Hastanede başörtülü avına RTÜK'ten ceza

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 02 Şubat 2008 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ali Kırca yönetimindeki Show Haber'in hastane çalışanlarını gizli kamerayla fişlemesi, kanala para cezası verilmesine sebep oldu.

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Show TV ana haber bülteninde yapılan 'başörtülü avı' haberlerine ceza verilmesini kararlaştırdı.

Ali Kırca yönetiminde hazırlanan Show TV ana haber bülteninde gizli kamera ile bir hastaneye girilerek, başörtüsü ile çalışan hemşire ve sağlık görevlileri görüntüye alınmıştı. Kamuoyunun tepkisini çeken görüntüleri RTÜK uzmanları inceleyerek rapor hazırladı. Uzmanların hazırladıkları raporda, Show TV'de, 15-16.1.2008 tarihlerinde yayınlanan haber bültenlerinde, 'Türban yasağını dinleyen yok' ve 'Türbanlı doktorlar görevlerinin başında' altyazıları ile devlet hastanelerinde görev yapan başörtülü personele ilişkin haberlerin ekrana taşındığı hatırlatıldı. Raporda, kamusal alanda görev yapan başörtülü sağlık personelinin gizli kamera yöntemi ile görüntülerinin çekildiğine vurgu yapıldı. Ayrıca kanalın daha önce de haber programındaki ihlaller dolayısıyla uyarıldığı ve program durdurma cezası uygulandığına dikkat çekildi. RTÜK Kanunu'na göre iki aşamadan sonra aynı ihlallerin gerçekleştirilmesi halinde kanalın 'para cezası' alması söz konusu.

Kurul toplantısında uzmanların hazırladığı raporu değerlendiren RTÜK üyeleri, Show TV'nin, gizli kamera ile görüntü alarak 'Radyo, televizyon ve veri yayınları, hukukun üstünlüğüne, Anayasa'nın genel ilkelerine, temel hak ve özgürlüklere, millî güvenliğe ve genel ahlâka uygun olarak kamu hizmeti anlayışı çerçevesinde yapılır' ilkesini ihlal ettiği yönünde karar aldı. Kanala para cezası verilmek üzere savunma istenmesi kararlaştırdı. Kanal 15 gün içerisinde RTÜK'e savunmasını gönderecek. Savunmanın içeriğine ve ihlâlin ağırlığına göre, 125 bin YTL'den az olmamak kaydıyla 250 bin YTL'ye kadar para cezasının verilmesi gündeme gelecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber