Her 3 kişiden birisinde guatr görülüyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Mart 2008 16:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mardin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Başhekimi Dr. Adem Özden, Türkeye'de iyot eksikliğinin ciddi bir halk sağlığı haline geldiğini söyledi.

Türkiye'de her 3 kişiden birinde guatr hastalığı görüldüğünü ifade eden Özden, bu hastalığın yaygınlaşmasını önlemek için iyotlu tuz kullanımının artırılması gerektiğini kaydetti.

Dünyada her yıl yeni doğan yaklaşık 40 bin bebeğin annelerinin diyetinde yeterince iyot bulunmaması yüzünden farklı ölçülerde zihinsel gerilik riskiyle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Özden, "İyotlu tuz kullanarak çocuklarınızın zekâ düzeyinin 10 puan yüksek olmasını sağlayabilirsiniz. Günlük ihtiyaç olan 150 mg (bir toplu iğne kadar) iyotun yeterince alınmadığı için 740 milyon insan guatrdan, dünya nüfusunun yüzde 54'ünün ise iyot yetersizliği hastalıklarından etkilendiği tespit edildi. Bu sorunu iyotlu tuz kullanarak önleyebiliriz. Özelikle Güneydoğu bölgesinde iyotlu tuz kullanımı oranı çok düşük seviyededir. Mardin'de her 100 kişiden 2'si iyotlu tuz kullanıyor. Bunun sonucunda da guatr hastalığı bölgemizde yaygın olarak karşımıza çıkmaktadır." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber