin Ankara'ya yürüyeceğini bildirdi.

Çelebi, yaptığı yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doğrultusunda sosyal güvenlik alanında tüm çalışanlar için ortak norm ve standart sağlayacak bir düzenleme yapılması gerekirken, iptal edilen yasadan daha geri bir taslak ortaya çıkarıldığını savundu.

"Hükümet, bir yandan sosyal güvenlik açıklarının büyüdüğünü söylerken bir yandan da sağlık alanındaki uygulamalarıyla özel hastanelere, ilaç tekellerine aktardığı payı artırmayı hedefliyor" diyen Çelebi, Türkiye'nin, OECD ülkeleri arasında devletin sosyal güvenlik sistemine prim katkısı olmayan tek ülke olduğunu bildirdi. Avrupa Birliği ülkelerinin sosyal güvenlik ve sağlık için bütçelerinin yarısını harcadığını, Türkiye'de bu oranın bütçenin beşte birine ulaşmadığını belirten Çelebi, şunları kaydetti:

"Bu tasarı yasalaşırsa sağlık ve sosyal güvenlik haklarımızda bir dizi kayıp oluşacak. Kadınlar için 58, erkekler için 60 olan emeklilik yaşı hem kadınlar hem de erkekler için 65'e çıkarılacak. Emekliliğe hak kazanmak için halen 7 bin gün prim ödemek gerekirken 9 bin gün prim ödemek gerekecek. Emekli aylıkları yüzde 23 ile yüzde 33 arasında düşürülecek. Hastalık, kaza, ameliyat gibi nedenlerle hastaneye yatmak gerekince 'katılım payı' adı altında para ödenecek. Bütün sağlık hizmetleri paralı olacak." TBMM'ye sunulan yasa tasarısının geri çekilmesini, geniş katılımlı bir tartışma ortamında çalışılarak talepler doğrultusunda yeniden düzenlenmesini istediklerini vurgulayan Çelebi, bu nedenle DİSK, KESK, TMMOB, Türk Tabipleri Birliği ve Türk Dişhekimleri Birliği gibi sendika ve meslek örgütü temsilcilerinin "Herkese sağlık ve güvenli gelecek hakkı" sloganıyla 15 Ocak'ta İstanbul ve İzmir'den Ankara'ya yürüyeceğini belirtti. Süleyman Çelebi, diğer illerden gelenlerle birlikte 17 Ocak'ta TBMM önünde bir araya geleceklerini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber