Aziz Nesin'in oğlu da türbana serbestlik istedi/ Video

Haber Giriş : 02 Şubat 2008 14:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Üniversitede Özgürlük' çağrısı altında birleşen yüzlerce akademisyen, üniversitelerde türban yasağının kalkmasından yana olduklarını bildiren bir metin yayınladılar.

Bu isimlerin arasında öne çıkan en çarpıcı isim ise ünlü yazar Aziz Nesin'in oğlu, İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ali Nesin.

Odatv.com; Ali Nesin'e türbanın üniversiteye girmesine neden destek verdiğini sordu:

İşte Nesin'in Odatv.com'a yaptığı 'Türban' açıklamaları:

?Şimdi sadece türbana özgürlük değil tabi ki. Özgürlükten yanayım. Özellikle üniversitelerde bir bilim kurumunda her türlü özgürlüğün olması gerektiğini düşünüyorum.

İsteyen istediği gibi gelebilir, şortla, mayoyla gelir, nasıl istiyorsa öyle gelirse gelsin. Bu beni ilgilendirmiyor. İkincisi, etik olarak yanlış buluyorum türbanı ya da herhangi bir giysiyi üniversitede yasaklamayı.

Doğrusu ben de kaygılara katılıyorum. Türbanı özgür bırakmanın bazı baskılardan olabileceğini düşünüyorum bundan ben de çekiniyorum. öte yandan türbanı yasaklamak bana öylesine aykırı geliyor ki, kendimi hiçbir biçimde bir öğrencinin eğitimine engel olma hakkını kendimde görmüyorum. Türban yüzünden ya da herhangi bir giysi yüzünden..

Özgürlük çok daha önemli bir şeydir. Önemli bir kavramdır. Demokrasi tehlikesiz bir rejim değildir. Baskılar olacaktır ama buna karşı konulmanın başka olları bulunmalıdır.

Olabilir sıçrayabilir, sıçratmak isteyebilirler. Bunlar da zamanı geldiği zaman konuşulması gereken konular. Yani dediğim gibi, önce etik olması lazım bence herhangi bir devletin yasanın kanunun kuralın etik olması gerekir. Etik çok önemli.

Etikten vazgeçtiği zaman Kısa dönemde elde edeceğiniz her türlü kazancı uzun dönemde kaybediyorsunuz. Diğer konular hepsi ikincil konulardır,bunlar zamanı geldiği zaman başa çıkılabilir.'

Odatv.com: Ali Bey, siz Aziz Nesin'in oğlusunuz ve babanız yıllarca irtica ile mücadele etmiş, laikliğin savunucusu biriydi. Bu düşünüldüğünde, türban konusundaki görüşlerinizden dolayı eleştiri alıyor musunuz?

?Elbette ki o konuda eleştiriler geliyor ama ben sanmıyorum ki babam antidemokratik yasalarla laiklikten yana olsun.

Ben de babam gibi laiklikten yanayım ve bunun için mücadele etmeye hazırım ama bunu demokratik bir ortamda demokratik yasalarla uymak zorundayız.

Bu türban beni de rahatsız ediyor, müthiş rahatsız ediyor. Ama ne yapalım ki demokrasi böyle bir şey.'

odatv.com

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber