Mutfakta Her Gün Yaptığımız Yanlışlar

Mutfakta her gün en az birisini yaptığımız 10 yanlış

  1. Makarna haşlarken suyuna tuz eklemek  <br>  Daha hızlı haşlansın diye makarna suyuna önceden tuz ekliyorsanız, yanlışınız var arkadaşlar. Suyun içine eklenen tuz, suyun kaynama süresini artıracaktır. Tuzu, makarnanız haşlandıktan sonra eklemeniz gerekiyor.

    Makarna haşlarken suyuna tuz eklemek
    Daha hızlı haşlansın diye makarna suyuna önceden tuz ekliyorsanız, yanlışınız var arkadaşlar. Suyun içine eklenen tuz, suyun kaynama süresini artıracaktır. Tuzu, makarnanız haşlandıktan sonra eklemeniz gerekiyor.

  2. Haşlanmış makarnayı soğuk suya tutmak  <br>  Hazır makarna demişken, hemen hemen hepimizin yaptığı bir yanlış da makarnayı haşladıktan sonra soğuk suyun altına tutmaktır. Bu şekilde makarnanın kıvamı bozulacak, vitamin ve mineralleri yok olacaktır.

    Haşlanmış makarnayı soğuk suya tutmak
    Hazır makarna demişken, hemen hemen hepimizin yaptığı bir yanlış da makarnayı haşladıktan sonra soğuk suyun altına tutmaktır. Bu şekilde makarnanın kıvamı bozulacak, vitamin ve mineralleri yok olacaktır.

  3. Donmuş etleri sıcak suda çözmek  <br>  Et ile ilgili en sık yaptığımız hata da etleri oda sıcaklığında ya da sıcak suda çözmektir. Dondurduğumuz eti ya soğuk suyun içinde ya da buzdolabınızın alt kısmında sağlıklı bir şekilde çözmemiz gerekir. Aksi takdirde sıcak hava ya da sıcak su ile teması, ette bakteri oluşumuna neden olabilir.

    Donmuş etleri sıcak suda çözmek
    Et ile ilgili en sık yaptığımız hata da etleri oda sıcaklığında ya da sıcak suda çözmektir. Dondurduğumuz eti ya soğuk suyun içinde ya da buzdolabınızın alt kısmında sağlıklı bir şekilde çözmemiz gerekir. Aksi takdirde sıcak hava ya da sıcak su ile teması, ette bakteri oluşumuna neden olabilir.

  4. Meyve suları kullanarak etleri karamelize etmek    <br>  Kırmızı ya da beyaz etleri karamelize ederken, hem içerdiği şeker oranı hem de tat vermesi nedeniyle meyve sularının kullanımı da son derece yanlıştır. Etlerinizin tadını olumsuz yönde etkileyeceği için karamelize işleminde doğal yöntemlere başvurmanız gerekir.

    Meyve suları kullanarak etleri karamelize etmek
    Kırmızı ya da beyaz etleri karamelize ederken, hem içerdiği şeker oranı hem de tat vermesi nedeniyle meyve sularının kullanımı da son derece yanlıştır. Etlerinizin tadını olumsuz yönde etkileyeceği için karamelize işleminde doğal yöntemlere başvurmanız gerekir.

  5. Mikrodalgayı yüzde yüz zararlı bulmak  <br>  Aslına baktığımızda ısıtma yöntemi ne olursa olsun, ısıtılan her yiyecek besin değerinden kayba uğrayacaktır. Mikrodalga fırınların kısa sürede ısıttığını göz önünde bulundurursak, diğer ısıtma yöntemlerine göre bu değer kaybını minimuma indirecektir

    Mikrodalgayı yüzde yüz zararlı bulmak
    Aslına baktığımızda ısıtma yöntemi ne olursa olsun, ısıtılan her yiyecek besin değerinden kayba uğrayacaktır. Mikrodalga fırınların kısa sürede ısıttığını göz önünde bulundurursak, diğer ısıtma yöntemlerine göre bu değer kaybını minimuma indirecektir

  6. Sıcak yemekleri buzdolabına koymadan önce soğumasını beklemek<br>    Pişen sıcak yemekleri buzdolabına koyma fikri, yiyeceklerin bozulacağı için hemen hemen hepimize yanlış gelmiştir. Ancak bu konuda sıcak yemekleri buzdolabında soğutmak bir şok etkisi yapacağı için daha sağlıklı bir yöntem olacaktır.

    Sıcak yemekleri buzdolabına koymadan önce soğumasını beklemek
    Pişen sıcak yemekleri buzdolabına koyma fikri, yiyeceklerin bozulacağı için hemen hemen hepimize yanlış gelmiştir. Ancak bu konuda sıcak yemekleri buzdolabında soğutmak bir şok etkisi yapacağı için daha sağlıklı bir yöntem olacaktır.

  7. Yanıkları buzlu suya tutmak  <br>  Mutfak kazalarının büyük çoğunluğu yanan ellerden oluşur. Bu durumda ilk olarak yanan bölgeyi soğuk su ya da buzlu suyla buluşturmak olur. Ancak buz, hassas olan bu bölgenin farklı bir cilt hasarı daha yaşamasına neden olabilir.

    Yanıkları buzlu suya tutmak
    Mutfak kazalarının büyük çoğunluğu yanan ellerden oluşur. Bu durumda ilk olarak yanan bölgeyi soğuk su ya da buzlu suyla buluşturmak olur. Ancak buz, hassas olan bu bölgenin farklı bir cilt hasarı daha yaşamasına neden olabilir.

  8. Yemekleri defalarca ısıtmak  <br>  Özellikle yalnız yaşayanların yaptığı bir şeydir yemekleri tekrar tekrar ısıtıp tüketmek. Ancak yemeklerin en fazla iki defa ısıtılması sağlıklı olarak biliniyor. Yemek istediğiniz yemeğin tümünü değil de yiyeceğiniz miktarda kısmını ayırıp ısıtmalısınız.

    Yemekleri defalarca ısıtmak
    Özellikle yalnız yaşayanların yaptığı bir şeydir yemekleri tekrar tekrar ısıtıp tüketmek. Ancak yemeklerin en fazla iki defa ısıtılması sağlıklı olarak biliniyor. Yemek istediğiniz yemeğin tümünü değil de yiyeceğiniz miktarda kısmını ayırıp ısıtmalısınız.

  9. Az pişmiş etin zehirleyeceğini düşünmek  <br>  Etin pişme derecelerinden olan medium veya rare derecesinde, az pişmiş hafif kanlı etler zehirlenmeye yol açmaz arkadaşlar. Tabii ki bu doğru oranda pişirmeyle de alakalı bir konudur.

    Az pişmiş etin zehirleyeceğini düşünmek
    Etin pişme derecelerinden olan medium veya rare derecesinde, az pişmiş hafif kanlı etler zehirlenmeye yol açmaz arkadaşlar. Tabii ki bu doğru oranda pişirmeyle de alakalı bir konudur.