Polis, şiddetin dozunu ayarlamayı bilmiyor

Haber Giriş : 24 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevik Kuvvet'ten sorumlu Güvenlik Daire Başkanı İsmail Çalışkan, polisin toplumsal olaylar sırasında zor kullanmanın dozunu iyi ayarlayamadığını söyledi. Çalışkan'a göre, polisin zor kullanması kaçınılmaz.

Toplumsal olaylara müdahele eden Çevik Kuvvet'ten sorumlu Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Daire Başkanı İsmail Çalışkan, "Kolluğun toplumsal olaylarda her türlü baskıya, eyleme, silaha karşı soğuk kanlı ve sabırlı olması gerekir" dedi. Çalışkan, buna rağmen polisin, toplumsal olaylarda 'zor' kullanmanın dozunu iyi ayarlayamadığını itiraf etti.

Çalışkan, "Sivil toplum kuruluşları, toplantı ve gösteri yürüyüşleri ve medya" konulu inceleme raporunda, ifade özgürlüğü ve bu özgürlüğün kullanılmasına ilişkin Türkiye'de yaşanan sıkıntılara dikkat çekti.

Çalışkan, kolluğun bu tür hak ve özgürlüklere müdahalesi sırasında büyük zorluklar yaşandığını vurgularken, işçi-işveren, öğrenci-YÖK anlaşmazlıkları, cezaevi koşullarının iyileştirilmesi gibi sorunlar nedeniyle binlerce insanın sokağa döküldüğünü, güvenlik güçlerinin ise bunları kontrol etmeye çalıştığını anlattı. Bazı sivil toplum kuruluşları ve provokatör grupların, başta demokratik gibi görünen etkinlikleri amacından saptırarak, işyerlerini, kaldırımları, ışıklandırma sistemlerini ve bankaları tahrip ettiğini hatırlatan Çalışkan, "Bunlar maalesef sıkça karşılaştığımız üzücü olaylara örneklerdir" dedi.

'Polisin zor kullanması kaçınılmaz'

Çalışkan, toplumsal olayların polisliğin değişmez esaslarından birisi olduğunu belirtirken, kolluğun göstericilerin bu hakkını kullanmalarına saygılı olmak ve onlara yardımcı olmak zorunda olduğunu bildirdi. Aynı zamanda bu tür gösterilerin kontrolden çıkarak başkalarının mal ve can güvenliğini ihlal etmesini önlemek de kolluğun görevi olduğunu hatırlatan Çalışkan, bu görevi yerine getirirken polisin gerekli durumlarda ve aşamalı olarak zor kullanmasının kaçınılmaz olduğunu kaydetti.

'Medya bizi derinden yaralıyor'

Çalışkan, medyanın kolluğu toplumsal olaylarda sadece şiddet eğilimini öne çıkaran bir imajla verdiğini öne sürerken, "Münferit bazı hadiselere ait görüntülerin sadece polisin aleyhine olan bölümlerinin verilmesi ve bunların tüm teşkilata mal edilmesi, bizleri derinden yaralıyor" dedi. Toplumsal olaylar sırasında polisin zor kullanma yetkisini iyi ayarlayamadığını ileri süren Çalışkan, medyayı duyarlı olmaya davet etti: "Medyamız, toplumsal olayların halka sunumunda, insanların duygularını sarsan ve polisi zor durumda bırakan yayınların gösterimini abartılı olmamasına özen gestermelidir."

80 bin derneğin çoğu korsan

Çalışkan, Türkiye'de bugün resmi kayıtlara göre 80 bin civarında derneğin faliyet gösterdiğine dikkat çekerek, "Bu derneklerden ciddi ve kamuya yararlı faaliyet gösterenlerin sayısının çok az, geriye kalanlar ise farklı amaçlara hizmet ediyor" dedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber