Açık Lise ve YÖS sınavları çakışınca öğrenciler mağdur oldu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Şubat 2008 14:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anadolu Üniversitesi(AÜ) tarafından organize edilen Açık Öğretim Lisesi(AÖL) imtihanları ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi( ÖSYM) Yabancı Öğrenci Seçme Sınavı'nı (YÖS) bir yılın aynı gününe koyması her iki imtihana da girmesi gereken gençleri mağdur ediyor. Konuyla ilgili iki kurumun koordinasyonsuz hareketi AÖL'de okuyan ve YÖS imtihanına girecek olan öğrencileri zor durumda bıraktı. 13 Nisan Pazar günü hem YÖS imtihanı hem de AÖL imtihanlarının bir bölümü var. AÖL'ün mağdur öğrenciler için Eskişehir'de imtihan yapma teklifi de sorunu tam olarak çözmüyor. İmtihan tarihlerindeki çakışma konusunda ise ÖSYM, diğer kurumların imtihan tarihlerini belirlerken ÖSYM'yi dikkate alması gerektiğini savunuyor. AÖL imtihanlarını organize eden AÜ ise kendilerinin imtihan tarihini çok daha önceden açıkladıkları gerekçesiyle bir değişikliğe gidilmeyeceğini söylüyor.

Önceki yıllarda AÖL imtihanları Mayıs ayı içerisinde ve ek sınav da Eylül ayında yapılırken AÖL mezunlarının da aynı yıl üniversiteye gidebilmelerine olanak sağlamak için imtihan tarihlerinin iyi niyetle geriye çekildiği ancak; imtihan tarihlerinin çakışması konusuna dikkat edilmediği ortaya çıktı. Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa Programı'ndan kayıtlı olan öğrenciler için Eylül ayında imtihan tarihlerinin 12-13 Nisan tarihlerinde Köln, Stuttgart ve Berlin'de olacağı açıklandı. Ancak daha sonra ÖSYM de YÖS imtihanının 13 Nisan'da yapılacağını açıkladı. İmtihan tarihlerinin çakışması ihtimali ile ilgili uyarıları ise dikkate alınmadığı ortaya çıktı.

CİHAN'ın konu ile ilgili olarak görüştüğü ilgililer umursamazlığın boyutlarını daha da açık şeklide ortaya koyuyor. Berlin'de YÖS imtihanına hazırlık kursları ve AÖL imtihanlarına hazırlık kursları da veren Tüdesb Eğitim Enstitüsü Matematik öğretmenlerinden Nurullah Halıcı, yaptıkları başvuruların dikkate alınmamasından yakınıyor. AÖL'ün 2007 Eylülünde imtihan tarihlerini açıklamasından sonra Ankara'da ÖSYM'ye, Almanya'da da AÖL Batı Avrupa Programının Köln' deki İrtibat Bürosu yetkilileri ve Eğitim Ataşeliğine başvurduklarını ifade ediyor. Halıcı, "Bu konuyla ilgili yazılı ve sözlü olarak bu kurumlara bilgi verdik. Ancak buna rağmen bu kurumlar bu konuda bir düzenlemeye gitmeyerek öğrencileri zor durumda bırakıyorlar. Bu, şu anda imtihana hazırlanan öğrencilerin motivasyonunu da kırıyor." ifadelerini kullanıyor.

AÖL Batı Avrupa Programının Köln' deki İrtibat Bürosu yetkilileri ise konuyla ilgili olarak yaptıkları açıklamada AÖL sınav tarihlerinin bir yıl öncesinden belirlenerek ilgili makamlara bildirildiği ve buna göre sınav organizasyonu yapıldığını kaydetti. Bu tarihten sonra imtihan tarihinde bir değişiklik yapılmasının mümkün olmadığı; ancak öğrencilerin mağduriyetini gidermeye yönelik olarak bir çalışma olduğu ifade eden yetkililer, "AÖL imtihanları Almanya'da Köln, Stuttgart ve Berlin'de yapılıyor. YÖS içinse öğrencilerin Ankara'ya gitmeleri gerekecek. Biz bu durumda mağdur olacak öğrencilere 29 Şubat Cuma gününe kadar bize başvuruda bulunmaları halinde 12 Nisan'daki imtihanlarına Eskişehir'de girmelerine olanak sağlayacağız. Böylece 13 Nisan'da da Ankara'da YÖS imtihanına girme imkanları olacak. Ancak 13 Nisan'daki imtihanlarına giremeyecekler. Bunun için de öğrenciler AÖL tarafından yazın yapılan 'Ek ders sınavları'na katılarak toplam 12 kredilik dersten imtihana girebiliyorlar. Bu imtihanın tarihi de daha sonra açıklanıyor."denildi. Sorunla ilgili olarak şimdiye kadar 20 civarında yazılı dilekçe başvurusu geldiği belirtildi.

ÖSYM ise "Diğer kurumların intihan tarihleri konusunda kendilerine danışmaları gerektiği" açıklamasında bulunuyor. Kurum açıklamasında, YÖS imtihanlarının 4 yıldır Nisan ayının ikinci Pazar gününde yapıldığına dikkat çekiliyor.

Berlin Eğitim Ataşesi Mustafa Çokyiğit ise kendilerine bu konuda başvurular geldiğini ifade ederek, "Bu konuda bize 6-7 kişiden çakışan imtihan tarihleri sorununa çözüm bulunmasını talep eden dilekçeler geldi. Biz de durumu ifade eden bir yazı ile konuyu ilgili makamlara ilettik. Bu öğrencilerin mağduriyetinin çözüleceğini ümit ediyoruz."dedi.

ÖĞRENCİLER TEPKİLİ

İmtihan tarihlerinin çakışmasından dolayı zor durumda kalan öğrencilerden Emine Günaydın konuyla ilgili olarak ilgili mercilere durumu anlatan dilekçeler yazdıklarını ifade ediyor. Günaydın, "Konuyla ilgili sadece AÖL Köln irtibat bürosundan bir cevap geldi. Daha sonra da telefonla bu durumda olan öğrenciler için imtihanların Eskişehir'de yapılması opsiyonunu sundular. Tabi buradan Eskişehir'e gitmek daha sonra Ankara'ya gidip imtihana girmek bizi oldukça yıpratacak. Biz AÖL imtihanlarının bir hafta sonraya alınmasını talep ediyoruz." diyor.

İmtihanın çakışması nedeniyle mağdur duruma düşecek öğrencilerden Muhammed Sağlam da AÖL'de en az 7-8 dersten imtihana girmesi gerektiğini ifade ederek, "Bu durumda benim için büyük ihtimalle AÖL'ü bitirememe tehlikesi var. Bu da benim bir yılıma mal olacak demektir. Yani YÖS'ü kazansam bile ancak seneye üniversiteye başlayabileceğim. Eskişehir'de imtihana girme konusu da bizi ayrıca zor durumda bırakacak. YÖS imtihanı öncesinde birkaç gün imtihan ve yolculuklarla geçecek. Bu da sınavda bizi olumsuz etkiler." şeklinde konuşuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber