Doğalgaz Ve Elektrik Tasarrufu Yapmanın Yolları

Bunlara dikkat edin, doğalgaz ve elektrik tasarrufu yapın

  1. Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Enerji Komisyonu Başkanı Bilgin Akbal, soğukların etkisini artırmaya başladığı bugünlerde doğalgaz ve elektrikte tasarruf için fırınlarda metal yerine seramik ve cam kaplar kullanılması, evlerde sıcak tutan giysilerin tercih edilmesi, cihazlar kullanılmadığında elektriğinin tamamen kesilmesi gibi önerilerde bulundu.

    Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Enerji Komisyonu Başkanı Bilgin Akbal, soğukların etkisini artırmaya başladığı bugünlerde doğalgaz ve elektrikte tasarruf için fırınlarda metal yerine seramik ve cam kaplar kullanılması, evlerde sıcak tutan giysilerin tercih edilmesi, cihazlar kullanılmadığında elektriğinin tamamen kesilmesi gibi önerilerde bulundu.

  2. Enerji ihtiyacını azaltabilmeleri için tüketicilere önerilerde bulunan Akbal, şöyle devam etti:

    Enerji ihtiyacını azaltabilmeleri için tüketicilere önerilerde bulunan Akbal, şöyle devam etti:

  3. "Bina, çatı ve pencere yalıtımları iyi olmalı. Kış aylarında binaların giriş kapıları açık bırakılmamalı.

    "Bina, çatı ve pencere yalıtımları iyi olmalı. Kış aylarında binaların giriş kapıları açık bırakılmamalı.

  4. Bina ısı kayıplarını azaltmak için kullanılmayan oda ve alanlardaki radyatör vanaları kapatılmalı. Radyotörlerin üstü ve önleri ısıyı odaya ulaştırmaları için açık, arkaları ise yansıtıcılı olmalı.

    Bina ısı kayıplarını azaltmak için kullanılmayan oda ve alanlardaki radyatör vanaları kapatılmalı. Radyotörlerin üstü ve önleri ısıyı odaya ulaştırmaları için açık, arkaları ise yansıtıcılı olmalı.

  5. Kombilerin bakımları yaptırılarak doğalgaz verimli kullanılmalı. Kazan, ısı pompası, klima gibi cihazların filtreleri temizletmeli ya da değiştirmeli.

    Kombilerin bakımları yaptırılarak doğalgaz verimli kullanılmalı. Kazan, ısı pompası, klima gibi cihazların filtreleri temizletmeli ya da değiştirmeli.

  6. Işığı yansıtacak açık renkli duvarlar, mobilyalar, perdeler, halılar tercih edilerek aydınlatma ihtiyacı azaltılmalı.

    Işığı yansıtacak açık renkli duvarlar, mobilyalar, perdeler, halılar tercih edilerek aydınlatma ihtiyacı azaltılmalı.

  7. Evde yaşayanların her biri ayrı ayrı odalara dağılıp ısı ve elektrik enerji sarfiyatına meydan verilmemeli.

    Evde yaşayanların her biri ayrı ayrı odalara dağılıp ısı ve elektrik enerji sarfiyatına meydan verilmemeli.

  8. Fazla ışıklandırılmış alanlardaki lambaların sayıları azaltılmalı.

    Fazla ışıklandırılmış alanlardaki lambaların sayıları azaltılmalı.

  9. Bina giriş, koridor, hol ve tuvalet gibi yerlerde, az enerji tüketen ampuller kullanılmalı."

    Bina giriş, koridor, hol ve tuvalet gibi yerlerde, az enerji tüketen ampuller kullanılmalı."

  10. Fırınlarda, metal yerine seramik ve cam pişirme kapları kullanılmasını tavsiye eden Akbal, pişirme süresinden 5 dakika kadar önce fırının kapalı konuma getirilmesi gerektiğini anlattı.

    Fırınlarda, metal yerine seramik ve cam pişirme kapları kullanılmasını tavsiye eden Akbal, pişirme süresinden 5 dakika kadar önce fırının kapalı konuma getirilmesi gerektiğini anlattı.

  11. Akbal, konutlarda doğalgazın daha az kullanılması için sıcak tutan giysilerin tercih edilmesini önerdi.

    Akbal, konutlarda doğalgazın daha az kullanılması için sıcak tutan giysilerin tercih edilmesini önerdi.

  12. Çalışma mekanlarında masa veya tezgahlar üzerine direkt ışık veren iş lambaları kullanılması gerektiğine değinen Akbal, şunları kaydetti:

    Çalışma mekanlarında masa veya tezgahlar üzerine direkt ışık veren iş lambaları kullanılması gerektiğine değinen Akbal, şunları kaydetti:

  13. "Kullanılmadığında televizyon, video oyunu, bilgisayar, müzik seti gibi cihazların anahtarından bütün enerjisi kesilmeli.

    "Kullanılmadığında televizyon, video oyunu, bilgisayar, müzik seti gibi cihazların anahtarından bütün enerjisi kesilmeli.

  14. Çamaşır, bulaşık makinesi ve ütü gibi elektrikli cihazlar 22.00'den sonraki saatlerde çalıştırılmalı.

    Çamaşır, bulaşık makinesi ve ütü gibi elektrikli cihazlar 22.00'den sonraki saatlerde çalıştırılmalı.

  15. Fırınların kapağının sık aralıklarla açıp kapatmaktan ve uzun süre açık tutmaktan kaçınılmalı.

    Fırınların kapağının sık aralıklarla açıp kapatmaktan ve uzun süre açık tutmaktan kaçınılmalı.

  16. Bulaşıkları elle yıkamak yerine makine tercih edilmeli.

    Bulaşıkları elle yıkamak yerine makine tercih edilmeli.

  17. Çamaşır ve bulaşık makineleri tam dolu olarak çalıştırılmalı.

    Çamaşır ve bulaşık makineleri tam dolu olarak çalıştırılmalı.

  18. Buzdolabının gövdesi ile kapı arasındaki sızdırmazlığı sağlayan esnek plastik şeritler zaman zaman temizlenmeli ve bozulanlar değiştirilmeli." (AA)

    Buzdolabının gövdesi ile kapı arasındaki sızdırmazlığı sağlayan esnek plastik şeritler zaman zaman temizlenmeli ve bozulanlar değiştirilmeli." (AA)

  19. Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) tarafından yapılan açıklamada, elektrik faturalarında tasarruf sağlamak için çamaşır yıkama alışkanlıklarından mutfak aletlerinin kullanımına kadar dikkat edilecek bazı küçük kurallar konusunda ipuçları yer aldı.

    Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) tarafından yapılan açıklamada, elektrik faturalarında tasarruf sağlamak için çamaşır yıkama alışkanlıklarından mutfak aletlerinin kullanımına kadar dikkat edilecek bazı küçük kurallar konusunda ipuçları yer aldı.

  20. Çamaşırlar gerekmedikçe yüksek ısıda yıkanmamalı.

    Çamaşırlar gerekmedikçe yüksek ısıda yıkanmamalı.

  21. Şarj aletlerinin sürekli prizle bırakılmaması hem tüketim hem de güvenlik açısından gereklidir.

    Şarj aletlerinin sürekli prizle bırakılmaması hem tüketim hem de güvenlik açısından gereklidir.

  22. Buzdolabındaki sıvı yiyeceklerin üzerinin kapatılması enerji tüketimini azaltır.

    Buzdolabındaki sıvı yiyeceklerin üzerinin kapatılması enerji tüketimini azaltır.

  23. Dondurulmuş gıdaların derin dondurucudan bir gün önce çıkarıp buzdolabınıza konulması, dolaba soğukluk vereceği için elektrik tüketiminde tasarruf sağlar.

    Dondurulmuş gıdaların derin dondurucudan bir gün önce çıkarıp buzdolabınıza konulması, dolaba soğukluk vereceği için elektrik tüketiminde tasarruf sağlar.

  24. Buzdolabı fırın ve diğer ısı kaynaklarından uzakta olmalı ki serin kalmak için çok fazla çaba sarf etmek zorunda kalmasın.

    Buzdolabı fırın ve diğer ısı kaynaklarından uzakta olmalı ki serin kalmak için çok fazla çaba sarf etmek zorunda kalmasın.

  25. Buzdolabı ile arkasındaki duvar arasında en az 10 cm mesafe olmalı.

    Buzdolabı ile arkasındaki duvar arasında en az 10 cm mesafe olmalı.

  26. Aydınlatma ile ilgili tasarruf tavsiyeleri,     Bir akkor lamba, kompakt fluoresan lamba ile değiştirildiğinde yüzde 80 kadar aydınlatma maliyeti azalır.

    Aydınlatma ile ilgili tasarruf tavsiyeleri, Bir akkor lamba, kompakt fluoresan lamba ile değiştirildiğinde yüzde 80 kadar aydınlatma maliyeti azalır.

  27. Odadan ayrılırken lambalar kapatılmalıdır. Aile bireyleri odadan ayrılırken lambaları kapatmalarını hatırlatacak notlar konması faydalı olacaktır.

    Odadan ayrılırken lambalar kapatılmalıdır. Aile bireyleri odadan ayrılırken lambaları kapatmalarını hatırlatacak notlar konması faydalı olacaktır.

  28. Eğer kullanıcının bütçesi bir defada bir çok fluoresan lamba almaya elvermezse, geride kalanları değiştirmek için aylık olarak sıraya konarak tamamlanması mümkündür

    Eğer kullanıcının bütçesi bir defada bir çok fluoresan lamba almaya elvermezse, geride kalanları değiştirmek için aylık olarak sıraya konarak tamamlanması mümkündür

  29. Gün ışığından mümkün olduğunca faydalanılmalıdır. Odalar doğal aydınlık avantajını daha iyi kullanacak şekilde düzenlenmelidir

    Gün ışığından mümkün olduğunca faydalanılmalıdır. Odalar doğal aydınlık avantajını daha iyi kullanacak şekilde düzenlenmelidir

  30. Pencere yakınına bir masa ve sandalye yerleştirerek elektrik faturalarında gerçek bir azalma sağlanabilir.

    Pencere yakınına bir masa ve sandalye yerleştirerek elektrik faturalarında gerçek bir azalma sağlanabilir.

  31. Dış kapı ışıldakları halojen lambalarla değiştirilebilir

    Dış kapı ışıldakları halojen lambalarla değiştirilebilir

  32. 50-90 watt’lık bir halojen lamba, iki kat fazla watt’lı standart bir reflektör lamba yerine takılırsa yine aynı aydınlatma elde edilir.

    50-90 watt’lık bir halojen lamba, iki kat fazla watt’lı standart bir reflektör lamba yerine takılırsa yine aynı aydınlatma elde edilir.

  33. Lambaların ve armatürlerin periyodik olarak bakımları yapılmalıdır. İyi yapılmayan bakım sonucunda lamba üzerinde biriken tozlar faydalı ışık miktarını azaltır.

    Lambaların ve armatürlerin periyodik olarak bakımları yapılmalıdır. İyi yapılmayan bakım sonucunda lamba üzerinde biriken tozlar faydalı ışık miktarını azaltır.

  34. Duvarlar ve tavanlar açık renkli boya ile boyanmalı, dekorasyon eşyaları mümkün olduğunca açık renkli seçilmelidir.

    Duvarlar ve tavanlar açık renkli boya ile boyanmalı, dekorasyon eşyaları mümkün olduğunca açık renkli seçilmelidir.

  35. Lamba ışık çıktısı verimli olarak kullanılmalıdır

    Lamba ışık çıktısı verimli olarak kullanılmalıdır

  36. Daha fazla ışığa ihtiyaç duyulan bölümlerde çok sayıda düşük güçlü lamba yerine daha yüksek güçlü tek bir lamba kullanmak daha verimli bir aydınlatma sağlar.

    Daha fazla ışığa ihtiyaç duyulan bölümlerde çok sayıda düşük güçlü lamba yerine daha yüksek güçlü tek bir lamba kullanmak daha verimli bir aydınlatma sağlar.

  37. Dekoratif lambalar ışığı sizin istemediğiniz yönlere gönderir.

    Dekoratif lambalar ışığı sizin istemediğiniz yönlere gönderir.

  38. Açık renk, şeffaf gölgelikli abajurlar ışığı daha iyi geçirirler.

    Açık renk, şeffaf gölgelikli abajurlar ışığı daha iyi geçirirler.

  39. Zamanlayıcılar, fotoseller, ya da yaklaşım sensörleri vasıtasıyla aydınlatmanın kontrol edilmesi de enerji tasarrufu sağlar.

    Zamanlayıcılar, fotoseller, ya da yaklaşım sensörleri vasıtasıyla aydınlatmanın kontrol edilmesi de enerji tasarrufu sağlar.

  40. İşte doğalgaz faturalarının giderek arttığı kış aylarında alınabilecek basit önlemler

    İşte doğalgaz faturalarının giderek arttığı kış aylarında alınabilecek basit önlemler

  41. Sıcaklığın içeride kalması için geceleri perdelerin kapalı olması enerji tasarrufu sağlar.

    Sıcaklığın içeride kalması için geceleri perdelerin kapalı olması enerji tasarrufu sağlar.

  42. Odada sıcaklığın artması halinde pencereleri açmak yerine radyatör musluğunu kısın.

    Odada sıcaklığın artması halinde pencereleri açmak yerine radyatör musluğunu kısın.

  43. Bacalı cihazları dolapların içerisine yerleştirmeyin. Bu durum cihazların ortamdan yanma havası almasını engeller ve yanma verimi düşer.

    Bacalı cihazları dolapların içerisine yerleştirmeyin. Bu durum cihazların ortamdan yanma havası almasını engeller ve yanma verimi düşer.

  44. Radyatörlerinizde termostatik vanalar kullanın. Bu sayede yakıt tüketiminde tasarruf sağlanır

    Radyatörlerinizde termostatik vanalar kullanın. Bu sayede yakıt tüketiminde tasarruf sağlanır

  45. İzolasyonsuz kapı ve pencerelerin kenarlarındaki boşlukları pencere süngeri ile kapatın.

    İzolasyonsuz kapı ve pencerelerin kenarlarındaki boşlukları pencere süngeri ile kapatın.

  46. Petek arkasına panel konulabilir.

    Petek arkasına panel konulabilir.

  47. Binalarda radyatör arkaları daha fazla ısı kaybına neden olur. Buralara ısı yalıtım levhası konulmalı.

    Binalarda radyatör arkaları daha fazla ısı kaybına neden olur. Buralara ısı yalıtım levhası konulmalı.

  48. Kullanılmayan çatı aralarında çatı şiltesi döşenebilir.

    Kullanılmayan çatı aralarında çatı şiltesi döşenebilir.

  49. Alçı plaka kaplı taşyünü levha veya camyünü ile duvarlar içten hızlı ve ekonomik şekilde yalıtılabilir.

    Alçı plaka kaplı taşyünü levha veya camyünü ile duvarlar içten hızlı ve ekonomik şekilde yalıtılabilir.

  50. Tesisatlarda uygulanacak camyünü prefabrik boru ve vana ceketi uygulamaları, ısı kayıplarını azaltır.

    Tesisatlarda uygulanacak camyünü prefabrik boru ve vana ceketi uygulamaları, ısı kayıplarını azaltır.