Çin otosu geldi, en ucuzu 18 bin YTL

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 12 Ocak 2008 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Yüksel Mermer, Chery'nin Tiggo ve Alia modellerini şubat ayında satışa sunacaklarını bildirdi.

Kamuoyunun gündemini uzun süredir meşgul eden Çin otomobilinde sona gelindi. Çin'in en büyük üreticilerinden biri olan Chery markası, ilk resmî satışa şubat ayı itibarıyla başlıyor.

Chery'nin distribütörlüğünü geçen yıl alan Mermerler Grubu, ilk etapta ithalat için izinleri tamamlanan Tiggo ve Alia modellerini pazara sunacak. Modellerin fiyatları konusunda kesin bir rakam açıklanmazken Alia modelinin minimum 18 bin YTL'lik başlangıç fiyatı olacağı belirtiliyor. Alia ve Tiggo modellerinde 1.6 litrelik 107 beygir gücünde benzinli motor kullanılıyor; ABS, dijital klima, elektrikli sunroof, 6'lı CD çalar, deri kaplı ve elektrik ısıtmalı koltuklar gibi özellikler standart donanım listesinde yer alıyor.

Chery Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Mermer, söz konusu iki modelin Avrupa Birliği ülkelerinde satılabilecek standartları yakaladığını, diğer modellerin de bir süre sonra izinlerinin tamamlanacağını söyledi. Chery'nin 61 ülkede satılmasına rağmen Türkiye için özel bir üretim yaptığını belirten Mermer, "Çünkü AB standartlarını geçmek için bu şart. Türkiye dışında Hollanda ve birkaç AB ülkesinde daha distribütörlük alındı. Ancak ilk satış bizde başlayacak. Dolayısıyla bizdeki durum diğer AB ülkelerinde örnek teşkil edecek." dedi. Chery'nin söz konusu iki modelinin birkaç ay önce İngiltere'de araç tip onayı veren VCA kuruluşu tarafından onaylandığını hatırlatan Mermer, "İstesek o tarihte satışa başlayabilirdik. Biz altyapının tamamlanmasını, yedek parça stokunun sağlanması ve servis eğitiminin yapılmasını bekledik. 3 yıla yakın bir süredir Çin otomobili ile ilgileniyoruz. Ve ancak sonuca ulaşabildik. Satabileceğimize inandığımız için bu kadar emek verdik ve yatırım yaptık. İyi bir talep var. Bunu, istediğimiz fiyatlardan ürün tedarik ettiğimiz müddetçe karşılayacağız." diye konuştu.

'Yatırım olmazsa otomotivi bırakırım'

Mermerler, bin 300 bayi başvurusu alırken, bunlar arasından 50'siyle ön sözleşme imzaladı, 26'sı ile resmen çalışmaya başladı. Bugüne kadar markanın altyapı çalışmaları için 15 milyon dolar yatırım yapan grup, İstanbul Kartal'da yedek parça lojistik merkezi kurdu. Chery'nin kalitesinin sürekli iyileştiğini, araçların 2 yıldan bu yana Türkiye yol ve iklim şartlarında test edildiğini ifade eden Mermer, şunları söyledi: "Chery fabrikasında 40'a yakın araç üretiliyor; ama istediğimiz kadar mal alma şansımız yok. Satış hedefimiz ne kadar araç alabileceğimize bağlı.'' İlk 300'lük siparişi alan Mermerler, yıl sonuna kadar 3.500-4.000 adetlik satışa ulaşmayı planlıyor. Chery'nin Türkiye'ye fabrika kurması konusunda ısrarcı olduklarını belirten Mermer, "Bu bizim üçüncü girişimimiz, başaramazsak otomotivi bırakırım herhalde." diye konuştu. 1974'te Volvo çekicilerini Gölcük'te üretmek için teşvik alan; ancak sonuçlandıramayan Mermerler, 1994'te Mazda yatırımı için teşvik aldığında ekonomik kriz patlak verdi. Şimdi de Chery'ye üretim yaptırmak istiyor. Chery'nin kendileriyle ortak ya da tek başına fabrika kurmasına önem vermediklerini belirten Mermer, önemli olanın istihdama, ihracata ve yan sanayie katkı sağlamak olduğunu söyledi.

Memduh Taşlıcalı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber