Hayat bilgisi 'oyuncak', matematik 'arkeoloji' müzesinde yapılacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Ocak 2008 07:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Talim Terbiye Kurulu'nun yeni düzenlemesi, dersleri sınıflardan müze ortamına taşıyor. Öğrenciler, bilgiyi uygulama alanında test ederek kalıcı hale getirme imkânına sahip olacak.

İlköğretimde Türkçe, matematik, sosyal bilgiler, hayat bilgisi ile fen ve teknoloji derslerinin çoğu müzelerde, kültür ve tabiat varlıklarının bulunduğu yerlerde geçecek.

MEB Talim ve Terbiye Kurulu'nun yeni düzenlemesine göre müzelere, hem gerçek hem de sanal ziyaretler yapılabilecek. Üniteler işlenirken, birden fazla dersin içeriği dikkate alınarak "Gezi Günü'' şeklinde çeşitli etkinlikler tasarlanabilecek. Müzeler ile tabiat ve kültür varlıklarının bulunduğu mekânlar için tasarlanacak etkinlikler, imkânlar doğrultusunda gerçek etkinlikler olarak düzenlenecek. Buna imkân olmayan durumlarda ise sanal ortamda gerçekleştirilecek etkinlikler planlanabilecek. Geziler sırasında öğrencilere çalışma kâğıtları dağıtılacak. Müze ziyaretinin ardından öğretmenler sınıf içi metin yazma, resimleme, sunu hazırlama, drama gibi etkinlikler düzenleyebilecek. Ayrıca öğrenciler, okul müzesi oluşturulması için teşvik edilecek.

Etnografya, Cumhuriyet, Oyuncak, Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi gibi yerlere götürülecek olan öğrenciler buralardaki nesneleri inceleyecek. Ayrıca Millî Mücadele'nin kazanılmasında ve Cumhuriyet'in ilanında Atatürk'ün oynadığı rolü fark etmeleri için Kurtuluş Savaşı Müzesi, Anıtkabir, askerî müzeler, Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı boyunca gezdiği illerdeki Atatürk müzeleri ve Kurtuluş Savaşı'nın yapıldığı mekânlarda (Dumlupınar, Duatepe vb.) incelemelerde bulunulabilecek. Yenilikle ilgili bilgi veren Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan, "Müzelerin adeta birer tapınak gibi saygın, dokunulmaz, sadece turistik amaçla ziyaret edilen, daha çok da yabancı ziyaretçilere ve elit kesime hizmet veren birer kültür kurumu olarak kalmaması gerekiyor. Bu mekanlar tarihî değerlerin korunduğu yerler olmaktan çıkarılmalı, iletişim ve eğitim merkezleri haline gelmelidir. Biz bu noktadan hareketle müzeyle eğitim anlayışının geliştirilmesine büyük önem veriyoruz." diyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber