SSK'lı hâlâ Devlet Hastanesi'nden yararlanamıyor

Haber Giriş : 26 Mayıs 2003 17:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
SSK'lı hâlâ Devlet Hastanesi'nden yararlanamıyor

Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında yaklaşık 1 yıl önce imzalanan, SSK'lıların devlet hastanelerinden yararlanmalarına ilişkin protokol, bu kez de ''ilaç sorunu'' nedeniyle yürürlüğe konulamıyor.

57. Hükümet döneminde 4 Temmuz 2002 tarihinde imzalanan 24 maddelik protokol, getirilen sınırlamalar ve bürokratik işlemler nedeniyle bir türlü uygulamaya geçirilemedi.Protokoldeki aksaklıklar, iki bakanlığın yetkilileri tarafından ele alınıyor. Yapılan toplantılar sonucunda; sevk, ödemeler ve karşılıklı denetimlerle ilgili sorunların büyük kısmı çözümlendi.

Protokolün yürürlüğe girmemesindeki en önemli neden, SSK'nın, devlet hastanelerinden yararlanacak hastaları için kendi ilaçlarının kullanılmasını istemesi.
SSK yetkilileri, ''ucuz ilaç politikası'' uyguladıklarını, SSK'lı hastaların ilaçlarının devlet hastanelerinden karşılanması durumunda kurumun bu ücreti karşılayamayacağı belirterek, SSK'lı hastaların, ilaçlarını ''SSK tarafından bildirilecek eczanelerden temin etmesini'' talep etti.

-DEVLET HASTANESİNE SSK ECZANESİ-
Protokolün bu konuyu düzenleyen maddesi, hastalar açısından sorun yaratacağı düşünülerek değiştirildi.

Buna göre, SSK, sağlık ocaklarına yakın yerlerdeki eczanelerle anlaşma yapacak. Sağlık ocaklarında muayene olan ve ilaç yazılan SSK'lı hasta, ilaçlarını anlaşmalı eczanelerden alacak.

Devlet hastaneleri içinde de SSK eczanesi açılacak. Devlet hastanelerinden yararlanan SSK'lı hastaların ilaçları, bu eczanelerden temin edilecek. SSK'lı hastaların kullanması gereken bazı tıbbi sarf malzemeleri de bu eczanelerden alınacak.

Hasta, SSK'nın eczanesinde o anda bulunmayan ilaç veya tıbbi sarf malzemesini devlet hastanesinden karşılayabilecek. Bu durumlarda devlet hastanesinin kullandığı ilaç veya tıbbi sarf malzemeleri SSK'ya fatura edilecek.

-SEVK KOLAYLAŞTI-
Devlet hastanesinden hizmet almak isteyen SSK'lı hastanın, işlemleri için SSK'dan izin alması, ardından devlet hastanesine geri gelmesi gerekiyordu. Protokolde yapılan değişiklikle, SSK'lılar, tüm sağlık hizmetlerini, SSK'ya gitmelerine gerek kalmadan devlet hastanelerinden alabilecek.

Protokolün ilk halinde SSK'lı hastaların hizmet alabilecekleri sağlık ocakları ve devlet hastanelerine sınırlama getirilirken, yapılan değişiklikle bu sınırlama kaldırıldı. SSK'lı hastalar, istedikleri sağlık ocakları ve devlet hastanelerinden yararlanabilecekler.

-ÖDEMELERDE SORUN YOK-
Protokoldeki ödemeler kısmında değişikliğe gidilmedi. Devlet hastanelerinden alınan hizmet karşılığında, SSK Başkanlığı, ödemeleri mevcut hastane sistemine göre doğrudan hastanelere yapacak.

Sağlık Bakanlığı, SSK'lıların ücretsiz olarak yararlanacağı hizmetler karşılığında, SSK'ya fatura edilecek hizmet bedellerinde indirime gidecek. Buna göre, Bakanlık, SSK'ya, 1. basamak sağlık tesislerinde yapılacak muayene için resmi fiyat tarifesinde belirlenen ücretler üzerinden yüzde 50, bu tesislerde ayakta yapılacak tetkik ve tahlil ücretleri için ise yüzde 20 indirim uygulayacak.

Protokolün, SSK'nın sağlık ocaklarına yakın eczanelerle anlaşma yapması ve devlet hastaneleri içine eczane açmasının ardından yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber