Sigara ikramı, adam öldürmeye teşebbüs!

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 06 Şubat 2008 17:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Düzce Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Öner Balbay, ''Sigara ikram etmek nezaket değil, adam öldürmeye teşebbüstür'' dedi.

Adapazarı Büyükşehir Belediyesi ile İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Adapazarı Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Sigara ve Kanser" panelinde (AKM) konuşan Doç. Dr. Balbay, sigaranın önemli bir sağlık sorunu olduğunu, başta akciğer olmak üzere bütün organlarını etkilediğini bildirdi.

Bilimsel araştırmalara göre genç erkeklerin sert bir izlenim bırakmak için, genç kızların ise modern ve bilinçli bir kadın görüntüsüne kavuşmak için sigarayla tanıştığını ifade eden Doç. Dr. Balbay, "Sigara içenler yanındakilere de nezaketen sigara ikram ediyor. Aslında sigara ikram etmek nezaket değil, adam öldürmeye teşebbüstür" dedi.

Sigaraya başvurmanın tek nedeninin, çevredeki binlerce insanın sigara içmesi olduğunu savunan Doç. Dr. Balbay, şunları söyledi:

"Kimisi sigara içtiğinde zevk aldığını söylüyor? Sigaradan zevk almak mümkün mü? Sigara içtiğimiz zaman içimizdeki canavarı besliyoruz. İlk sigara içtiğimizi hatırlarsak kendimizi zorla nikotine alıştırıyoruz.

Sigara içtiğimiz zaman rahatladığımızı düşünüyoruz. Çözüm için politik irade şart ve bu politik irade de sergilendi. Sigara Yasası çıktı. Bu politik irade sayesinde toplumsal bilinçlenme de tabi ki artacak.

İlk hedef sigaraya hiç başlamama ya da başlamayı engellemek olmalıdır. Baktık ki sigara içmeyenlerin sigara başlamasının nedeni başkalarının sigara içtiğini görmesi. Bunun için de sigara içenlerin önlenmesi gerekiyor. İçenlerin de sigarayı göz önünde içmemeleri gerekiyor."

Sakarya İl Sağlık Müdürü Bektaş da sigaranın, halk sağlığını tehdit eden ve ortadan kaldırılması gereken bir sorun olduğunu belirtti.

Aktif ve pasif içiciliğin ölümlere ve sakatlıklara neden olduğunun herkes tarafından bilindiğini bildiren Bektaş, birçok kişinin sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kaldığını ifade etti.

Sigaranın neden olduğu ölümlerine bakıldığında sorunun ne kadar ciddi boyutlara ulaştığının anlaşılacağını belirten Bektaş, şöyle konuştu:

"Sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kalarak dünyada 1 milyon insan hayatını kaybediyor. Alışkanlıklarımızın önüne geçemediğimiz takdirde sigaranın ölümüne neden olmaya devam edeceğini herkes biliyor.

Sigara ile mücadelede yasal alandaki çalışmaların yeterli olmayacağı kanaatindeyiz. Halkı bilinçlendirmek gerekiyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber