Ben Şimdi Bir Memur Olayım Da...
Pazar günü yayımlamış olduğumuz dosya üzerine önemli bir soruya cevap vermediğimizi fark ettik. Ziyaretçilerimiz, lise düzeyinden sınava girip memur olduktan sonra, yükseköğrenimden mezun olununca, unvan değişikliğinin nasıl olduğunu sormakta ve bu mezuniyetin nakil işlemlerinde bir kolaylık sağlayıp sağlamadığını sormaktadır. Üniversitelerde okumasına rağmen sınava lise düzeyinden girmek isteyen adaylara yönelik bu önemli konu için başlığa tıklayınız.
Kamuda, 1999 yılına kadar, bir genel müdür, memurunu eğer mühendislikten mezun olmuş ise ve kurumun mühendise ihtiyacı var ise mühendis kadrosuna atayabilmekteydi. Ancak bu yıldan sonra sistem değişmiştir. Artık mezuniyet ile kazanılan bir unvana, kurum genel müdürünün/ başkanının/ rektörününün/ müsteşarının/ bakanının isteği olsa dahi atama yapılamamaktadır.
Eğer kurum, çalışanları arasından boş mühendis kadrosuna atama yapmak istiyorsa
bunun için unvan değişikliği sınavı açmaktadır. Bu sınavı MEB, ÖSYM ve rektörlükler
yapmaktadır. Sözlü sınav yine yoktur. İlan edilen kadrolara 100 üzerinden 70
puan almak şartı ile en yüksek puandan başlamak suretiyle yapılacaktır.
Detaylı açıklama için tıklayınız.
Bu bağlamda,
1- Üniversitelerin 2 veya 3. sınıfında olduğu için sınava lise düzeyinden girmek isteyen adayların daha sonra kolay bir şekilde unvan değiştirebileceği yönündeki algısı yanlıştır. Zira kamu kurumları çok nadir olarak nvan değişikliği sınavı açmaktadır.
2- Ancak, bu durumdaki adaylar daha sonraki KPSS'lere girerek yeni mezuniyetine uygun KPSS puanı ile yerleştirmelere katılabilirler. Örneğin bir lisans programının 3. sınıfında okuyan adayın, 2008 KPSS lise düzeyinden girdiğini ve 2009 yılında memur olarak yerleştiğini farz edelim. Bu aday bir kez yerleştiği için 2008 puanını bir kez daha kullanmayacaktır. Ancak aday 2010 yılındaki sınava bu kez lisans mezunu olarak girebilir ve tercih işlemlerine lisans KPSS puanı ile katılabilir. Eğer yerleşirse muvafakat ile geçiş yapabilir.
3- Memur olarak yerleşen adaya ait yukarıda yer verilen sıkıntı sadece kendi kurumunda değil geçiş yapacağı diğer kurumlarda da uygulanmaktadır. Örneğin memur unvanlı bir kadroya atanan kişi kendi kurumundaki mühendis kadrosuna atanamadığı gibi başka bir kamu kurumundaki mühendis kadrosuna da atanamaz.
4- Yukarıda sadece "mühendis" örneği verilmiştir. Ancak açıklamalar; teknisyenden, teknikere, sağlık memurundan, hemşireye, biyologdan, psikoloğa, iktisatçıdan, avukat kadar mezuniyet ile kazanılan tüm unvanlar için geçerlidir.
Yukarıda yer verilen 3 hususa dikkat edilerek lise düzeyinden girip girmemeye karar verilmelidir.
"3. Sınıfta Olanlar KPSS'ye Hangi Düzeyden Girecek?" başlıklı dosya için tıklayınız.