Özürlü ve yaşlı maaşları bir ayda bağlanacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 20 Ocak 2008 23:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emekli maaşı bağlama sürelerini 6 aydan 15 güne indiren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), şimdi de özürlü ve yaşlıların hayatını kolaylaştırmaya hazırlanıyor.

Bundan böyle aylık almak için başvuran özürlü ve yaşlılardan bürokratik işlemleri uzatan belgeler istenmeyecek. Bilgi işlem altyapısı yenilenecek. Bedensel engelli ve 65 yaşın üzerindekilere verilecek şifreler sayesinde internet üzerinden 1 ayda maaş bağlanacak. Türkiye'nin uzak illerinden gelen evrakların Ankara'ya ulaşmasında yaşanan gecikmeler de son bulacak.

Primsiz Ödemeler Genel Müdürü Yadigar Gökalp, halihazırda 1 yıl süren maaş bağlama süresini 1 aya indirmek için Sosyal Yardımlar Daire Başkanlığı'na yeni personel alımı yapacaklarını söyledi.

Muhtaç ve özürlülerin yaptığı maaş başvurularının 1 ya da 1,5 yılda sonuçlanmasının mağduriyetlere sebep olması SGK'yı harekete geçirdi. TBMM'de soru önergesine de konu olan 1 yılda maaş bağlama bürokrasisinin çözümü için ilk olarak yoğun başvurulara yetişemeyen Sosyal Yardımlar Daire Başkanlığı'na yeni eleman alınması kararı alındı. Böylece ayda 12 bin müracaatın yapıldığı başkanlıkta dosyaların uzun süre beklemesinin önüne geçilip, ihtiyaç sahiplerine en kısa zamanda maaş bağlanacak. Sosyal hizmetlerin bilgi işlem altyapısında da yenilenmeye gidilerek, vatandaşlardan istenen evraklar posta yerine internet üzerinden ulaştırılacak. Türkiye'nin uzak illerinden gelen evrakların Ankara'ya ulaşmasında yaşanan gecikmeler son bulacak. Bir başka yenilik ise SGK dışındaki ilgili kurumlara şifreler verilerek engelli ve yaşlılara maaşların yerinde bağlanması hedefleniyor.

Halihazırda 20 bin dosyanın beklediğini dile getiren Primsiz Ödemeler Genel Müdürü Yadigar Gökalp, "Vatandaşın talepleri biriktikçe maaş bağlama süreleri uzuyor. Bunu önlemek için bilgi işlem altyapımızı yenileyip ihtiyaç sahiplerinin 1 yıl bekletilmesine son vereceğiz. 1 ayda maaşlarını alabilecekler." diye konuştu. Gökalp, istenen belgelerin de azaltılacağını belirtti.

Hasan Bozkurt

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber