Türkçe'yi Dünyada Ne Kadar İnsan Konuşuyor?

İşte Türkçe'yi konuşan insan sayısı

  1. Anindilyakwa  <br>  Dili konuşan 2000 kişi  Bu dili konuşanlar, dillerinin adıyla Anindilyakwa olarak anılmayı tercih ediyor ve kuzeydoğu Avustralya&#8217;daki Groote Eylandt&#8217;ta yaşıyor. Groote Eylandt takımadası Darwin&#8217;in 640 km güney doğusunda

    Anindilyakwa
    Dili konuşan 2000 kişi Bu dili konuşanlar, dillerinin adıyla Anindilyakwa olarak anılmayı tercih ediyor ve kuzeydoğu Avustralya’daki Groote Eylandt’ta yaşıyor. Groote Eylandt takımadası Darwin’in 640 km güney doğusunda

  2. Warnindilyakwa insanları binlerce yıldır bu topraklarda yaşıyorlar ve şimdi ana dilleri olan Anindilyakwa&#8217;yı konuşan sadece 2000 yerli kalmış durumda.

    Warnindilyakwa insanları binlerce yıldır bu topraklarda yaşıyorlar ve şimdi ana dilleri olan Anindilyakwa’yı konuşan sadece 2000 yerli kalmış durumda.

  3. Kuzey Grönlandca<br>  Dili konuşan 1000 kişi  Zaten küçük bir popülasyona sahip olmakla beraber Kuzey Grönlandca konuşabilen sadece 1000 kişi kalmış durumda.

    Kuzey Grönlandca
    Dili konuşan 1000 kişi Zaten küçük bir popülasyona sahip olmakla beraber Kuzey Grönlandca konuşabilen sadece 1000 kişi kalmış durumda.

  4. Diğer Grönland dilleri daha iyi durumda. Kuzey Grönlandca, Kanada&#8217;da konuşulan eski Eskimo- Aleut diliyle büyük benzerlikler taşıyor ancak diğer Grönland dillerinden oldukça farklı. Ülkedeki özgün konumundan ötürü özellikle korunması gerekiyor.

    Diğer Grönland dilleri daha iyi durumda. Kuzey Grönlandca, Kanada’da konuşulan eski Eskimo- Aleut diliyle büyük benzerlikler taşıyor ancak diğer Grönland dillerinden oldukça farklı. Ülkedeki özgün konumundan ötürü özellikle korunması gerekiyor.

  5. Taos:<br>  Dili konuşan 800 kişi  Taos, New Mexico&#8217;daki Taos Pueblo&#8217;da konuşulan ve sadece 800 kişinin bildiği bir dil.

    Taos:
    Dili konuşan 800 kişi Taos, New Mexico’daki Taos Pueblo’da konuşulan ve sadece 800 kişinin bildiği bir dil.

  6. Amahuaca<br>  Dili konuşan 500 kişi  Güney Amerika&#8217;da yöreye özgü bir dil olan Amahuaca&#8217;ca konuşan çok az kişi kalmış durumda. Yayılmacı olan bu dile Peru ve Brezilya&#8217;da rastlamak mümkün. Ancak yine de sadece 500 kişi tarafından konuşuluyor.

    Amahuaca
    Dili konuşan 500 kişi Güney Amerika’da yöreye özgü bir dil olan Amahuaca’ca konuşan çok az kişi kalmış durumda. Yayılmacı olan bu dile Peru ve Brezilya’da rastlamak mümkün. Ancak yine de sadece 500 kişi tarafından konuşuluyor.

  7. Korunmasındaki zorluklar; okullarda resmi olarak öğretilmemesi. Yayılmasındaki sebepse tek bir güçlü topluluğun dili yaşatma çabası olarak düşünülebilir.

    Korunmasındaki zorluklar; okullarda resmi olarak öğretilmemesi. Yayılmasındaki sebepse tek bir güçlü topluluğun dili yaşatma çabası olarak düşünülebilir.

  8. Seneca<br>  Dili konuşan 100 kişi  Seneca halkı Seneca dilini konuşuyor ama bu dil de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Seneca kabilesi Amerika&#8217;dan Kanada&#8217;ya yayılan İrokua (bir Kızılderili federasyonu) Konfederasyonu&#8217;ndaki 6 milletten biri.

    Seneca
    Dili konuşan 100 kişi Seneca halkı Seneca dilini konuşuyor ama bu dil de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Seneca kabilesi Amerika’dan Kanada’ya yayılan İrokua (bir Kızılderili federasyonu) Konfederasyonu’ndaki 6 milletten biri.

  9. Bella Coola<br>  Dili konuşan 50 kişi  Bella Coola, Kanada&#8217;daki Britanya Kolumbiyası&#8217;nda sadece 50 yerli kişinin konuştuğu bir dil. Nuxalk olarak da bilinen dili safi bir şekilde konuşan 20 yaşlı kalmış durumda.

    Bella Coola
    Dili konuşan 50 kişi Bella Coola, Kanada’daki Britanya Kolumbiyası’nda sadece 50 yerli kişinin konuştuğu bir dil. Nuxalk olarak da bilinen dili safi bir şekilde konuşan 20 yaşlı kalmış durumda.

  10. Bom<br>  Dili konuşan 20 kişi  Bir diğer ölmek üzere olan ve Sierra Leone&#8217;de(Batı Afrika) konuşulan Bom dili 5.7 milyonluk nüfusa sahip ülkede yaklaşık 20 kişi tarafından konuşuluyor.

    Bom
    Dili konuşan 20 kişi Bir diğer ölmek üzere olan ve Sierra Leone’de(Batı Afrika) konuşulan Bom dili 5.7 milyonluk nüfusa sahip ülkede yaklaşık 20 kişi tarafından konuşuluyor.

  11. Onondaga (New York)<br>  Dili konuşan 10 kişi  İrokua Konfederasyonu&#8217;nun bir diğer kabilesi Onondagalar&#8217;da bu dili konuşan yalnızca 10 kişi kalmış durumda. Onondagalar New York&#8217;un esas yerlileriydi.

    Onondaga (New York)
    Dili konuşan 10 kişi İrokua Konfederasyonu’nun bir diğer kabilesi Onondagalar’da bu dili konuşan yalnızca 10 kişi kalmış durumda. Onondagalar New York’un esas yerlileriydi.

  12. Abaga<br>  Dili konuşan 5 kişi  Abaga diliyle ilgili çok az şey yazılmış ve gizeminden ötürü korunması da zorlaşıyor. Dünyanın sadece ufak bir kısmında konuşulan bu dil, resmi olarak nesli tükenmekte olan diller listesine alınmış durumda.

    Abaga
    Dili konuşan 5 kişi Abaga diliyle ilgili çok az şey yazılmış ve gizeminden ötürü korunması da zorlaşıyor. Dünyanın sadece ufak bir kısmında konuşulan bu dil, resmi olarak nesli tükenmekte olan diller listesine alınmış durumda.

  13. Mescalero-Chiricahua Apache (Oklahoma)  Dili konuşan 3 kişi  Mescalero-Chiricahua Apache dili, Oklahoma ve New Mexico&#8217;da konuşulan bir dildir.

    Mescalero-Chiricahua Apache (Oklahoma) Dili konuşan 3 kişi Mescalero-Chiricahua Apache dili, Oklahoma ve New Mexico’da konuşulan bir dildir.

  14. Spokane<br>  Dili konuşan 2 kişi  Üzücü olarak Spokane dili de tükenmek üzere. Spokane-Kalispel kolunun bir parçası olan bu dili akıcı olarak konuşabilen sadece 2 kişi var.

    Spokane
    Dili konuşan 2 kişi Üzücü olarak Spokane dili de tükenmek üzere. Spokane-Kalispel kolunun bir parçası olan bu dili akıcı olarak konuşabilen sadece 2 kişi var.

  15. Uru<br>  Dili konuşan 1 kişi  Bolivya&#8217;nın Ingavi ilinde konuşulan Uru dilini anadil olarak kullanan sadece 1 kişi kalmış durumda ve yeniden yayılması da oldukça zor.

    Uru
    Dili konuşan 1 kişi Bolivya’nın Ingavi ilinde konuşulan Uru dilini anadil olarak kullanan sadece 1 kişi kalmış durumda ve yeniden yayılması da oldukça zor.

  16. Iru-Iru dili olarak da bilinen bu dil Uros insanlarına ait. Kaybolduğu takdirde tüm antik kültür de kaybolacak.

    Iru-Iru dili olarak da bilinen bu dil Uros insanlarına ait. Kaybolduğu takdirde tüm antik kültür de kaybolacak.