Atatürk'ün Ölmeden Önce Son Sözü
Atatürk'ün ölmeden önce son sözünün ne olduğu ilk kez açıkladı
-
Atatürk'ün hayatıyla ilgili 20 yıldır araştırmalar yapan Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Ali Güler, Atatürk'ün ölmeden önce son sözünün ne olduğunu ilk kez açıkladı.
-
Atatürk'ün hayatıyla ilgili 20 yıldır araştırmalar yapan Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Ali Güler, Atatürk'ün pek bilinmeyen son günlerini anlattı.
-
Güler, Atatürk'ün ölmeden önce son sözü ile ise Azrail’e seslendiğini düşünüyor.
-
İşte Ali Güler'in anlatımıyla Atatürk'ün son günleri;
-
“Atatürk'ün hastalığı ilk olarak 1938 Ocak ayında Yalova'da belirti verdi. Kanamalar ve kaşıntılar başladı.”
-
“Doktorlar sirozdan şüpheleniyorlar. Ama Fransızlar Hatay meselesinin çözümünde geri adım atar endişesiyle hastalığı duyurulmuyor.”
-
“Atatürk her şeye rağmen programını aksatmıyor. Hatta hastayken Mersin seyahatinde askeri birlikleri bile denetliyor.”
-
“Atatürk iddia edildiği gibi Mason doktorlar tarafından civalı ilaç verilerek zehirlenmedi.”
-
“O dönem civalı Saligran adlı bir idrar söktürücü kullanıyordu.”
-
“Araştırmalarımda gördüm ki 1950'ye kadar civasız bir diüretik yok. Tıp alemi böyle bir ilaçla daha tanışmamış bile.”
-
“Atatürk'ün ölüm sebebi siroz denilen kanlı karaciğer iltihabı.”
-
“Doktor raporlarına nedeni alkol kullanması olarak geçmiş.”
-
“Ani bir şekilde ölmediği için otopsiye gerek görülmemiş.”
-
“Atatürk'ün ölüm anının gece olduğu ancak tören yapılamayacağı gerekçesiyle 09.05 olarak ilan edildiği iddiası da doğru değil.”
-
“Son dönemi dakika dakika raporlandı.”
-
Atatürk'ün son komaya girişini Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Hasan Rıza Soyak anlatıyor:. “Özel hekimi Prof. Dr. Neşet Ömer İrdelp Atatürk'ten dilini uzatmasını istiyor ama Atatürk dilini içeri çekiyor.”
-
“Kafasını sağa çevirip, biriyle konuşur gibi "Aleykümesselam" diyerek 8 Kasım 1938 saat 19.00'da komaya giriyor.”
-
“Vefat edene kadarki 38.5 saat boyunca konuşmuyor.”
-
Ali Güler Atatürk’ün ölümünün Nahl Suresi 32'inci ayet ve Vakıa Suresi 91, 92'inci ayetlerde anlatılan inançlı bir insanın ölüm anının gerçekleştiğine inanıyor.
-
“Kuran-ı Kerim'de anlatıldığı gibi Atatürk'ün ruhunu almaya gelen Azrail'e selam verdiğini düşünüyorum" diyor.
-
-
Kaynak: Vatan
-
Atatürk'ün az bilinen fotoğrafları
-
Fotoğraflarda, 79 yıl önce 10 Kasım 1938'de hayata gözlerini yuman Atatürk'ün, sağlığında Türkiye'nin dört bir yanına gerçekleştirdiği ziyaretleri ve günlük hayatından kesitleri yansıtan kareler yer aldı.
-
Atatürk'ün, 1917'de 2'nci Ordu Komutanı olarak görev yaptığı Diyarbakır'da iki subay ve bir çocukla çektirdiği fotoğraf dikkati çekti.
-
Fotoğrafların yanı sıra Atatürk'ün 57 yıl süren yaşamına ilişkin bazı belgeler de paylaşıldı. Atatürk'ün, ordunun, Sakaryanın doğusuna çekilmesi emri ile Tekalif-i Milliye Emirleri'ni içeren belgelerin yanı sıra Atatürk'ün, Sakarya Meydan Muharebesi sonrasında TBMM tarafından kendisine verilen "Mareşal" rütbesi ve 'Gazi' unvanı dolayısıyla 19 Eylül 1921'de TBMM'de yaptığı teşekkür konuşması da paylaşılan belgeler arasında yer aldı.
-
Belgeler arasında bulunan Atatürk'ün kaburga kemiğinin kırıldığını gösteren rapor dikkat çekti. Atatürk'ün, Sakarya Savaşı öncesi cepheyi denetlerken attan düşmesi olarak bilinen olay sonrası doktor muayenesiyle bir kaburga kemiğinin kırıldığı ve yapılan tedavinin ardından 17 Ağustos 1921'de tekrar karargahta bulunacağına ilişkin ifadeler de bulunuyor.
-
Osmanlı Mebusan Meclisinde, 28 Ocak 1920'de 121 mebusun imzaladığı Misakı Milli Belgesi, Atatürk'ün, 1 Eylül 1922'de Dumlupınar'da orduya hitaben yazdığı "Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri" emrinin Batı Cephesi birliklerine yayımlanmasına ilişkin yazısı ile Anadolu Ajansı'nın kuruluşuyla ilgili tamim de paylaşıldı.
-
Atatürk'ün vefatı üzerine, doktorlarının düzenlediği 10 Kasım 1938 tarihli resmi ölüm raporu da paylaşıldı.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-