Çocukken tuzlu yiyenin büyüyünce tansiyonu çıkıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 30 Ocak 2008 08:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Çocukların genelde günlük maksimum tuz limitinin yarısını tek bir porsiyonda aldığını belirten uzmanlar, "Bu, ileriki yaşlarda yüksek tansiyona neden oluyor" açıklamasını yaptı

AYŞEGÜL AYDOĞAN İstanbul

Tuz ve Sağlık Konusunda Konsensus Hareketi'nin verdiği bilgiye göre, çocuklar günlük maksimum tuz limitinin yarısını tek bir porsiyonda alıyor. Bu da çocukların ileri yaşlarda yüksek tansiyon tehdidi altında olduğunu gösteriyor. Araştırmalara göre, çocukluk çağında tansiyonu yüksek olanların yetişkinlikte kan basınçları yüksek oluyor.

28 Ocak-3 Şubat tarihleri arasında her yıl dünya genelinde düzenlenen "Tuza Dikkat Haftası"nın bu yılki teması "Çocuklar ve tuz" olarak belirlendi. Hafta nedeniyle çocukların erişkinlere oranla daha az tuz tüketmeleri gerektiği ve ailelerin çocuklarının yiyeceklerindeki tuza özen göstermeleri çağrısında bulunuldu.

İhtiyacın 3 katı tüketiliyor

Aşırı tuz tüketimine bağlı yüksek tansiyon sadece kalp krizi ve felç riskini tetiklemekle kalmıyor, mide kanseri ve kemik erimesi olarak bilinen osteoporozun da nedenleri arasında yer alıyor. Hatta yüksek oranda tuz kullanımı, astım belirtilerini de ağırlaştırabiliyor. Prof. Dr. Mustafa Arıcı Türkiye'de erişkinlerin günlük ihtiyacın en az 2-3 katı tuz tükettiklerine dikkat çekerek, "Eğer tuz tüketimine dikkat edilmezse ileriki yıllarda daha çok hipertansiyon hastası göreceğiz" dedi.

Tatlılardaki tuz tuzağı

Uzmanlara göre, özellikle çocukların tükettiği tatlı bisküvi, kek, puding gibi bazı gıdalarda da yüksek oranda tuz bulunabiliyor ve bu gıdalar "tatlı" olarak görüldüğü için aileler çocuklarının ne kadar yüksek oranlarda tuz tükettiklerini fark etmiyor.

Yaşa göre en fazla ne kadar tuz alınmalı?
0-6 aylar 1 gramdan az
7-12 aylar 1 gram
1-3 yaşlar 2 gram
4-6 yaşlar 3 gram
7-10 yaşlar 5 gram
11-14 yaşlar 6 gram
Yetişkinler 6 gram
 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber