R.Tayyip Erdoğan'ın Hayatı
AK Parti'nin Cumhurbaşkanı adayı R.Tayyip Erdoğan'ın hayatı
-
Aslen Rizeli olan Recep Tayip Erdoğan 26 Şubat 1954 yılında, Kasımpaşa?da ailesinin üçüncü çocuğu olarak doğdu. Babası Ahmet Erdoğan, annesi ise Tenzile Erdoğan'dı. Babası, deniz yollarında kıyı kaptanı olarak çalışırdı. Babası Ahmet Erdoğan ailesiyle birlikte 13 yaşında Rize'nin Güneysu ilçesinden İstanbul'a göç ettiğinde Kasımpaşa semtine yerleşmişlerdir. Recep ayında doğduğu için Recep adı ve dedesinin adını verdikleri Tayyip Erdoğan'ın 3'ü erkek ve 1'i kız olmak üzere 4 kardeşi daha bulunmaktaydı.
-
Hayatının önemli bir bölümü İstanbul'un en eski yerleşim yerlerinden biri olan Kasımpaşa'da geçti. İlkokulu Piyale Paşa İlkokulu'nda okudu. 1965 yılında Piyale Paşa İlkokulu'nu bitirip, İstanbul İmam Hatip Okulu'na başladı. Spor çalışmalarını ilerleten Erdoğan 1969 yılında, 15 yaşındayken Camialtı Spor Kulübünden transfer teklifi alarak bu kulupte spor etkinliklerine devam etti.
-
İmam Hatip Okulu?ndan 1973 yılında mezun oldu. Fark dersleri sınavını vererek Eyüp Lisesi'nden de diploma aldı. Ardından 1973 -1974 sezonunda Vatan Caddesi ile Aksaray Caddesi'nin kesiştiği Gürani Sokak'ta bulunan ve 12 Mart 1971'deki askeri darbeden sonra 25 Ağustos 1971 tarihinde yasayla özelleştirilen aslında adı "İstanbul Tuna İktisadi ve Ticari Bilimler Yüksek Okulu" olan Aksaray İktisat ve Ticaret Yüksek Okuluna kaydını yaptırarak girdi. Recep Tayyip Erdoğan'ın okul numarası 2443 olmasına rağmen Marmara Üniversitesi'nden verilen diplomasında ise öğrenci numarası, 8345 olarak görülmektedir.
-
1977-1978 öğretim yılında "Ekonomi", "İşletme" ve "Siyasal Bilimler Fakültesi"ni açan İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, bünyesindeki "Aksaray İktisat ve Ticaret Yüksek Okulu" gibi kimi yüksek okulları; "Ticari Bilimler Fakültesi" adı altında birleştirdi. Böylece Recep Tayyip Erdoğan, Aksaray İktisat ve Ticaret Yüksek Okulu'nda başladığı öğrenimi, Şubat 1981'de İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Ticari Bilimler Fakültesi'nde bitirdi. Recep Tayyip Erdoğan'ın mezuniyetinden sonraki yıl okulun adı 1982 yılında gerçekleştirilen düzenlemelerle de Marmara Üniversitesi adına çevrildi. 23 Mart 2012 tarih ve 28242 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi kapatıldı ve yerine İşletme, İktisat ve Siyasal Bilgiler fakülteleri kuruldu.
-
Bu arada Camialtı Spor Kulübünden, İ.E.T.T'ye transfer oldu. 1976 yılında İ.E.T.T futbol takımı İstanbul şampiyonu oldu. 12 Eylül 1980 sonrası İ.E.T.T'den ayrılmak zorunda kaldı. 16 senelik futbol hayatını da böylece noktalamış oldu.
-
Lise yıllarında MTTB öğrenci kollarında aktif rol alan Erdoğan, siyasi hayatına 22 yaşında MSP Beyoğlu Gençlik Kolu Başkanlığı'na seçilerek başladı
-
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na 1994 yılında seçilen Erdoğan, Siirt'te yaptığı konuşma nedeniyle siyasi yasaklı hale geldi ve 4 ay hapis yattı -2001 yılında AK Parti'yi kuran Erdoğan, partisini girdiği 3 genel, 3 yerel seçimden de birinci parti olarak çıkarmayı başardı
-
AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdiği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 22 yaşında Milli Selamet Partisi'nin (MSP) Beyoğlu Gençlik Kolu Başkanı olarak başladığı siyasi hayatı, partilerde aldığı görevler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve 2003-2014 yıllarında kesintisiz Başbakanlık göreviyle devam etti.
-
Lise ve üniversite yıllarında Milli Türk Talebe Birliği öğrenci kollarında aktif görev alan Recep Tayyip Erdoğan, 1976'da 22 yaşındayken MSP Beyoğlu Gençlik Kolu Başkanlığı'na ve aynı yıl MSP İstanbul Gençlik Kolları Başkanlığı'na seçildi.
-
Erdoğan, 1980 yılına kadar partideki görevlerini sürdürürken, siyasi partilerin askeri darbeyle kapatıldığı 12 Eylül 1980 döneminde, özel sektörde bir süre müşavirlik ve üst düzey yöneticilik yaptı.
-
Refah Partisi'nin 1983 yılında kurulmasıyla siyasete geri dönen Erdoğan, 1984 yılında Refah Partisi Beyoğlu İlçe Başkanı, 1985 yılında Refah Partisi İstanbul İl Başkanı ve Refah Partisi MKYK üyesi oldu.
-
Refah Partisi tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olan Erdoğan, 27 Mart 1994'te gerçekleştirilen yerel seçimlerde 25,19 oy oranıyla seçimi ilk sırada tamamlayarak İstanbul Büyükşehir Belediye aşkanı oldu.
-
Erdoğan, 12 Aralık 1997'de Siirt'te vatandaşlara hitap ederken okuduğu Ziya Gökalp'e ait bir şiir nedeniyle yargılandı ve hapis cezasına mahkum edildi. Aldığı ceza nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine de son verilen Erdoğan, Pınarhisar'da 4 ay cezaevinde kaldı.
-
AK Parti Dönemi Pınarhisar Cezaevinden 24 Temmuz 1999'da tahliye olan Erdoğan, siyasi çalışmalarına devam ederek 14 Ağustos 2001'de Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AK Parti) kurarken Kurucular Kurulu tarafından da AK Parti'nin Kurucu Genel Başkanı seçildi. -
Genel seçimler Erdoğan, partisinin girdiği ve 34,6 oyla birinci olmayı başardığı ilk genel seçim olan 3 Kasım 2002 seçimlerinde, hakkındaki mahkeme kararı nedeniyle aday olamadı. -
Milletvekilliği adaylığının önündeki engelin yasal düzenlemeyle kaldırılması sonrasında Erdoğan, 9 Mart 2003'te Siirt'te yenilenen seçimlere katılarak 22. Dönem Siirt Milletvekili oldu ve TBMM'ye girdi.
-
Erdoğan, 15 Mart 2003 yılında kurduğu 59. Hükümetle Başbakanlık görevini Abdullah Gül'den devraldı.
-
AK Parti'nin 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinden 46,6 oy alması sonrasında 60. Hükümeti, 12 Haziran 2012'de erçekleştirilen genel seçimlerinden de 49,8 oy alması sonrasında 61. Hükümeti kuran Erdoğan, 3. kez Başbakanlık koltuğuna oturdu. Erdoğan, böylece partisinin başında girdiği üç seçimde de oyunu artırmayı başardı.
-
Yerel seçim AK Parti, Erdoğan liderliğinde girdiği, 28 Mart 2004 yerel seçiminde yüzde 40,2, 29 Mart 2009 yerel seçiminde yüzde 38,6 ve son olarak da 30 Mart 2014 tarihinde gerçekleştirilen yerel seçimlerden 45,5 oy aldı. -
Referandumlar Erdoğan ve AK Parti, 2001 yılından itibaren 3 genel ve 3 yerel seçimi birinci sırada tamamlarken bu dönem içerisinde iki referandum da gerçekleştirildi. Erdoğan'ın öncülük ettiği, 21 Ekim 2007'de gerçekleştirilen referandumda yüzde 69 ve 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan diğer referandumda da yüzde 58 oranıyla başarı sağlandı. -
-
-
-
-
Dünden bugüne Başbakan Erdoğan
Erdoğan, ailesinin Rize'nin Güneysu ilçesinden İstanbul'a göç ettiği Kasımpaşa semtinde doğdu -
Babasının Sahil Güvenlik Teşkilatı'nda görevli olmasından ötürü çocukluğu Rize'de geçti.
-
Ailesi ile birlikte 13 yaşındayken İstanbul'a yerleşti.
-
Çocukluk döneminde ekstra harçlık için İstanbul bazı sokaklarında limonata ve simit sattı
-
1965 yılında ilkokulu Kasımpaşa Piyalepaşa İlkokulu'nda, liseyi ise İstanbul İmam Hatip Lisesi'nde okudu ve 1973 yılında İmam Hatip'ten mezun oldu
-
70'li yıllarda futbol oynadı. O yıllarda her ailede olduğu gibi Erdoğan'ın babası Ahmet Bey de boş bir meşgale gördüğünden oğlunun futbol oynamasına karşıdır.
-
O dönemde babasından fırça yememek için, top oynadığı ayakkabıları eve getirmez, kömürlükte saklar.
-
Sakatlandığı zamanlarda bile evde dişini sıkar, acısını babasına hissettirmez. Futbol oynadığını babasının öğrenmemesi için İkinci Lig takımlarından Kasımpaşaspor'un teklifini bile geri çevirir.
-
1969 yılında ise Camialtıspor'a transfer olur. Erdoğan'a bu transfer karşılığı bir iş ve bin lira transfer ücreti verilir. Tayyip Erdoğan yeteneklidir. İstanbul Genç Karmasına seçilir.
-
Futbol oynadığını babasından daha fazla gizleyemeyecektir. Çünkü artık gazetelerde boy göstermeye başlamıştır. Ancak babasından beklediği tepki oldukça sert olur. Ahmet Bey onun İstanbul Genç Karması'yla yurtdışına gitmesi için gerekli veli muvafakatnamesini imzalamaz. Babası onun okumasını istiyordur.
-
Lakin bu sefer de İETT'den transfer teklifi gelir. Baba Ahmet Bey'den Tayyip Erdoğan'ı bizzat İETT Teknik Direktörü Mehmet Ali Gürses ister. Ahmet Bey'in cevabı yine kısa olur:
-
"Oğlumun serseri olmasını istemiyorum. Okuyup adam olsun." Bu cevap karşısında Mehmet Ali Gürses, "Oğlunuz için İETT'de işçi kadrosu açacağız." der.
-
Ahmet Bey yumuşar ve "Eğer İETT'de işçi kadrosu açılır ve okuluna engel teşkil etmezse transferine izin veririm." der.
-
İETT'ye resmi olarak transfer olmuştur. İşte o yıllardan bazı fotoğraflar;
-
-
-
-
-
-
-
Erdoğan, gelecekte aynı kaderi paylaşacağı, hatta bir kısmı bugün AKP'li milletvekilleri arasındaki yerini alan pek çok isimle de aynı yıllarda tanıştı
-
Abdullah Gül, Mehmet Ali Şahin, Hasan Hüseyin Ceylan, Yahya Baş, Sarıyer Eski Belediye Başkanı Yusuf Tülün... ki bu isimlerin bazıları, daha sonra kurulacak Ak Parti'nin çekirdek kadrosunu da oluşturdu...
-
1983 yılında kurulan Refah Partisi ile fiilî siyasete geri dönen Recep Tayyip Erdoğan, 1984 yılında Refah Partisi Beyoğlu İlçe Başkanı, 1985 yılında ise Refah Partisi İstanbul İl Başkanı ve Refah Partisi MKYK üyesi oldu.
-
İstanbul İl Başkanlığı görevi sırasında diğer siyasi partiler için de model olan yeni bir örgütsel yapı geliştiren Erdoğan, bu dönemde özellikle kadınların ve gençlerin siyasete katılımını artırmaya yönelik çalışmalar yaptı; siyasetin tabana yayılarak geniş halk kitleleri tarafından benimsenip itibar görmesi yolunda önemli adımlar attı.
-
Yıllar önce Mehmet Ali Şahin ve Başbakan Erdoğan
-
Başbakan Erdoğan ve Melih Gökçek
-
Başbakan Erdoğan'ın İstanbul'da Belediye başkanlığı yaptığı yıllardan bir fotoğraf..
-
-
Eşi Emine Erdoğan?la 4 Temmuz 1978?de evlendi. Evliliklerinden 2 erkek, 2 kız olmak üzere 4 çocukları vardır.
-
-
Annesine düşkünlüğü ile bilinen Erdoğan, hastanede bulunduğu süre içerisinde annesini sık sık ziyaret ederdi.
-
Annesinden her bahsettiğinde gözleri dolan, yüzü gülen Başbakan Erdoğan her özel günde de bir araya gelip ellerini öperdi.
-
Annelere verdiği önemi vurgulamak için "Cennet anaların ayaklarının altındadır" Hadis-i Şerifi'ni sık sık söylerdi.
-
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın annesi Tenzile Erdoğan, 07 Ekim 2011'de saat 09.15'te hayatını kaybetti
-
-
-
Anneler gününde Başbakan Erdoğan
-
Türk siyasi tarihinde oylarını 3 dönem üst üste artırarak kesintisiz 12 yıl iktidarda olan AK Parti'nin başarısındaki en büyük pay şüphesiz Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ait. Peki bu başarının sırrı ne?
-
Bilimsel olarak bir açıklaması yok.. Ancak son 3 seçimde oylarını onun partisine teslim eden vatandaş onu kendinden sayıyor, o ise vatandaşın her zaman yanında olmayı seviyor.
-
Bazen sokakta, bazen de davet edildiği evde onlarla muhabbet etmeyi seviyor..
-
Sokakta karşılaştığı bir çocuk onu doğum günü için evine çağırıyor, bazen de yaşlı bir teyze onu evine çay içmeye içmeye çağırıyor.
-
Belki de başarının sırrı bu fotoğraflarda:
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Erdoğan, Dünya TT listesinde!
-
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adayı olması sosyal medyada büyük yankı buldu. Ufak tefek tepkiler olsada dünya tt listesine hızlı bir şekilde girerek trend topic oldu.
-
Elimden gelse Recep'i başbakan, Tayyip'i cumhurbaşkanı,Erdoğan'ı genelkurmaybaşkanı yaparım=) #YeniTürkiyeninBaşkanı ÜmmetinLideri RTErdoğan
-
Kafire Karşı ELİF Gibi Dimdik ALLAH'a Karşı VAV Gibi Eğilen ADAM #YeniTürkiyeninBaşkanı ÜmmetinLideri RTErdoğan
-
Vur vur inlesin haşhaşiler dinlesin! Alayınıza ONE MINUTE! #YeniTürkiyeninBaşkanı
-
Rabbi yessir, vela tuassir Rabbi temmim bil hayr. Rabbim kolaylaştır, zorlaştırma Rabbim hayırla sonuçlandır. #YeniTürkiyeninBaşkanı #RTE
-
ÖNCE SENİ GÖRMEZDEN GELİRLER ALAY EDERLER SONRA SENİNLE MÜCADELE EDERLER SONRA SEN KAZANIRSIN #YeniTürkiyeninBaşkanı