İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

ABD Suriye'yi Böyle Vurdu

Üç ülke, Suriye rejimini vurdu

  1. ABD'nin aralarında bulunduğu üç ülke, Suriye rejimini vurdu. Operasyonda üç noktanın hedef alındığı duyuruldu.

    ABD'nin aralarında bulunduğu üç ülke, Suriye rejimini vurdu. Operasyonda üç noktanın hedef alındığı duyuruldu.

  2. ABD Başkanı Donald Trump’ın günler öncesinden “Hazır ol Rusya, füzeler yolda” diyerek duyurduğu füzeler gece saatlerinde Suriye’nin üzerine yağdı.

    ABD Başkanı Donald Trump’ın günler öncesinden “Hazır ol Rusya, füzeler yolda” diyerek duyurduğu füzeler gece saatlerinde Suriye’nin üzerine yağdı.

  3. ABD Başkanı Trump, Suriye operasyonunun başladığını saat 04.00 sıralarında "Kısa bir süre önce Amerikan kuvvetlerine, Suriye diktatörü Beşşar Esed'in kimyasal silah kapasitesiyle ilgili yerlere yönelik kesin bir saldırı yapmaları için talimat verdim. İngiltere ve Fransa ile ortak bir operasyon şu anda başlamış durumda" sözleriyle açıkladı.

    ABD Başkanı Trump, Suriye operasyonunun başladığını saat 04.00 sıralarında "Kısa bir süre önce Amerikan kuvvetlerine, Suriye diktatörü Beşşar Esed'in kimyasal silah kapasitesiyle ilgili yerlere yönelik kesin bir saldırı yapmaları için talimat verdim. İngiltere ve Fransa ile ortak bir operasyon şu anda başlamış durumda" sözleriyle açıkladı.

  4. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’a kimyasal silah tepkisi gösteren Trump, "Bunlar bir kişinin eylemleri değil, bir canavarın işlediği suçlardır. Bugünkü adımımız, kimyasal silah üretimine ve kullanımına yönelik kararlı bir caydırıcılık cevabıdır" dedi.

    Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’a kimyasal silah tepkisi gösteren Trump, "Bunlar bir kişinin eylemleri değil, bir canavarın işlediği suçlardır. Bugünkü adımımız, kimyasal silah üretimine ve kullanımına yönelik kararlı bir caydırıcılık cevabıdır" dedi.

  5. Trump, İran ve Rusya’ya ise şöyle seslendi: "Bugün suçlu Esad rejimine en çok ekipman, finans sağlayan ve destek veren iki yönetime de bir mesajım var: İran ve Rusya'ya. Ne tür bir millet, masum kadın, çocuk ve erkekleri kitlesel olarak katleden bir suçluyla bağlantılı olmak ister ki?"

    Trump, İran ve Rusya’ya ise şöyle seslendi: "Bugün suçlu Esad rejimine en çok ekipman, finans sağlayan ve destek veren iki yönetime de bir mesajım var: İran ve Rusya'ya. Ne tür bir millet, masum kadın, çocuk ve erkekleri kitlesel olarak katleden bir suçluyla bağlantılı olmak ister ki?"

  6. Bu arada, Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders ve Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Michael Anton, Trump’In açıklamasını böyle izledi.

    Bu arada, Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders ve Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Michael Anton, Trump’In açıklamasını böyle izledi.

  7. Suriye’ye yönelik operasyona ABD’nin yanı sıra İngiltere ve Fransa’da katıldı.

    Suriye’ye yönelik operasyona ABD’nin yanı sıra İngiltere ve Fransa’da katıldı.

  8. Oldukça kısa süren harekatta üç bölgenin vurulduğu belirtilirken, 100’den fazla Tomahawk (Kızıldereli baltası) füzesinin atıldığı öğrenildi.

    Oldukça kısa süren harekatta üç bölgenin vurulduğu belirtilirken, 100’den fazla Tomahawk (Kızıldereli baltası) füzesinin atıldığı öğrenildi.

  9. Bu arada, atılan Tomahawk füzelerinin gökyüzünde Suriye'nin savunma sistemleri tarafından karşılanması fotoğralara da yansıdı.

    Bu arada, atılan Tomahawk füzelerinin gökyüzünde Suriye'nin savunma sistemleri tarafından karşılanması fotoğralara da yansıdı.

  10. Şam'da kimyasal ve biyolojik silah üretilmesinde kullanılan bir araştırma tesisi, Humus'un batısındaki bir kimyasal silah deposu ve yine Humus yakınlarındaki bir komuta merkezi vuruldu.    Anadolu Ajansı ise yerel kaynaklara dayanarak Süveyda, Hama ve Dera'daki askeri noktaların da hedef alındığını bildirdi.

    Şam'da kimyasal ve biyolojik silah üretilmesinde kullanılan bir araştırma tesisi, Humus'un batısındaki bir kimyasal silah deposu ve yine Humus yakınlarındaki bir komuta merkezi vuruldu. Anadolu Ajansı ise yerel kaynaklara dayanarak Süveyda, Hama ve Dera'daki askeri noktaların da hedef alındığını bildirdi.

  11. Fransız ordusu, operasyonda Miraj ve Rafal savaş uçaklarını kullandı. Uçaklar Fransa'daki üslerden havalandı.    Doğu Akdeniz'deki 4 Fransız fırkateyni de hedefleri vurdu. Fransız ordusu, 400-500 kilometre menzili bulunan "scalp" tipi güdümlü füzeler kullandı.

    Fransız ordusu, operasyonda Miraj ve Rafal savaş uçaklarını kullandı. Uçaklar Fransa'daki üslerden havalandı. Doğu Akdeniz'deki 4 Fransız fırkateyni de hedefleri vurdu. Fransız ordusu, 400-500 kilometre menzili bulunan "scalp" tipi güdümlü füzeler kullandı.

  12. İngiliz ordusu ise Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki Ağrotur Üssü’nden kalkan 4 Tornado savaş uçağıyla Humus kenti yakınlarındaki hedeflere operasyon düzenledi.

    İngiliz ordusu ise Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki Ağrotur Üssü’nden kalkan 4 Tornado savaş uçağıyla Humus kenti yakınlarındaki hedeflere operasyon düzenledi.

  13. İngiliz savaş uçaklarının kimyasal silah deposu olduğu iddia edilen hedeflere, havadan karaya fırlatılan Storm Shadow (Fırtına gölgesi) füzeleriyle vurduğu belirtildi.

    İngiliz savaş uçaklarının kimyasal silah deposu olduğu iddia edilen hedeflere, havadan karaya fırlatılan Storm Shadow (Fırtına gölgesi) füzeleriyle vurduğu belirtildi.

  14. ABD ordusu ise savaş gemileri ve uçaklarla harekatta yer aldı. Operasyona Kızıldeniz’de konuşlanan en az bir savaş gemisinin katıldığı bilidirildi.

    ABD ordusu ise savaş gemileri ve uçaklarla harekatta yer aldı. Operasyona Kızıldeniz’de konuşlanan en az bir savaş gemisinin katıldığı bilidirildi.

  15. Esad rejimi, saldırı sırasında hava savunma sisteminin devreye sokulduğunu duyurdu. En az 30 füze atıldığı bunlardan üçte birinin imha edildiği belirtildi.

    Esad rejimi, saldırı sırasında hava savunma sisteminin devreye sokulduğunu duyurdu. En az 30 füze atıldığı bunlardan üçte birinin imha edildiği belirtildi.

  16. Rusya Savunma Bakanlığı ise füzelerin büyük bölümünün Suriye hava savunma sistemleri tarafından engellendiğini bildirdi.

    Rusya Savunma Bakanlığı ise füzelerin büyük bölümünün Suriye hava savunma sistemleri tarafından engellendiğini bildirdi.

  17. Rus hava uçaksavar sistemlerilerinin kullanılmadığı ve füzelerin Tartus ile Hmeymim'deki Rus üslerini hedef almadığının altı çizildi.

    Rus hava uçaksavar sistemlerilerinin kullanılmadığı ve füzelerin Tartus ile Hmeymim'deki Rus üslerini hedef almadığının altı çizildi.

  18. Rus ve Suriye basını, ABD, Fransa ve İngiltere'nin düzenlediği hava operasyonlarında sivillerin yaralandığını duyurdu.

    Rus ve Suriye basını, ABD, Fransa ve İngiltere'nin düzenlediği hava operasyonlarında sivillerin yaralandığını duyurdu.

  19. Saldırının ardından gece başkent Şam’ın sokaklarında sessizlik hakim olurken, gün aydınlığında Suriyeliler sokağa çıkmaya başladı.

    Saldırının ardından gece başkent Şam’ın sokaklarında sessizlik hakim olurken, gün aydınlığında Suriyeliler sokağa çıkmaya başladı.

  20. Suriye vatandaşları, Şam rejimine destek gösterileri yaptı.

    Suriye vatandaşları, Şam rejimine destek gösterileri yaptı.

  21. Suriye Devlet Başkanlığı sarayının önünde toplanan bir grup, Esad lehine sloganları attı.

    Suriye Devlet Başkanlığı sarayının önünde toplanan bir grup, Esad lehine sloganları attı.

  22. Gösterilerde Suriye, İran ve Rusya bayrakları dalgalandı.

    Gösterilerde Suriye, İran ve Rusya bayrakları dalgalandı.

  23. Şeyh Hanun'da 80 kişinin öldüğü kimyasal saldırının ardından ABD, geçen 7 Nisan'da Suriye'deki Şayrat üssüne savaş gemilerinden 59 Tomahawk füzesi fırlatmıştı.

    Şeyh Hanun'da 80 kişinin öldüğü kimyasal saldırının ardından ABD, geçen 7 Nisan'da Suriye'deki Şayrat üssüne savaş gemilerinden 59 Tomahawk füzesi fırlatmıştı.

  24. Suriye Hava Kuvvetleri’nin yüzde 20'sinin etkisiz hale getirildiği açıklanmıştı.

    Suriye Hava Kuvvetleri’nin yüzde 20'sinin etkisiz hale getirildiği açıklanmıştı.

  25. ABD Başkanı Trump’ın ardından kameraların karşısına geçen ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford saldırıyla ilgili bilgi verdi.    Daha önceki saldırıya göre daha fazla füze kullanıldığını açıklayan Mattis, “Saldır tek atımlıktı. Operasyonun devam edip etmeyeceği Esad’a bağlı olacak” dedi.    Suriye rejimine ait hava savunma füzelerinin saldırılara karşılık verdiğini ifade eden Dunford, “Bu saldırı dalgası sona erdi” şeklinde konuştu.

    ABD Başkanı Trump’ın ardından kameraların karşısına geçen ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford saldırıyla ilgili bilgi verdi. Daha önceki saldırıya göre daha fazla füze kullanıldığını açıklayan Mattis, “Saldır tek atımlıktı. Operasyonun devam edip etmeyeceği Esad’a bağlı olacak” dedi. Suriye rejimine ait hava savunma füzelerinin saldırılara karşılık verdiğini ifade eden Dunford, “Bu saldırı dalgası sona erdi” şeklinde konuştu.