Türk Eğitim-Sen Türkçe'nin yozlaşması konusunda RTÜK'ü göreve çağırdı

Haber Giriş : 17 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Eğitim-Sen Başkanı Şuayip Özcan, Türk dilinin yanlış kullanımlardan dolayı geleceğinin tehlikeye doğru sürüklendiğini belirterek, özellikle radyo, televizyon, gazete ve şarkıcılar üzerinde Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun daha aktif bir şekilde denetim yapması gerektiğini bildirdi.

Türk-Eğitim Sen Başkanı Şuayip Özcan, RTÜK Başkanı Fatih Karaca'yı makamında ziyaret etti. Özcan, ziyaret amaçlarının Türk dilinin amacı dışında kullanılması sonucu katledilmesi konusunda hazırladıkları bir raporu Başkan Karaca'ya iletmek olduğunu belirtti. Kabulde, Türk Eğitim-Sen'in Türk dilini konusundaki taleplerini dinleyen RTÜK Başkanı Fatih Karaca RTÜK'ün bu konuda yayıncılar üzerinde yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Türk dilinin güzel kullanılması konusunda daha önce Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yayın yapan yerel yayıncılarla birlikte toplantı yaptıklarını ve bu konuda kurumların kendi iç denetim mekanizmalarını işletmelerini istediklerini ifade etti. Karaca, Türk dilinin güzel kullanımı konusunda uzun yıllara dayalı bir ihmalin söz konusu olduğunu ancak bu konuda RTÜK'ün son zamanlarda yayıncılara istemeyerek de olsa ceza ve müeyyide uygulayarak çalışmalar yaptığını Başkan Özcan'a iletti. Karaca, sivil toplum kuruluşlarının bu tip hassasiyetlerini göstererek ortaya koymalarını önemsediklerini ifade ederek, bu konuda RTÜK olarak daha aktif bir şekilde Türk dilinin güzel kullanılması kuralına uymayan yayıncıların üzerlerine gideceklerini ifade etti.

Karaca ayrıca, Türk dilinin yalın, öz ve güzel bir şekilde kullanılması kuralına uymayanların özellikle yerel anlamda yayın yapan radyolar olduğunu kaydederek, bu konuda ulusal yayın yapan kuruluşlarda da söz konusu ihlalin mazeret götüremeyeceğinin altını çizdi.

Türk Eğitim-Sen Başkanı Özcan, eğitim sendikası olarak çocukların öğrenmelerinde aile, çevre ve sanatçıları örnek aldıklarını bu konuda sanatçıların şarkıların da önce şivesi ve ağzı yerine herkesin anlaştığı, kullandığı bir dil kullanmaları sonucunda Türkçe'yi gelecek nesillere daha iyi bir şekilde yaşatarak öğretebileceklerini vurguladı. Özcan'ın ziyaret öncesi RTÜK'e sunduğu Türk dilinin yozlaşması konusundaki rapora ilişkin bilgileri içeren dağıttığı metinde son günlerde top 10 listesine yerleşen sanatçılara da yer ayırdığı dikkat çekti. Özcan, milyonlarca hayranı bulunan sanatçıların söylediği şarkıların söz yazarlarının hiçbir kültürel kaygı taşımadan sadece kar amaçlı sözler yazarak hem Türkçe'ye hem de Türk kültürüne zarar vermekte olduğunun altını çizerek, televizyon dizileri ve reklamlarda yer alan şu kelimelere yer verdi:

''Oha falan oldum yani, kal geldi, mersi, no coment, bi biskrem versem, Wapar gibi yapmıyoruz, Wapıyoruz''

Şarkı sözlerinde ise Özcan Türk dilinin yabancılaştırıldığına ilişkin şu örnekleri verdi:

''Kırcan mı belimi, ayağını yerden kescem senin, sen beni öldürcen mi, çıldırtcan mı canım, bitanem''

Özcan, radyo programlarında ise, ''acayip güzel, olayımıza dönelim, herıld yani, trip yapma, absürd bir örnek'', internette ise, ''chat yapmak, info, link, e-mail, server, dowland ediyorum, haber portalı'' gibi Türkçe'yi katleden kullanımlara sık sık rastlanıldığını kaydetti.

Dilin kullanımının denetlenmemesinden kaynaklanan bu yozlaşma ile zaman kaybetmeden mücadele edilmesi gerektiğini ifade eden Özcan, burada en önemli görevin yayın kuruluşlarına düştüğünü, ayrıca yasa koyucuların da bu anlamda önleyici tedbirleri alarak gerekli yasal düzenlemeleri ivedilikle gerçekleştirmelerini istedi. Özcan ve Karaca arasındaki görüşme basına yapılan açıklamanın ardından devam ediyor.

habervitrini

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber