Prof. Özbudun: MHP'nin önerisi sorunu çözmez

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ocak 2008 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Prof.Dr. Ergun Özbudun: MHP önerisiyle türban sorununu çözmek mümkün değildir. 10. maddede yeni hiç birşey getirmiyor. İdare makamlarının hizmet verirken zaten eşitlik ilkesine uymaları gerekir. İdarenin bütün kamu hizmetlerinden yararlananlar bakımından eşitlik ilkesine uygun hareket etmesi gerekir. MHP'nin önerisinde yeni bir kavram getirilmiyor. MHP'nin önerisi mevcut hukuki durumda iyileşme getirmeyen fuzuli bir eklemedir. Anayasa Mahkemesi, üniversitelerde başörtüsünü laiklik ilkesine aykırı buldu, eşitlik ilkesine değil. Kılık-kıyafetle ilgili spesifik düzenleme yapılmalı.

Başörtüsü için hiçbir yasak sözkonusu değil

Sami Selçuk (Yargıtay eski Başkanı): Yüksek Öğrenim Kurumu Yasası'nda kılık kıyafet serbest bırakılmıştır. Hiçbir yasak sözkonusu değildir. Anayasa mahkemesi, bu maddeyi iptal etmemiştir. Yalnızca gerekçesinde, bu maddenin iptal edilmemesinin türbana geçit verildiği anlamına gelmeyeceği belirtilmiştir. Bu nedenle uygulamadaki durumu onaylamıyorum. Türban yasağı hukukdışıdır.

Yasak için Anayasal düzenleme gerekir

Doç. Dr. Serap Yazıcı: Anayasa Mahkemesi'nin kararı, yükseköğretimde türbanı engelliyor. Bu kararın bulunduğu bir ortamda, basit bir düzenleme ile başörtülü kızların üniversiteye girmesini sağlamak mümkün değil. Türkiye dindar kızlara yükseköğretim hakkından yararlanma olanağı sunmak istiyorsa, bunu bir anayasal düzenlemeyle yapabilecektir.?

Siyaset açısından önemli bir gelişme

Prof. Dr. Ayşe Kadıoğlu : MHP'bu önerisi her şeyden önce siyasetin önünü açması açısından önemlidir. Öneri içerikten bağımsız olarak önemlidir. Çünkü bugüne kadar bu konuları tartışmak mümkün değildi. Ancak şimdi gördüğümüz gibi yasal düzenleme önerisi veriliyor. Bu siyaset açısından iyi bir gelişme.Öneride sıkıntı görüyorum. Kamu hizmeti alanlara yönelik yasakların kaldırılması olumlu ancak kamu hizmeti verenler için devletin hakemlik ilkesi açısından (yargı gibi) sakıncalı.

Başörtüsü dini bir gereklilik

Ali Bardakoğlu (Diyanet İşleri Başkanı): Yetişkin Müslüman kadınların başını örtmesinin dini bir gereklilik . Başörtüsü konusunun yasal zemini ne olmalıdır, kamu alanında ne olmalıdır, siyasetçilerin, yasaların tavrı ne olmalıdır gibi konular bizim dışımızda, siyasetçilerin karar vereceği bir konudur. İnanıyorum ki, siyasetçiler tartışa tartışa toplumun birliğini, dirliğini sağlayacak bir çözüme ulaşır? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber