Türkçe SMS 31 Mart'tan sonra bir kısa mesaj gibi ücretlendirilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Mart 2008 14:51, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
- Turkcell Şebeke Operasyonları ve Regülasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu, Türkçe harflerin cep telefonlarında kabul edilmesiyle ilgili olarak, "Yazılımlarımızda bir geliştirme yapıyoruz. Eski telefonla Türkçe SMS atılsa bile 31 Mart'tan sonra biz bunları tek bir kısa mesaj gibi ücretlendireceğiz" dedi.

Türkçe harflerin cep telefonlarında tanınmasının kabul edilmesine ilişkin açıklama yapan Terzioğlu, cep telefonlarında kısa mesajlarda Türkçe karakter kullanılması durumunda, 160 karakter sınırının aşıldığını ve birden fazla kısa mesaj bedeli yazıldığını anımsattı.

İlk GSM sistemleri, alfabe oluşturulurken, Türkçe, İspanyolca gibi bir çok özel karakteri olan dillerin bu alfabede yer almadığını ifade eden Terzioğlu, "Bu tabi tüketiciler açısından büyük bir sorundu. Tüketiciler tek SMS attıklarında 2 SMS'le ücretlendiriliyordu. Bu bütün operatörler için geçerliydi. Biz de Turkcell olarak Telekomünikasyon Kurumu ile birlikte, Türkçe karakterlerin uluslararası standartlara dahil edilmesi konusunda bir girişim başlattık" dedi.

Terzioğlu, önerilerini Dünya GSM Birliğine anlattıklarını, Dünya GSM Birliğinin de bunu uyun bulduğunu ve Meksika'da yapılan 3GPP organizasyonda yapılan önerinin Genel Kurul tarafından onaylandığını söyledi.

Telekomünikasyon kurumunun bir yönetmelik yayınladığını hatırlatan Terzioğlu, şunları kaydetti:

"Telekomünikasyon Kurumu, bu yönetmeliğe göre operatörlere 31 Mart 2008'e kadar, telefon ithalatçıları ve üreticilerine de 30 Haziran 2008'e kadar süre verdi. Telekomünikasyon Kurumu operatörlere (Türkçe karakterlerde SMS'lere birden fazla ücretlendirme yapmamak için bir hazırlık yapın), telefon üretici ve ithalatçılarına da (1 Temmuz'dan itibaren Türkçe karakterli olmayan telefonları ithal edemezsiniz) dedi. Dünya genelinde alınan bu kararla, telefon tarafı zaten 1 Temmuz'dan itibaren Türkçe karaktere sahip olmayan telefonları ithal edemeyecek."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber