'Türkiye Irak'ta ne kadar kalacak?', İşte Çiçek'in cevabı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Şubat 2008 17:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'nin, hedefine ulaşınca birliklerine döneceğini belirterek, "Temenni ederiz ki bu en kısa sürede olsun.

Ama bu, temenniyle olacak iş değil. Oradaki mücadelede varmak istediğimiz nokta bu süreyi tayin eder" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısı yaklaşık 3.5 saat sürdü. Bakanlar Kurulu toplantısı Kocatepe Camii'ndeki şehitlerin cenaze namazı için erken bitirildi.

Toplantı sonrasında bir açıklama yapan Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, konuşmasının başında şehitlere Allah'tan rahmet ve ailelerine sabır diledi.

HAREKATIN HEDEFİ PKK

Bu operasyonun durup dururken yapılmadığını ifade eden Çiçek, "İş bu noktaya gelmesin diye Türkiye elinden gelen çabayı geçmişte gösterdi. Bütün dünya kamuoyuna, Kuzey Irak'ta yuvalanmış olan eğitim kampları, lojistik imkanlarla temin edildiği, Kuzey Irak'tan Türkiye'nin rahatsız edildiği, orada var olan terör örgütü mensuplarına sınırı geçmek üzere Türkiye'de sivil ve askeri hedeflere yönelik tecavüzlerde bulunulduğu, eylem ortaya konulduğu, bundan dolayı da Türkiye'nin kendisini savunmak gibi uluslararası hukuktan doğan bir hakkının olduğu ifade edildi ve bu konuda tedbir alınması istendi" diye konuştu.

Türkiye'nin çağrılarının uzunca zamandan beri cevapsız kaldığına işaret eden Çiçek, konuşmasına şöyle devam etti: "TBMM'den alınan yetki çerçevesinde hükümetimizin, bu yetkiyi bir hükümet direktifine dönüştürmesinin de sonucu olarak TSK belli bir süreden beri buraya operasyon yapmaktadır. Geçtiğimiz perşembe gününden itibaren de hava harekâtına paralel olarak karadan da bu operasyonlar halen sürmektedir. Biz işin başından beri ifade ediyoruz, bizim hedefimiz doğrudan doğruya PKK terör örgütüdür. Bizim Irak'ta yaşayan insanlar, tarihin belli dönemlerini birlikte yaşadığımız insanların çocuklarıdır, kardeşlerimizdir. Irak dost ve komşu bir ülkedir. Biz oradaki insanları böyle görüyoruz. Dolayısıyla bizim başkaca bir düşüncemiz, niyetimiz yok. Bunu de her defasında vurgulamaya çalıştık ki kimse bu operasyonu, bu faaliyeti başka türlü değerlendirmesin, başka anlamlar yüklemesin. Tekrar ifade ediyoruz, bu operasyon doğrudan doğruya PKK bölücü terör örgütüne yöneliktir. Bu operasyon hedefine ulaştığı takdirde de birliklerimiz tekrar geri dönmüş olacaktır."

"TSK OPERASYONU FEDAKARLIKLA YAPIYOR"

İşin askeri boyutuyla ilgili Genelkurmay Başkanlığı'nın iç ve dış kamuoyuna düzenli olarak bilgi vermediğini vurgulayan Çiçek, "TSK gerçekten bize gurur veren, şükranla karşıladığımız bir operasyonu büyük bir fedakârlıkla, büyük bir başarıyla sürdürmektedir. Hükümet ve millet olarak da sonuna kadar TSK'nın yanındayız, onlara her türlü desteği veriyoruz. Başarılarını yürekten temenni ediyoruz ve dua ediyoruz" diye konuştu.

"TSK, HEDEFE ULAŞTIKTAN SONRA DÖNECEKTİR"

"Birliklerin hedefe ulaştıktan sonra emniyeti sağlamak için bölgede bir süre daha kalmaları mümkün mü?" yönündeki soruya Çiçek, "Bunlar tamamıyla askeri değerlendirmelerin konusu olacak hususlardır. Basınımızın, başkalarının yanlış değerlendirmelerine imkân verecek bir değerlendirmeyi gündeme getirmemesi gerekir.

Bizim ne maksatla oraya gittiğimiz bellidir. Biz, TBMM'nin verdiği yetkiye dayanarak bir hükümet direktifi verdik. TSK, tamamen bu çerçevede görevini ifa etmektedir. Tezkerenin içeriğine baktığınızda bu harekâtların ister havadan ister karadan ne maksatla yapıldığı bellidir. Bu çerçevede değerlendirilmesi gerekir. Bu hedefe ulaştıktan sonra tabiatıyla TSK ülkemize dönecektir. Meseleyi böyle anlamak lazım. Bunu çarpıtmak isteyenler, başka mecralara işi sevk etmek isteyenler olabilir. Bunlar bizim bu kararımızın, bu operasyonumuzun dışında olan değerlendirmelerdir. Meseleye böyle bakmak daha doğru olur" dedi.

"TÜRKİYE BİR DAHA RAHATSIZ EDİLMEK İSTEMİYOR"

Bir basın mensubunun, "Dönüş için planlanmış bir takvim var mı? Kökünü kazıyana kadar mı?" sorusunu ise Çiçek, şu şekilde cevapladı:

"Biz arzu ederiz ki Türkiye bir daha o bölgeden rahatsız edilmesin. Baştan beri ifade etmeye çalışıyoruz, Kuzey Irak, PKK terör örgütünün yuvası haline gelmiştir. Biz bunu söylediğimiz zaman bir kısmı buna yok, dedi. Bir kısmı bunun önemini yeteri anlamadı. Şimdi bütün çıplaklığıyla görülüyor ki PKK terör örgütü oradadır. Örgütün önemli unsurları oradadır. Türkiye bir daha oradan rahatsız edilmek istemiyor. Harekât da bununla sınırlıdır. Bu maksat temin edilince tabiatıyla ülkemize dönecektir. Temenni ederiz ki bu, en kısa sürede olsun. Ama bu, temenniyle olacak iş değil. Oradaki mücadelede varmak istediğimiz nokta, bu süreyi tayin eder. Çok kolay şartlarda orada bir mücadele sürdürülmüyor. Herkesin bilmesi lazım. Bir taraftan coğrafi şartlar, öbür taraftan iklim şartları, ama bu iş daha kısa sürede neticelensin istiyorsak herkesin de üzerine düşeni yapması lazım. Bizim dışımızdakilerin. Halen bir taraftan PKK'yı terör örgütü olarak kabul edip öbür tarafta da yeteri kadar gereği kadar yapılmadığına vurgu yapmaya çalıştık. Başkaca terör örgütleriyle ilgili olarak da bir taraftan terör örgütü, siyaseten yargı kararıyla terör örgütü değil deniliyor. Bir kısım ülkelerde de, ikili bir standart, ikili bir görüntü halen sürdürülüyor. Onun için bu hedefe ulaştıktan sonra bir an evvel Türkiye'ye birliklerimizin dönmesini arzu ediyoruz. Kararımız budur ama bu ne kadar sürede olur bu önümüzdeki günlerde göreceğiz. "

BASIN MENSUPLARINI UYARDI

"Genelkurmay, operasyondan kaçan bazı terör örgütü mensuplarının diğer ülkelerin makamlarına sığındığı yönünde" açıklaması olduğunun hatırlatılması üzerine Çiçek, "Olsa bile buradan söylemem uygun olur mu? Bu harekâtla ilgili her türlü ayrıntıyı buradan söylemem acaba ne kadar bu işin tabiatına uygundur. Yani insanlar orada hayatları pahasına ülkemizin birliği bütünlüğü uğruna mücadele veriyor. Birazdan evlatlarımızın cenazelerine gidiyoruz. Her merak ettiğinizi değil, bu operasyona zarar vermeyecek sorular sorun"

Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda ayrıca, Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesi, Dışişleri Bakanı Babacan'ın Rusya'ya yaptığı ziyaretin de ele alındığını söyledi. Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda Turizmi Teşvik Kanunu, Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'nda değişiklik yapılması kanun tasarılarını görüştüklerini belirtti.

"BANA SORMAYIN"

Öte yandan, "Başörtüsü konusunda yeni bir yasal düzenlemeye gerek var mı?" sorusuna ise Çiçek, "Bakın arkadaşlar ben konuştuğumuzu söylüyorum. Konuştuğumuz konuyla ilgili özellikle böyle bir günde konu dışında soru sormayın. Bunu sizden talep edenler olabilir. Onun muhatabı şu saat itibariyle ben değilim" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber