Kulak çınlamasını önemseyin!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Mart 2008 11:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milyonlarca kişinin ortak şikâyeti olan kulak çınlaması çoğumuz için genellikle önemli bir sıkıntı değildir.

İntermet'e girer girmez, odama bile uğramadan doğru kulak burun boğaz uzmanımız Dr. Hüseyin Çolakoğlu'nun odasına gittim. Canıma tak demişti, kaç gündür farenjitim bir türlü geçmiyordu. Muayeneden ve kocaman bir reçeteden sonra sohbete başladık. Nerden geldiyse konu kulak çınlamasına geldi. ?Çok kişide var bu şikâyet? dedi Hüseyin. Hakikaten çok kişi kulak çınlamasından şikâyet ediyordu. Anlatsana bu konuyu yazalım dedim, o da anlattı.

Kulak çınlaması, çok sık görülen bir durumdur. Kulaklarda çınlama ya da uğultu veya başka bir şekilde tarif edilebilir, aralıklı ya da sürekli olabilir, şiddeti değişebilir. Genellikle arka plandaki gürültü ve sesler düşükse kulak çınlaması artar. Gece sessiz bir odada uyumaya çalışırken daha çok farkına varılır. Kulakta işitilen ses nadiren kalp atımıyla senkronize olabilir.

Milyonlarca kişinin ortak şikâyeti olan kulak çınlaması çoğumuz için genellikle önemli bir sıkıntı değildir. Ne var ki şiddetli olduğunda konsantrasyonu ve uykuyu bozabilir, iş ve kişisel ilişkilerle etkileşerek psikolojik strese neden olabilir. Öyle ki her yıl 10 milyonu aşkın kişi, kulak çınlaması nedeniyle doktora gitmektedir.

Risk altındaki kişiler

Yüksek seslere uzun süre maruz kalınması kulak çınlamasının en sık nedenidir. Kulak çınlaması olan kişilerin yüzde 90 kadarında değişik düzeylerde işitme kaybı vardır. Yüksek ses iç kulakta spiral biçiminde bir organ olan salyangozun sese duyarlı hücrelerinde kalıcı hasara neden olur. Marangozlar, pilotlar, rock müzisyenleri, yol tamiri işçileri, zincirli testere ve tüfek kullananlar riskli meslek gruplarıdır. Sürekli yüksek volümlü müzik dinleyenler de risk altındadır. Çok yüksek volümlü seslere bir kez maruz kalınması bile kulak çınlamasına neden olabilir.

Kulak çınlamasına yol açan başka durumlar ve hastalıklar da vardır. Bunlar;

Kulak kirine bağlı tıkanıklıklar, kulak enfeksiyonu veya nadiren işitme sinirindeki bir tümör.

Kulak zarının delinmesi.

Aspirin, birçok antibiyotik ve kinin gibi ilaçlar. Kulak çınlaması 200'den fazla ilacın potansiyel yan etkisidir. Doğal yaşlanma süreci iç kulaktaki salyangozun ve kulağın diğer parçalarının bozulmasıyla sonuçlanabilir.

İç kulağı etkileyen Meniere hastalığı.

Orta kulaktaki küçük kemiklerin sertleşmesiyle sonuçlanan otoskleroz.

Yüksek kan basıncı, kalp damar hastalıkları, anemi, alerjiler ve az çalışan tiroid bezi gibi tıbbi durumlar.

Temporomandibular eklem (TMJ) sendromu gibi çene ve boyun problemleri.

Kulak çınlaması bazı kişilerde alkol, sigara, kafeinli içecekler veya belirli gıdalarla artabilir.

Tam bilinmeyen nedenlerden ötürü stres ve yorgunluk, kulak çınlamasını kötüleştirebilir.

Bu ve benzeri durumlar sebebe göre tedavi edilmelidir. Altta yatan neden tedavi edildiğinde kulak çınlamasının ortadan kalkacağı düşünülse de birçok kişide sıklıkla kulak çınlaması sürmektedir.

Çınlamayı azaltacak öneriler

Alkol veya kafeinli içeceklerden uzak durun veya azaltın.

Sigarayı bırakın. Nikotin iç kulaktaki yapılara kan akımını azaltarak kulak çınlamasını kötüleştirir.

Doktorunuza danışarak, kulak çınlamanıza sebep olabilecek ilaçlarınız varsa onları azaltın.

Düzenli egzersiz yapın. Egzersiz kulaktaki yapıların kan akımının artırır. Ancak boynunuzu aşırı gerilmiş durumda bırakan bisiklet ve at binme gibi sporlardan kaçının.

Aşırı gürültüye ve yüksek volümlü müziğe maruz kalmaktan kaçının. Çok gürültülü ortamlarda bulunacaksanız kulak tıkacı kullanın.

Dikkatinizi başka şeylere yönelterek kulak çınlamasına yoğunlaşmayın.

Biofeedback, meditasyon, yoga gibi gevşeme teknikleri uygulayın. Stres ve yorgunluk kulak çınlamasını artırır.

Sessiz odalar kulak çınlamasını daha katlanılmaz kılar. Arka plandaki sesler kulak çınlamasını hafifletir. Dinlenirken ya da çalışırken müzik çalın. Bir vantilatör, nemlendirici gibi ?beyaz ses? yayan bir makine ya da okyanus dalgaları gibi sesler çıkaran bir ses cihazı çalıştırın.

Bir bitkisel destek olan ginkgo biloba'yı doktorunuza danışarak deneyin. Bazı çalışmalar ginkgo biloba'nın kulak çınlamasına yardımcı olabildiğini düşündürüyor.

Bu durumlarda doktora başvurun

Yüzün ya da vücudun bir tarafında koordinasyon bozukluğu veya güçsüzlük gibi belirtilerle birlikte olan kulak çınlaması.

Anlamlı işitme kaybı, baş dönmesi, denge kaybı, bulantı veya kusma gibi belirtilerle birlikte olan kulak çınlaması.

Bir travmadan sora 24 saat içinde ağırlaşan kulak çınlaması veya işitme kaybı ya da bir kulak veya ses travmasından sonra oluşan kulak çınlaması veya işitme kaybı.

Yeni başlayan ve devam eden kulak çınlaması.

Kulak çınlamasının şiddetinin artması veya sıklaşması.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber