Fakir öğrencinin özel okullarda eğitim görmesi yeniden gündemde...

Haber Giriş : 17 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Cumhurbaşkanı Sezer'in veto ettiği, '10 bin fakir öğrencinin özel okullarda eğitim görmesi' yeniden gündeme geleceğini belirtti.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, özel okulların artırılmasında ısrar ediyor. Bakan Çelik, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in daha önce veto ettiği, 10 bin fakir öğrencinin özel okullarda eğitim görmesi konusundaki düzenlemenin isim değişikliği yapılarak yeniden gündeme taşınacağının sinyalini verdi.

'Önleri açılmalı'

Bakan Çelik, dün Özel Yüce Okulları tarafından başlatılan 'akıllı sınıf' uygulamasının açılış toplantısına katıldı. Özel okullara üvey evlat muamelesi yapılmadığını belirten Çelik, özel okulların sayısının artması gerektiğini söyledi. Özel okulların artmasıyla bütçeden eğitime ayrılan parayla daha iyi eğitim şartların yaratılacağını belirten Bakan Çelik, özel okulların önünün açılması gerektiğini savundu.

10 bin fakir öğrencinin özel okullarda eğitim görmesini sağlayacak çalışmada isim değişikliğine gideceklerini ve bunu tekrar gündeme taşımayı düşündüklerini söyleyen Çelik, "Özel okullardan hizmet alınması düşüncesi benim şahsen her zaman savunduğum ve aklın her zaman kabul edeceği bir şeydir. Formatında değişik olabilir, ancak bu Türkiye'de er veya geç tahakkuk etmesi gereken bir şeydir" diye konuştu. 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Yasası'nın ihtiyaca yanıt veremez hale geldiğini savunan Çelik, söz konusu yasayı bugünün gereksinimlerine yanıt verecek şekilde yeniden hazırladıklarını belirtti.

Seneye tüm liseler dört yıl

Çelik, bu eğitim ve öğretim yılında pilot uygulamasını başlattıkları dört yıllık lise programını, 2005-2006 eğitim ve öğretim yılından itibaren kademeli olarak her türlü lisede başlatacaklarını açıkladı. Okullarda bilgisayar bulunmasının çok önemli olduğunu belirten Çelik, bu eğitim yılının başlangıcında 60 bin bilgisayarın ihtiyacı olan okullara gönderildiğini söyledi.

Okullarda bilgisayar teknolojisinin kullanımının artırılması için yardım eden bilgisayar şirketlerinden vergi alınmaması yönünde gerekli çalışmaların yapıldığını belirten Çelik, bu konuyla ilgili nihai kararın bugün Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'la görüştükten sonra alınacağını söyledi. Eğitimin giderek pahalı bir hale geldiğinin altını çizen Çelik, hükümetin eğitim konusunda payına düşen her şeyi yaptığını, ama, henüz kalkınmış ülkelerle boy ölçüşemediklerini kaydetti.

Bir öğrencinin eğitimi için bir yılda harcanan paranın OECD'de 6 bin dolar, AB'de 4 bin dolar, dünya ortalamasının ise 1200 dolar olduğunu hatırlatan Çelik, "Türkiye'de ise bu rakam sadece 390 dolar" dedi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber