4 eksik nüfus için köy olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Mart 2008 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kayseri'nin Büyük Toraman Belediyesi, 4 eksik nüfus için köy olacak.

Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda 3 gün süren uzun görüşmelerin sonunda kabul edildi. Yeni düzenlemeye göre, nüfusu 2 binin altına düşen 862 belde belediyesi ve 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliği kaldırılacak ve 43 yeni ilçe kurulacak.

Nüfusu 2 binden az olduğu için belediye tüzel kişiliği kaldırılarak köye dönüştürülecek 862 beldeden biri de Kayseri'nin Felahiye ilçesine bağlı Büyük Toraman Beldesi oldu.

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre nüfusu bin 996 olarak tespit edilen Büyük Toraman, 38 yıllık belediye tüzel kişiliğini kaybedecek.

Büyük Toraman Belediye Başkanı Hacı Daş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1970 yılında belediye tüzel kişiliğine kavuşan beldelerinin Kayseri'nin en gelişmiş beldelerinden biri olduğunu belirtti.

Bir önceki nüfus sayımında nüfusu 5 bin 300 olan beldelerinin nüfusunun eksik sayıldığını iddia eden Daş, şöyle konuştu:

?Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) yaptığı nüfus sayımında, 50 yıldır beldemizde oturan bazı vatandaşlarımız bile sayılmadı. TÜİK'in yaptığı çalışma nüfus sayımı olarak değil, özel bir araştırma olarak algılandı. Bu nedenle vatandaşımız gerekli duyarlılığı göstermedi. Bu konuda vatandaşımız gerekli hassasiyeti göstermediğimiz gerekçesiyle bizi de suçluyor. Önceki nüfus sayımında beldemizin nüfusu 5 bin 300 civarındaydı. Son dönemde göç nedeniyle nüfusumuz azaldı. Ayrıca, beldemiz nüfusuna kayıtlı olup yabancı ülkelerde çalışan çok sayıda gurbetçimiz var. Ancak, malı mülkü, toprağı beldemizde olan çok sayıda vatandaşımız başka yerlerde sayıldı. Nüfus kayıtları esas alınsa beldemizin şu an en az 7 bin nüfusu var.?

Nüfusu 2 binin altında kalan belediyelerin kapatılmasını öngören yasanın TÜİK'in 21 Ocakta açıkladığı rakamları baz aldığını ifade eden Daş, o tarihten sonra beldede oturan 56 kişinin daha adrese dayalı nüfus kayıt sistemine kayıt yaptırdığını bildirdi.

Kanun çıkmadan önce belde nüfuslarının 2 binin üzerine çıktığını kaydeden Daş, kanun kapsamında beldelerinin nüfusunun yeniden değerlendirilmesi için TÜİK Bölge Müdürlüğüne dava açmaya hazırlandıklarını söyledi.

Belediyelerin hükümetin sırtında bir kambur olarak görüldüğünü ifade eden Daş, şöyle konuştu:

?Biz diğer belediyeler gibi hükümetin sırtında kambur değiliz. Geçen yıl bütçemiz 900 bin YTL olarak gerçekleşti. Hiçbir beldede görülemeyecek şekilde düğün salonu yaptık. Beldede 10 kilometre kanalizasyon hattı döşedik, 13 bin fidan diktik, yollarımızı parke taşı döşedik. 30 personelimiz var, hiçbirinin maaşını aksatmıyoruz. Borcumuz olmadığı gibi büyük yatırımlar da yapıyoruz. Kimseye muhtaç olmadan hizmetlerimizi yürütüyoruz. Ancak, yaptığımız hizmetlerin karşılığı bu olmamalıydı. Nüfusumuz 4 kişi eksik olduğu için belediyemiz kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Bu yanlışlığın bir an önce düzeltilmesi gerekir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber