Gündem Ergenekon operasyonuna kilitlendi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 23 Ocak 2008 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Derin devlet pasasıyla mafyasıyla gözaltında POLİTİKA

Derin devlet örgütü Ergenekon'a büyük darbe. Saat 03.00'da 40 eve yapılan baskında aralarında emekli general Küçük ile gazeteci, avukat, çete lideri, kilise sözcülerinin de olduğu 33 kişi yakalandı

HRANT Dink ve Rahip Santoro suikastı, Danıştay ve Malatya katliamları, Cumhuriyet'e bomba atılması ve Ümraniye bombaları olaylarında adları sık sık gündeme gelen Ulusalcılar'a önceki gece eşzamanlı baskın yapan polis aralarından Veli Küçük ve Kemal Kerinçsiz gibi isimlerin olduğu 33 kişiyi gözaltına aldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan operasyonla ilgili olarak ?Devlet çalışıyor' dedi.

500 POLİSLE ŞOK BASKIN

İSTANBUL Emniyeti önceki geceyarısı 500 polisle 40 ayrı noktaya şok bir operasyon yaptı. Operasyonda aralarında Jandarma İstihbarat Teşkilatı'nın (JİTEM) kurucularından emekli Tümgeneral Veli Küçük, Kuvvayi Milliye Derneği Başkanı emekli albay yeraltı dünyasından Drej Ali lakaplı Ali Yasak, Susurluk sanığı Sami Hoştan'a avukat Kemal Kerinçsiz ve Akşam Gazetesi yazarı Güler Kömürcü'nün de olduğu 33 kişiyi gözaltına aldı. Ümraniye'deki ?cephanelik gibi gecekondu' soruşturması kapsamında yapılan operasyonda, zanlıların yasadışı ?Ergenekon' örgütlenmesiyle bağlantıları üzerinde durulduğu belirtildi.

5 İLDE EŞZAMANLI BASKIN

İKİ yıl teknik takip yapılan operasyonun ardından bir açıklama İstanbul Valisi Muammer Güler, ?İstanbul'da başlayan operasyon Adana, İzmir, Düzce ve Malatya'ya da sıçradı. 33 kişi gözaltında' dedi. Gözaltına alınanların ilk 24 saat boyunca avukatlarıyla görüştürülmeyecekleri açıklandı.

AKSERİ LOJMANDAN ALINDI

VELİ Küçük'ün Harbiye'deki askeri lojmanlardan gözaltına alındığı öğrenildi. Küçük'ün Bilecik'in Gölpazarı İlçesi'ne bağlı Türkmen Köyü'ndeki evi ile Kerinçsiz'in ev ve işyerinde arama yapıldı. Bazı evrağa el kondu. Operasyonda gözaltına alınan Sevgi Erenol'un daha sonra serbest bırakıldığı bildirilirdi.

Bu arada İstanbul 9. Ağır Ceza mahkemesi akşam saatlerinde yayın yasağı aldı. RTÜK de yazılı bir açıklama yaparak soruşturma ile ilgili yayın yasağının devam ettiğini hatırlattı. RTÜK'ün açıklamasında ?Engenekon terör örgütü' ifadesi kullanılması dikkat çekti. HABER MERKEZİ

Karadağ'ın verdiği suikast listesi operasyonu başlattı

İSTANBUL polisinin Ergenekon darbesini emekli albay Fikri Karadağ'ın Selim A. adlı bir tetikçiye ?yemek listesi' diyerek DTP Grup Başkanı Ahmet Türk ve yazar Orhan Pamuk'un da isminin bulunduğu ölüm listesi verdiği bilgisi üzerine başlattığı ileri sürüldü. Uzun süredir teknik takip altında olduğu belirtilen Karadağ'ın bu girişimi üzerine operasyon için düğmeye basan polisin harekete geçen tetikçiyi son anda durdurduğu öğrenildi. Ancak, ?büyük operasyonu' tehlikeye atmaması için tetikçi başka bir suçtan kesinleşmiş cezası nedeniyle cezaevine gönderildi. Karadağ'ın cep telefonunun dinlendiğini tahmin ederek tetikçi ile ankesörlü telefonlardan irtibat kurduğu belirtildi. Selim A. isimli tetikçinin de dinlendiği ihtimalini dikkate almayan Karadağ'ın görüşmede ?Yemek listesi hazır. Yarın buluşalım listeyi sana vereyim' dediği öğrenildi. Tetikçi ile ertesi gün buluşarak suikast listesini ulaştıran Karadağ'ın silah, para, sahte kimlikler ve pasaport için de iki gün sonraya randevulaştığı belirlendi. Öte yandan İstanbul emniyeti kaynaklı bir iddiaya göre de hedefin DTP'li bir kadın milletvekili olduğu ileri sürüldü. Fikri Karadağ, Mersin'de dernek üyelerine silah üzerinde yemin ettirmesiyle gündeme gelmişti. Derneğin ?13 bin 500 kişilik hain' listesi oluşturduğu ortaya çıkmıştı.

Üçüncü dalgada liderler yakalandı

POLİS Danıştay Katliamı'ndan sonra devlete sızdığı ileri sürülen Ergenekon yapılanmasına karşı 3 dalga şeklinde operasyon düzenledi. Birinci dalgada, saldırıyı düzenleyen Alparslan Arslan'ın da aralarında bulunduğu ?tetikçiler' deşifre edildi. İkinci dalgada emekli yüzbaşı Muzaffer Tekin ve yazar Ergün Poyraz'ın da aralarında bulunduğu orta seviyedeki üyeler deşifre edildi. 3'ncü dalgada zirvede yer alan, Veli Küçük, Kemal Kerinçsiz, Sevgi Erenerol, Fikri Karadağ'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Pamuk'a tazminat yolu

YARGITAY 4. Hukuk Dairesi, Turgut Kobaza ve şehit yakını 5 kişinin ?30 bin Kürt'ü ve bir milyon Ermeni'yi öldürdük' sözleri nedeniyle Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'a açtığı tazminat davasını reddeden yerel mahkeme kararını bozdu. Kararda sözlerin ?davacıların vatandaşlık bağı ile bağlı bulundukları Türk milletine yönelik olması durumunda davacıların aktif dava ehliyetinin bulunduğunun' kabulünün gerektiği vurgulandı.

Ergenekon adı ilk kez resmi belgede

KONTRAGERİLLA örgütü olarak bilinen Ergenekon yapılanmasının adı ilk kez İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin İstanbul Terörle Mücadele Şubesi'ne verdiği arama ve el koyma izninde geçti. Hakim Ahmet Civelek'in verdiği 2007/1536 soruşturma nolmu belgede ?Ergenekon yapılanması terör örgütü' olarak nitelendirildi.

Cephanelik gecekondu

ÜMRANİYE'DE geçen yıl bir gecekondunda 18'i MKE yapımı, 7'si NATO standardı ve 2'si de Alman yapımı 27 el bombası ele geçirilmişti. Eski astsubay Oktay Yıldırım, Muzaffer Tekin, işadamı Kuddisi Okkır ve yazar Ergun Poyraz'ın da aralarında bulunduğu 13 kişi tutuklanmıştı.

Ergenekon darbesi ulusalcıları vurdu

İSTANBUL Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Veli Küçük, Mehmet Zekeriya Öztürk, Sevgi Erenerol, Güler Kömürcü, Sami Hoştan, Ali Yasak, Mehmet Fikri Karadağ, Hüseyin Gazi Oğuz, Kahraman Şahin, Oğuz Alpaslan Abdülkadir, Raif Görüm, Hüseyin Görüm, Ümit Oğuztan, Erdal İrten, Kemal Kerinçsiz, Engin Zorba, Asim Demir, Atilla Aksu, Murat Özkan, Satılmış Balkaş, Mehmet Boğazkaya, Emin Caner Yiğit, Erol Ölmez, Yusuf Görüm, Müzeyyen Şen, Ayşe Ceylan Geçyol, Anotoli Madjar'ın İstanbul'da; Muhammet Yüce, Erkut Ersoy, Yaşar Aslanköylü, Tanju Okan, Ahmet Ceylan ve Fuat Turgut'un da diğer şehirlerde gözaltına alındığını açıkladı.

Veli Küçük:

JİTEM kurucularından. Danıştay saldırganı Alparslan Arslan ile fotoğrafı çıktı. Fotoğrafın fotomontaj olduğunu öne sürdü. Hrant Dink'in avukatı Erdal Doğan, Küçük'ün, Dink'i defalarca tehdit ettiğini söyledi.

Av.Kemal Kerinçsiz:

Büyük Hukukçular Birliği Genel Başkanı. Gazeteci Hrant Dink'in TCK 301'den yargılanmasının baş mimarı. Ulusalcı cephenin önde gelen isimlerinden Kemal Kerinçsiz, bir çok ulusalcı eyleme de imza attı.

Yerli Gladio

ERGENEKON, yasadışı bir örgüt olarak hep gündemde oldu ancak hiç bir zaman tam anlamıyla deşifre edilemedi. Ergenekon'un 1952 yılında ABD ve İngiliz istihabaratı tarafından kurulunan Gladio'nun Türkiye'de kullandığı ad olduğu ileri sürüldü. Ergenekon'un eski ve emekli askerler ile istihbaratçılardan oluşan bir yapılanması var.

Muzaffer Tekin:

12 Eylül'de TSK'dan ihraç edilen eski yüzbaşı. Adı ilk kez 2006'daki Danıştay saldırısıyla duyuldu. Veli Küçük'e elini öpecek kadar yakın olan Tekin, halen Ümraniye bombaları soruşturması nedeniyle tutuklu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber