1777'De Doğdu 1934'Te Öldü

157 yıllık yaşam...

  1. Zaro Ağa ... Zaro Ağa 1777´de Bitlis´in Mutki ilçesinin Meydan köyünde doğmuş; 1934´te İstanbul´da ölmüş..<p>Zaro Ağa dünyaya geldiğinde Osmanlı İmparatorluğu´nun başında I. Abdülhamit tahtta oturmaktaydı.

    Zaro Ağa ... Zaro Ağa 1777´de Bitlis´in Mutki ilçesinin Meydan köyünde doğmuş; 1934´te İstanbul´da ölmüş..

    Zaro Ağa dünyaya geldiğinde Osmanlı İmparatorluğu´nun başında I. Abdülhamit tahtta oturmaktaydı.

  2. "İlk" gençlik yıllarında İstanbul´a göç ettiğinde padişah III. Selim´di.

    "İlk" gençlik yıllarında İstanbul´a göç ettiğinde padişah III. Selim´di.

  3. Ortaköy Camii, Nusretiye Camii, Selimiye Kışlası, Dolmabahçe Sarayı´nda onun emeği vardı. Hepsi o yıllarda inşa edilmişti ve Zaro Ağa bu tarihi yapıların inşaatında çalışmıştı.

    Ortaköy Camii, Nusretiye Camii, Selimiye Kışlası, Dolmabahçe Sarayı´nda onun emeği vardı. Hepsi o yıllarda inşa edilmişti ve Zaro Ağa bu tarihi yapıların inşaatında çalışmıştı.

  4. Kırım Harbi, Rus Harbi, Plevne, Kafkas Savaşı, Balkan Harbi, Birinci Dünya Savaşı, işgal yılları ve İstiklal Harbi`ni yaşadı.

    Kırım Harbi, Rus Harbi, Plevne, Kafkas Savaşı, Balkan Harbi, Birinci Dünya Savaşı, işgal yılları ve İstiklal Harbi`ni yaşadı.

  5. Kabakçı Mustafa İsyanı`na, Yeniçeriliğin kaldırılışına, Tanzimat`a, Birinci ve İkinci Meşrutiyet`in ve Cumhuriyet`in ilanına tanık oldu.

    Kabakçı Mustafa İsyanı`na, Yeniçeriliğin kaldırılışına, Tanzimat`a, Birinci ve İkinci Meşrutiyet`in ve Cumhuriyet`in ilanına tanık oldu.

  6. Uzun yaşamı boyunca saltanatını gördüğü padişahları saymaktan yorulursunuz: I. Abdülhamid, III. Selim, IV. Mustafa, II. Mahmud, Abdülmecid, Abdülaziz, V.Murad, II. Abdülhamid, V. Mehmet Reşat ve Vahdettin...

    Uzun yaşamı boyunca saltanatını gördüğü padişahları saymaktan yorulursunuz: I. Abdülhamid, III. Selim, IV. Mustafa, II. Mahmud, Abdülmecid, Abdülaziz, V.Murad, II. Abdülhamid, V. Mehmet Reşat ve Vahdettin...

  7. Uzun yaşamak isteyenlere; ?Bol bol yoğurt yeyin!? derdi.

    Uzun yaşamak isteyenlere; ?Bol bol yoğurt yeyin!? derdi.

  8. İstanbul`daki ömrünü Tophane`de küçük, mütevazı bir evde geçirdi. Erken yediği akşam yemeklerinde sofrasında sadece yoğurt ya da sadece ekmekle ayran bulundururdu. Tam 100 yıl bu alışkanlığını değiştirmedi.

    İstanbul`daki ömrünü Tophane`de küçük, mütevazı bir evde geçirdi. Erken yediği akşam yemeklerinde sofrasında sadece yoğurt ya da sadece ekmekle ayran bulundururdu. Tam 100 yıl bu alışkanlığını değiştirmedi.

  9. İstanbul`da hamallık da yaptı. Hamallar Teşkilatı`nı o kurdu.Ancak, hazin öykü bundan sonra başladı: İki Amerikalı Musevi, Zaro Ağa`yı ?yeni bir hayat vaadi? yle Amerika`ya gitmeye ikna etti.

    İstanbul`da hamallık da yaptı. Hamallar Teşkilatı`nı o kurdu.Ancak, hazin öykü bundan sonra başladı: İki Amerikalı Musevi, Zaro Ağa`yı ?yeni bir hayat vaadi? yle Amerika`ya gitmeye ikna etti.

  10. Zaro Ağa, New York`ta büyük bir törenle karşılandı.

    Zaro Ağa, New York`ta büyük bir törenle karşılandı.

  11. Ancak onu götürenlerin niyetleri başkaydı: Özel bir kostüm giydirip, sirklerde ?dünyanın en yaşlı insanı? diye teşhir ettiler.

    Ancak onu götürenlerin niyetleri başkaydı: Özel bir kostüm giydirip, sirklerde ?dünyanın en yaşlı insanı? diye teşhir ettiler.

  12. Fotoğraf çektirmek 10 dolar, öpmek 15 dolardı. 150 yaşındaki Ağa`yı, eyalet eyalet dolaştırıp posasını çıkardıktan sonra, beş parasız getirip İstanbul`a bıraktılar

    Fotoğraf çektirmek 10 dolar, öpmek 15 dolardı. 150 yaşındaki Ağa`yı, eyalet eyalet dolaştırıp posasını çıkardıktan sonra, beş parasız getirip İstanbul`a bıraktılar

  13. Zor geldi Zaro Ağa`ya yaşadıkları. 29 Haziran 1934`te Şişli Etfal`de öldü. 157 yaşına kadar sapasağlam ve doktora gitmeyen Ağa`nın son yılında ciğerlerinde tüberküloz, kalbinde büyüme ortaya çıkmıştı.

    Zor geldi Zaro Ağa`ya yaşadıkları. 29 Haziran 1934`te Şişli Etfal`de öldü. 157 yaşına kadar sapasağlam ve doktora gitmeyen Ağa`nın son yılında ciğerlerinde tüberküloz, kalbinde büyüme ortaya çıkmıştı.

  14. Toprağa verilirken, torununun torunlarından biri şöyle bağırıyordu: ?Hoy hooy öldü babam! Dünyasına doyamadan gitti!?

    Toprağa verilirken, torununun torunlarından biri şöyle bağırıyordu: ?Hoy hooy öldü babam! Dünyasına doyamadan gitti!?

  15. 157 yıllık hayatında tam 20 kez evlendi. Siirt ve İstanbul`daki ?eş?lerini hiç ihmal etmedi ama çocuklarının ve torunlarının sayısını o da bilmiyordu

    157 yıllık hayatında tam 20 kez evlendi. Siirt ve İstanbul`daki ?eş?lerini hiç ihmal etmedi ama çocuklarının ve torunlarının sayısını o da bilmiyordu

25 Ocak 2016