4/B'li sağlık personelinin tayin talebinin olmayacağına dair Ankara 14. İd. Mah. kararı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Mart 2008 12:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mahkeme kararlarınızı bize gönderin, yayınlayalım

T.C.
ANKARA
14. İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO :2007/1399
KARAR NO : 2008/52

DAVACI : Türk Sağlık - Sen (Türkiye Sağlık ve Sosyal Kamu Görevlileri Sendikası)

VEKİLİ : Av. Murat BAHADIR

Dr. MedihaEldem Sok. No:85 Kocatepe /ANKARA

DAVALI : Sağlık Bakanlığı /ANKARA

İSTEMİN ÖZETİ :Davalı idarede 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi uyarınca Ücretleri Döner Sermayeden Karşılanmak Suretiyle İstihdam Edilen Sözleşmeli Personele ilişkin Hizmet Sözleşmesinin 10. maddesinin i. fıkrasında yer alan "ilgili herhangi bir sebeple, sözleşme yaptığı kurum dışında görev yapma talebinde bulunamaz" ibaresinin, personelin tayin hakkını ortadan kaldırdığı ve hakkaniyete aykırı olduğu iddiasıyla iptali istenilmektedir.

SAVUNMANIN ÖZETI : Hizmet Sözleşmesinin 10. maddesinde yer verilen; "ilgili herhangi bir sebeple , sözleşme yaptığı kurum dışında görev yapma, talebinde bulunamaz." düzenlemesinin, Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 4. maddesi hükmüne paralel bir düzenleme olduğu ve aykırı bir hüküm getirmediği bu nedenle davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Ankara 14. İdare Mahkemesi'nce dava dosyası incelenerek isin gereği görüşüldü: Dava; Davalı idarede 657 saydı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi uyarınca Ücretleri Döner Sermayeden Karşılanmak Suretiyle İstihdam Edilen Sözleşmeli Personele ilişkin Hizmet Sözleşmesinin 10. maddesinin 1. fıkrasında yer alan ''ilgili herhangi bir sebeple, sözleşme yaptığı kurum dışında görev yapma talebinde bulunamaz" ibaresinin iptali istemiyle açılmıştır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "istihdam şekilleri" başlıklı 4. maddesinde; "Kamu hizmetleri; memurlar, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçiler eliyle gördürülür. B) Sözleşmeli personel: Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, kurumun teklifi üzerine Devlet Personel Dairesi ve Maliye Bakanlığının görüşleri alınarak Bakanlar Kurulunca geçici olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar . verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir?..

Sözleşmeli personel seçiminde uygulanacak sınav ile istisnaları, bunlara ödenebilecek ücretlerin üst sınırlan ile verilecek iş sonu tazminatı miktarı, kullandırılacak izinler ve bu hususlara ilişkin esas ve usûller Bakanlar Kurulunca kararlaştırılır." hükmüne yer verilmiştir.

Sağlık Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'ye 20/10/2005 tarih ve 5413 sayılı Kanun'un 5. maddesi ile eklenen Ek 3. maddesinde; "Kadrolu istihdamın mümkün olmadığı hallerde, ücretleri döner sermayeden veya merkezî yönetim bütçesinden karşılanmak üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. maddesinde belirtilen sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfındaki unvanlarda çalıştırılmak üzere merkezi sınav sonuçlarına göre 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına tabi sözleşmeli personel çalıştırılabilir. (Ek cümle : 28/06/2006 - 5528 S.K/3.mad) Ancak bu maddeye göre diş tabibi ve eczacı unvanlarında çalıştırılacak personel merkezî sınav sonuçlarına bakılmaksızın kura ile yerleştirilir. Bu şekilde sözleşmeli olarak çalıştırılan personele, aynı birimde aynı unvanlı çalışan ve hizmet yılı aynı olan emsali kadrolu personel, esas alınarak görev yaptığı birimde bulunan döner sermayeden ilgili mevzuat dahilinde nöbet ücreti ödenir ve ek ödeme yapılabilir. Bunlara yapılabilecek ek ödeme hiçbir şekilde emsaline yapılabilecek ek Ödeme üst sınırım geçemez." hükmü getirilmiştir.

6.6.1978 tarih ve 7/15754 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan 28.6.1978 tarih ve 16330 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına ilişkin Esasların 1. maddesinde; ?Genel Bütçeye dâhil dairelerde, katma bütçeli idarelerde, döner sermayeli kuruluşlarda, belediyelerde, özel idarelerde ve kamu iktisadi teşebbüslerinde (sermayesinin yarısından fazlası yukarıda sayılan kuruluşlara ait olanlar dahil) Özel Bütçeli idareler ile 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamı dışında kalan kuruluşlarda sözleşme ile çalıştırılacak personel hakkında aşağıda belirtilen hükümler uygulanır. (Ek: 16/04/1982-8/4566 K.) (Milli istihbarat Tekilan Müsteşarlığında sözleşmeli çaptırılanlar hariç.)(Ek fıkra: 15/05/1986-86/10682 K.) Teşkilat Kanunlarında özel hüküm bulunan kuruluşlar hakkında bu Esaslar uygulanmaz." hükmüne, 2. maddesinde; " Sözleşmeli personel; mevzuatına uygun olarak birinci maddede belirtilen kuruluşlarda sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kamu görevlileridir.? hükmüne, 4. maddesinde; "Personel, sözleşmelerinde belirtilen görev yeri dışında çalıştırılamaz." hükmüne, 14. maddesinde de; "657 sayılı Kanunun değişik 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre çalıştırılacak sözleşmeli personelin sayısı, unvanı, nitelikleri, sözleşme ücreti ve süreleri ilgili Bakanlığın Önerisi ve Devlet Personel Başkanlığının ulumla görüşü üzerine Maliye Bakanlığınca saptanır. Bu saptamaya dayanılarak ilgili Bakanın onayı ile sözleşmeli personel çalıştırılabilir." hükümlerine yer verilmiştir.

Hizmet Sözleşmesinin 10. maddesinde de; "ilgili herhangi bir sebeple , sözleşme yaptığı kurum dışında görev yapma talebinde bulunamaz." düzenlemesi getirilmiştir.

Dava dosyasının incelenmesinden; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi uyarınca Ücretleri Döner Sermayeden Karşılanmak Suretiyle davalı idarede istihdam Edilen Sözleşmeli Personele ilişkin Hizmet Sözleşmesinin 10. maddesinin 1. fıkrasında yer alan "İlgili herhangi bir sebeple, sözleşme yaptığı kurum dışında görev yapma talebinde bulunamaz" ibaresinin iptali istemiyle bu davımın açıldığı anlaşılmıştır.

Bu durumda; hizmet sözleşmesinin 10. maddesinin 1. fıkrasında yer alan "İlgili herhangi bir sebep ile sözleşme yaptığı kurum dışında görev yapma talebinde bulunamaz" hükmünün, Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına. İlişkin Esasların 4. maddesi ile aynı yönde bir düzenleme olduğu anlaşıldığından, anılan hükümde yukarıda yer verilen üst hukuk normlarına aykırılık görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, davanın reddine, aşağıda dökümü yapılan 61,80 YTL yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına, fazladan yatırılan 20,80 YTL harç ile artan posta ücretinin isteği halinde davacıya İadesine, kararın tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde Danıştay'a temyiz yolu açık olmak üzere 18/01/2008 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

BAŞKAN ÜYE ÜYE

İRFAN EROĞLU BEKİR DEMİRCİ OĞUZHAN DEMİR

32876 94883 104622

Mahkeme kararlarınızı bize gönderin, yayınlayalım

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber