Türkiye'nin En Büyük Camileri
Türkiye'nin en büyük camileri
-
Ayasofya Camii, Doğu Roma (Bizans) imparatoru Iustinianos`un iradesi ile, beş yıl gibi çok kısa bir süre içersinde inşa edildi.
-
Ayasofya Camii, 27 Aralık 537 günü kutsanarak açılışı yapılan Hagia Sophia Kilisesi, 2003 yılının 27 Aralık`ında 1466. yaşını tamamladı.
-
Ayasofya Camii, 916 yıl boyunca Bizans İmparatorluğu`nun prestij yapısı ve Ortodoks dünyasının merkezi olmuş, kısaca "Büyük Kilise" olarak anılmış; 481 yıl boyunca İslam dünyasının ve Osmanlı İmparatorluğu`nun "Büyük Cami"si olarak kullanılmıştır.
-
Sultan Ahmet Camii, 1609-1616 yılları arasında Sultan I. Ahmet tarafından İstanbul`daki tarihi yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmet Ağa`ya yaptırılmıştır.
-
Sultan Ahmet Cami, Mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği için ve yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin içi de gene mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslendiği için "Mavi Cami (Blue Mosque)" olarak adlandırılır.
-
Sultan Ahmet Camii, Ayasofya`nın 1934 yılında camiden müzeye dönüştürülmesiyle, İstanbul`un ana camisi konumuna ulaşmıştır
-
Eyüp Sultan Camii, Kara surları ile Haliç surlarının birleştiği yerin dışında yer alan Eyüp Camii ve Türbesi İslam dünyasının kutsal yerlerinden kabul edilir.
-
Eyüp Sultan Camii, Eyüp-el Ensari Hz. Muhammet`in bayraktarlığını yapmış bir şahıstı.
-
Eyüp Sultan Camii, 7 yy. Arap kuşatması esnasında burada ölmüş, İstanbul`un Türk kuşatması sırasında mezarı keşfedilmiş, sonradan türbe ve şehrin ilk camii buraya yapılmıştı.
-
Eyüp Sultan Camii, İlk camii depremde yıkılınca 1800 de bu günkü inşa edilmişti.
-
Süleymaniye Camii, Mimar Sinan`ın yedi yılda tamamladığı bu cami, İstanbul`un en görkemli yapıları arasındadır.
-
Süleymaniye Camii, Kanuni Süleyman`ın isteğiyle 1550-57 yılları arasında yapılan Süleymaniye Camii Mimar Sinan`ın yedi yılda tamamladığı İstanbul`un en görkemli yapıları arasındadır.
-
Süleymaniye Camii, Camiye etrafı revaklarla çevrili, ortasında şadırvanı olan iç avludan giriliyor.
-
Fatih Camii, İstanbul`un Fatih ilçesinde Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmış olan Fatih Camisi`nin bir de külliyesi bulunuyor.
-
Fatih Camii, 1470 yılında Sinaüddin Yusuf bin Abdullah mimarlığında inşa edilen cami, 1766`da yaşanan bir depremden dolayı harabe haline gelmiş.
-
Fatih Camii, 1771 yılında tamirattan sonra şimdiki halini almış. 29 Ocak 1932`de ilk Türkçe ezan bu camide okunmuş.
-
Fatih Camii, Caminin ilk inşasından bugüne sadece şadırvan avlusunun üç duvarı, şadırvan, tac kapı, mihrap, birinci şerefeye kadar minareler ve çevre duvarının bir kısmı kalmış.
-
Yeni Camii, Yeni Cami ya da Valide Sultan Camii, İstanbul`da 1597 yılında Sultan III. Murat`ın eşi Safiye Sultan`ın emriyle temeli atılan ve 1663`te ibadete açılan camidir.
-
Yeni Camii, Mimar Davut Ağa tarafından yapılmaya başlanmış, Mimar Dalgıç Ahmed Ağa devam ettirmiş ancak inşaatın başlangıcından 66 yıl sonra dönemin mimarbaşısı Mustafa Ağa tarafından IV. Mehmed zamanında bitirilebilmiştir.
-
Yeni Camii etrafında Valide Sultan Türbesi, sebil, Mısır Çarşısı arastası bulunmaktadır. Caminin mimari üslubu, kubbedeki yükseklik vurgusu ve yan cephe revaklarıdır.
-
Bayezid Camii, Sultan Bayezid Veli tarafından, Cümle kapısında Şeyh Hamdullah`ın yazdığı kitabeye göre 1501-1506 yılları arasında beş yılda tamamlanmıştır.
-
Bayezid Camii, Selçuk Hatun, Büyük Reşit Paşa`nın mezarları burada bulunmaktadır.
-
Bayezid Camii, Sağında Bayezid Devlet Kütüphanesi, solunda eski Bayezid Medresesi, şimdiki Vakıf Hat Sanatları Müzesi görülür.
-
Bayezid Camii, Bu müzede Hz. Muhammed`in kabir toprağı, saçı şerifi, kabe örtüsü gibi kutsal emanetler bulunmaktadır.
-
Edirne Selimiye Camii, Selimiye Camii Edirne`de II. Selim`in Mimar Sinan`a yaptırdığı camidir.
-
Edirne Selimiye Camii, Mimar Sinan`ın 80 yaşında yaptığı ve "ustalık eserim" dediği Selimiye Camii gerek Mimar Sinan`ın gerek Osmanlı mimarisinin en önemli baş yapıtlarından biridir.
-
Edirne Selimiye Camii, Caminin kapısındaki kitabeye göre yapımına 1568 (Hicri:976) yılında başlanmıştır. II. Selim`in ölümünün ardından 14 Mart 1575`te ibadete açılmıştır.
-
Edirne Selimiye Camii, Cami açık havalarda Rodop Dağları`ndan ve Uzunköprü`nün Süleymaniye köyünden görülebilmektedir.
-
Bursa Ulu Camii, Osmanlı Devleti’nin dördüncü hükümdarı Yıldırım Bayezıd tarafından mimar Ali Neccar`a 1396-1399 yılları arasında yaptırılmıştır.
-
Bursa Ulu Camii, Dikdörtgen planlı cami yaklaşık toplam 5000 metrekare boyutlarında olup 20 kubbe ile örtülüdür.
-
Bursa Ulucamii`yi diğer camilerden ayıran diğer bir özellik ise caminin tam ortasında şadırvanın olmasıdır.
-
Bursa Yeşil Camii, Bursa`nın Yeşil semtindedir. Çelebi Sultan Mehmet tarafından 1419 yılında yaptırılmıştır.
-
Bursa Yeşil Camii, ismini aldığı yeşil çinilerle ve her yeri çeşitli desenlerle bezenmiştir.
-
Bursa Yeşil Camii, Mihrap 10.65 metre yüksekliğindedir ve çinilerin en güzel olduğu kısımdır.
-
Ankara Kocatepe Camii, Ankara`nın Kocatepe semtinde 1967`de inşaatına başlanan ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 1987`de inşaatı tamamlanan camidir.
-
Ankara Kocatepe Camii, Kocatepe Camii 1987`de dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından ibadete açıldı.
-
Ankara Kocatepe Camii, 4500 m² `lik bir alan üzerinde inşa edilen caminin alt kısmında konferans salonu, kütüphane, otopark, ticarethane ve idari birimler bulunmaktadır.
-
İzmir Hisar Camii, Kemeraltı-Hisarönü meydanının ortasında 1592 yılında inşa edilen yapı, İzmir`in en büyük camisidir.
-
İzmir Hisar Camii, Cami Hisar’ın Aşağı Kapısı önünde bulunduğundan Hisar Camisi ismini almıştır.
-
İzmir Hisar Camii, 1813 yılındaki onarımında caminin önüne bir son cemaat yeri eklenmiştir.
-
Konya Alaaddin Camii, Konya Karatay ilçesinde, Alâeddin Tepesi’nde bulunur.
-
Konya Alaaddin Camii, Sultan Alâeddin Keykubat tarafından tamamlandığı ve mimarının Mehmet bin Havlan olduğu bilinmektedir.
-
Konya Alaaddin Camiinin cümle kapısı üzerindeki beş satır halindeki kitabede yapımına Sultan I.Keykavus’un emri ile 1219’da başlandığı yazılıdır.
-
Divriği Ulu Camii, Mengücekoğullarından Ahmet Şah ile eşi Melike Turan tarafından 1228 tarihinde tamamlanan Divriği Ulucami ve Şifahanesi, çevresindeki taş ocaklarından çıkarılmış bir cins tüften inşaa edilmiştir.
-
Divriği Ulu Camii, İslam mimarisinin bu başyapıtı iki kubbeli bir türbeye sahip bir cami ve ona bitişi bir hastaneden oluşmaktadır.
-
Divriği Ulu Camii, Yapılar, mimari özelliklerinin yanısıra, sergilediği Anadolu geleneksel taş işçiliği örnekleriyle UNESCO Dünya Miras Listesinde yer almaktadır.