Rektörlerin elindeki 'seçim kadrolarına' dur denildi

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 21 Şubat 2008 08:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Rektörlere kadro yasağı

YÖK, rektörlük seçimlerini Haziran ayında yapacak üniversitelere bu zamana kadar atama yapmalarını yasakladı. Rektörlerin elindeki seçim yatırımı böylece kalkmış oldu. Haziran'da yeniden seçilme ihtimali olan 12 rektör var.

YAKUP BULUT / ANKARA

Her rektörlük seçiminde tartışma konusu olan kadro atamalarına Yükseköğretim Kurulu (YÖK) yasak getirdi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Haziran ayında rektörlük seçimi yapılacak üniversite rektörlüklerine konuyla ilgili bir genelge gönderdi. Genelgeye göre seçim yapılacak üniversitelerde kadrolar donduruldu. Özcan, rektörlerden rektörlük süreleri sonuna kadar yeni kadro ilanı vermemelerini istedi.

SEÇİM YATIRIMI KALKTI

YÖK'ün yeni düzenlemesi ile rektörler yeni açılacak kadrolara öğretim üyesi alamayacak. Üniversitelerde 4 yıldan en fazla iki dönem görev yapabilen rektörler, ikinci dönemlerine geçmeden önce kendi dönemlerinde kadro verdikleri öğretim üyelerinin oyları sayesinde genellikle seçimlerden en fazla oy alan aday olarak çıkıyorlardı. Rektörlerin kadro verme yetkisi seçimlerde taraf- sızlığı bozuyordu. YÖK'ün yeni düzenlemesi ile rektörlerin kadro karşılığı oy imkanı ortadan kalkacak.

KADRO VEREMEYECEKLER

Görev süresi Ağustos ayında dolacak olan rektörlerden yeniden aday olabilecek isimler şunlar: Prof. Dr. Mustafa Akaydın (Akdeniz Ü.) Prof. Dr. Ayşe Soysal (Boğaziçi Ü.), Prof. Dr. Mehmet Bakır (Cumhuriyet Ü.), Prof. Dr. Alper Akınoğlu (Çukurova Ü.), Prof. Dr. Cengiz Utaş (Erciyes Ü.), Prof. Dr. Mehmet H. Muz (Fırat Ü.), Prof. Dr. Kadri Yamaç (Gazi Ü.), Prof. Dr. Erhan Ekinci (Gaziantep Ü.), Prof. Dr. H. Faruk Karadoğan (İTÜ), Prof. Dr. İbrahim Özen (Karadeniz Teknik Ü.), Prof. Dr. Enver Duran (Trakya Ü.), Prof. Dr. E. Durul Ören (Yıldız Teknik Ü.).

7 ay sonra rektörlük hakkı tamamen sona eren ve 8 yıldır bu görevi yürüten isimler ise şunlar: Prof. Dr. Nusret Aras (Ankara Ü.), Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz (Atatürk Ü.), Prof. Dr. Fikri Canoruç (Dicle Ü.), Prof. Dr. Emin Alıcı (9 Eylül Ü.), Prof. Dr. Ülkü Bayındır (Ege Ü.), Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu (İnönü Ü.), Prof. Dr. İ.Vildan Alptekin (Mimar Sinan Ü.), Prof. Dr. R. Ferit Bernay (19 Mayıs Ü.), Prof. Dr. Ural Akbulut (ODTÜ), Prof. Dr. M. Abbas Yurtkuran (Uludağ Ü.).

GAZİ'DE 500 KADRO DAĞITILDI

Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu, YÖK Başkanı'nın üniversitelere gönderdiği genelgeye destek verdi. Hatipoğlu şöyle konuştu: ?Örneğin bizim üniversitemizde 4 yılda 500'e yakın yeni kadro verilmiş. Bunlar rektörlük seçimlerinde belirleyici oy sayıları. YÖK'ün uygulaması sadece bu 3-4 aylık döneme özgü olmamalı, 1 yıl önceden yasaklanma-lıydı. Rektörler 'oy verirsen kadronu alırsın' diyolar, ya da göreve gelen 'boynumuzun borcudur' deyip oyunu düşünmeden veriyor. Hak etmeyen yöneticiler görevde kalabiliyor. Bir de bunun yanına Atatürkçülük pazarlaması girdi ki, 'Atatürkçü olanlar için bu kadroları dağıtıyoruz' diyorlar.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber