Oteller eleman arıyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 13 Nisan 2008 08:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Turizm sektörü, artan ziyaretçi ve otel sayısıyla bu sene sezona hızlı girdi. Yapılan araştırmaya göre ortalama maaşlar en yüksek 7 bin, en düşük 450 YTL aralığında. Sektör, bu yıl ortalama yüzde 5 zam gördü.

Turizm sezonunun açılmasıyla oteller eleman alımlarını hızlandırdı. Ziyaretçi ve otel sayısının artması, yalnızca İstanbul'da ve turizm bölgelerinde değil, tüm Türkiye'de bu alandaki iş sahasını geliştirdi. Bu yıl ortalama yüzde 5 zam alan sektörde en yüksek ücret 7 bin YTL ile genel müdüre veriliyor. Kat görevlileri, bellboy, steward, komi gibi elemanların ücretleri ise 500-600 YTL arasında değişiyor.

KİMLER TURİZMCİ OLUR

Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) sezona girerken turizm sektörünün konaklama kesimindeki ücretler ile ilgili bir araştırma yaptı. Araştırma, turizm sektöründe istihdam edileceklerde aranan bazı özellikleri sıralıyor. Buna göre, kişilikten başlayıp, sosyal, kültürel ve fiziksel özelliklere kadar aranan şartlar şöyle özetleniyor: "Güven verici bir kişilik turizm çalışanlarında aranan özelliklerin başında geliyor. Farklı kültüre, davranışlara hoşgörü ile yaklaşmayanların turizmde çalışması sağlıklı değil. Örneğin, alkollü içki talep edenlere hoşgörülü olmayan, plajdaki giyimden rahatsız olanların turizm alanında çalışması zordur. Ayrıca, insan ilişkileri, sosyal yönü güçlü olmayanlarında bu alanda başarılı olamayacağına inanılıyor. Yoğun tempolu çalışma gerektirdiğinden turizmde fiziksel özellikler de önem kazanıyor."

"TİPSİZ" GELİR

Araştırma "herşey dahil sistemi"nin yiyecek içecek bölümünde çalışan personeli tip gelirinden yoksun bıraktığını ortaya koydu. Maitre d'hotel, barmen, steward, garson ve komiler "tip"siz (bahşiş) kaldı. Eskiden maaşlarına yakın "tip" alan söz konusu elemanlar, bahşişsiz çıplak en az 600 en çok bin YTL arasında değişen ücret alacaklar.

AŞÇIBAŞI GÖZDE

Turizm sektörü aşçılığı gözde meslek haline getirdi. Otellerin demirbaşı olan aşçıların maaşları 3- 4 bin YTL arasında değişiyor ve maaş listesinin ikinci sırasında bulunuyor. Deneyim kazanmak için ağırlıkla turizm okullarından işe alınan ve maaşları 450-500 YTL arasında değişen stajyerler de listenin en altında bulunuyor.

HiZMETiN PARASINI ALIN KARDEŞiM

Önceki gece, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) üyeleriyle buluşan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ilgi çekici saptamalar ve açıklamalar yaptı. Avrupa ülkelerinin yılda 40-50 milyon turist çektiğini, Türkiye'nin ise 20 milyon ile övündüğünü ifade eden ve "Acente sahipleri, sizden böyle turist sayısı bekliyoruz. Onları aşalım artık" diyen Unakıtan, otellerde verilen hizmet kalitesine de dikkat çekti. Unakıtan, şöyle devam etti: "Oteller fevkalade güzel. Biraz çevreciliğe dikkat etmemiz gerekiyor. Ama bütün bunlara rağmen güven azlığından mıdır, her şey dahil, fiyatları indir Allah indir...

Adamı sabahtan başlıyoruz doyurmaya, akşama kadar... Avrupa'nın bütün TIR şoförleri bizde. 35 euro fiyat... İşimiz gücümüz hizmet, para var mı? Yok. Kendinizin kıymetini bilin. Dünyada çok az yerde bu kadar güzel hizmet var. Bunlardan da parayı alın kardeşim.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber