Memura enflasyondan fazla zam, işsiz sayısını artırır

Haber Giriş : 29 Eylül 2004 07:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

IMF Türkiye Daimi Temsilcisi Hugh Bredenkamp, devlet memurlarına halihazırda çok fazla maaş ödemesi yapıldığını belirterek, ?kamu harcamalarını artıracak her türlü yaklaşımın', borç stokunu artıracağını söyledi. IMF temsilcisi, bütçe disiplinini bozacak harcamaların Türkiye'nin en büyük sorunu olan işsizliği artıracağı uyarısında bulundu.

Hükümet sendikaların yüzde 160'a varan zam isteğinin bütçe 72 katrilyon lira yük getireceğini belirtirken, sendikalar bu yükün 15 katrilyon lira olduğunu kaydediyor. Memura gelecek yıl için yapılmak istenen zam ise yüzde 8. "Finansman söz konusu olduğunda gerçekçi olmak zorundayız." diyen Bredenkamp, ?kamu harcama disiplininin devam ettirilmesine özen gösterilmesi'nin şart olduğunu vurguladı. AB'ye yeni üyelerle karşılaştırıldığında Türkiye'nin borcunun 2 kat fazla olduğuna dikkati çeken Bredenkamp, "Bu konuda daha alınacak çok yol var. Borç rasyosunu azaltmak için faiz dışı fazla verilmeli. Bunun için de hükümet harcamalarına çok dikkat etmek zorunda." diye konuştu. Türkiye'nin çok fazla maaş ödemesi yaptığına dikkat çeken IMF temsilcisi, şunları söyledi: "Kamu sektörü gereğinden fazla çalışana sahip. Türkiye devleti çok fazla maaş ödemesi yapıyor. Kamuda gereğinden fazla çalışan var. Halbuki etkin bir yönetim şekli ile daha az çalışanla da bu işler yapılabilir."

Kamu harcamalarını artırarak işsizlik sorununun çözülemeyeceğini dile getiren Bredenkamp'a göre, Türkiye'nin işsizlik sorununu çözmesi için gerekli parayı nereden elde edeceği çok önemli. Yüksek borç stoku sebebiyle yeniden borçlanmak iyi bir alternatif değil. Vergi oranları da zaten ağır olduğu için yükseltmek sakıncalı. Geriye kamu harcama kompozisyonunda değişikliğe gitmek kalıyor. Mesela sosyal güvenlik sisteminde reform yapılabilir. Bredenkamp, "Bence işsizliğin çözümü daha hızlı ve sürdürülebilir bir büyümeyi uzun vadeye yaymakla olacaktır. Bu şekilde firmalar çok daha fazla işçi almaya başlayacaktır. Neticede, firmaların işçi alma konusundaki cesaretini kıran faktörler önümüzdeki yıllarda ortadan kaldırılacaktır." şeklinde konuştu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber