İl Özel İd., Belediyeler ve İl Özel İd. ve Bld.lerin Kurdukları Birlik, Müessese ve İşletmeler İle Bunlara Bağlı D. Sermayeli Kuruluşlardaki Memurların Görevde Yükselme Esaslarına Dair Yönetmelik

Haber Giriş : 29 Mayıs 2003 21:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İL ÖZEL İDARELERİ, BELEDİYELER VE İL ÖZEL İDARELERİ VE BELEDİYELERİN KURDUKLARI BİRLİK, MÜESSESE VE İŞLETMELER İLE BUNLARA BAĞLI DÖNER SERMAYELİ KURULUŞLARDAKİ MEMURLARIN GÖREVDE YÜKSELME ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK


İçişleri Bakanlığından

Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 02/02/2000

Yayımlandığı Resmi Gazete No: 23952

BİRİNCİ BÖLÜM :

Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Hizmet Grupları

Amaç

Madde 1 - Bu Yönetmeliğin amacı, liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde hizmet gerekleri esas alınarak il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlik, müessese ve işletmeler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda istihdam edilen memurların görevde yükselmelerine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Kapsam

Madde 2 - Bu Yönetmelik, il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlik, müessese ve işletmeler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak çalışan Devlet memurlarından müdür ve daha alt görevlere görevde yükselme suretiyle atanacaklar hakkında uygulanır.

(Ek fıkra: 10/05/2001 - 24398 S. R.G. Yön./1. md.) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin (A) bendinin 11 inci fıkrasında sayılanlar, kanunlarla veya kanunların açıkça verdiği yetkiye dayanılarak çıkartılan tüzük veya yönetmelikleri çerçevesinde atanan denetim elemanları ile özel tüzük veya yönetmelikleri çerçevesinde yardımcılık dönemi sonunda yapılan yeterlilik sınavında başarılı olduktan sonra atanan mahalli idareler denetim elemanları, bu Yönetmelik hükümlerine tabi değildir.

Dayanak

Madde 3 - Bu Yönetmelik, 14/07/1965 tarihli 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 15/03/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Genel Yönetmelik hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4 - Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bakanlık: İçişleri Bakanlığını,

b) Kurum: Bu Yönetmeliğin 2 nci maddesinde yer alan kurum ve kuruluşları,

c) Genel Yönetmelik: Devlet Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Genel Yönetmeliği,

d) Hizmet birimi: İl özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlik, müessese ve işletmeler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlardaki birimleri,

e) Görevde yükselme: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi görevlerden bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde sayılan görevlere aynı veya başka hizmet sınıflarından yapılacak atamaları,

f) Hizmet grubu: Benzer görevleri yapan, görev unvanlarının gruplandırılmasını,

g) Alt hizmet grubu: Hizmet grubu içindeki aynı düzey unvanların gruplandırılmasını,

h) Hizmet süresi: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendine göre çalışılan süreleri,

ı) Üst görev: Hiyerarşik kademeler çerçevesinde daha üst hiyerarşi içindeki görevleri,

i) Alt görev: Hiyerarşik kademeler çerçevesinde daha alt hiyerarşi içindeki görevleri,

j) Görevde yükselme eğitimi: Görevde yükselmeye ilişkin olarak görevlerin özelliklerine göre verilecek hizmet içi eğitimi,

k) (Değişik bent: 10/05/2001 - 24398 S. R.G. Yön./2. md.) Görevde yükselme sınavı : Görevde yükselme eğitimini tamamlayanların tabi tutulacağı yazılı sınavı

ifade eder.

Hizmet grupları

Madde 5 - Bu Yönetmeliğe tabi personel 12 hizmet grubuna, hizmet grupları da kendi içlerinde alt hizmet gruplarına ayrılmıştır.

Buna göre:

a) Yönetim Hizmetleri Grubu;
1) İlçe özel idare müdürü, birlik müdürü, itfaiye müdürü, zabıta müdürü ile diğer unvanlı ve unvansız müdürler
2) İl özel idare müdür yardımcısı(***), zabıta müdür yardımcısı, itfaiye müdür yardımcısı ile diğer unvanlı ve unvansız müdür yardımcıları
3) Muhasip, muhasebeci, başkatip, ayniyat saymanı, işletme saymanı, döner sermaye saymanı, şef, amir,

b) Denetim Hizmetleri Grubu;
1) Müfettiş, iktisat müfettişi, kontrolör, murakıp(*)
2) Müfettiş yardımcısı,
3) Kontrol memuru.

c) (Değişik bent: 10/05/2001 - 24398 S. R.G. Yön./3. md.) Zabıta Hizmetleri Grubu;
1) Zabıta amiri,
2) Zabıta başkomiseri,
3) Zabıta komiseri,
4) Zabıta komiser yardımcısı,
5) Zabıta memuru.

d) İtfaiye Hizmetleri Grubu;
1) İtfaiye grup amiri,
2) İtfaiye başçavuşu,
3) İtfaiye çavuşu,
4) İtfaiye onbaşısı,
5) İtfaiye eri.

e) Bilgi İşlem Hizmetleri Grubu;
1) Çözümleyici,
2) Programcı,

f) Teknik Hizmetler Grubu;
1) Mühendis, mimar, şehir plancısı, jeolog, jeomorfolog, jeofizikçi, hidrolog, istatistikçi, fizikçi, arkeolog, matematikçi, ekonomist(*)
2) Tekniker,
3) Teknisyen, teknik ressam, fen memuru,

g) Sağlık Hizmetleri Grubu;
1) Tabip, diş tabibi, biyolog, eczacı, veteriner, psikolog, pedagog,
2) Baş hemşire, hemşire,
3) Laborant,
4) Ebe,
5) Hayvan sağlık memuru,

h) Hukuk Araştırma ve Planlama Grubu;
1) Hukuk müşaviri, hukuk danışmanı, APK uzmanı, uzman,
2) Avukat,

ı) Din Hizmetleri Grubu; İmam,

i) Eğitim-Öğretim Hizmetleri Grubu;
1) Yönetici öğretmen, öğretmen,
2) Spor eğitmeni,
3) Eğitim uzmanı,
4) Eğitmen,
5) Çocuk eğitimcisi,

j) İdari Hizmet Grubu;

Bilgisayar işletmeni, veri hazırlama kontrol işletmeni, ambar memuru, emlak memuru, sekreter, santral memuru, memur ve diğer unvanlı memurlar, şoför.

k) Diğer Personel Grubu;
1) Kütüphaneci, sosyolog,
2) Mütercim, tercüman

unvanlarından oluşur.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
NOT : (*) "murakıp" ve "ekonomist" ibareleri, 10/05/2001 tarih ve 24398 sayılı R.G.de yayımlanan Yönetmeliğin 3. maddesi ile eklenmiştir.

(***) "İl özel idare müdür yardımcısı" ibaresi, 28/06/2002 tarih ve 24799 sayılı R.G.de yayımlanan Yönetmeliğin 1. maddesi ile madde metnine eklenmiştir.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

İKİNCİ BÖLÜM :

Görevde Yükselme Eğitimi ve Sınav Esasları

Görevde yükselme eğitiminin ilanı ve eğitimine alınma

Madde 6 - Kurumlar; görevde yükselme eğitimine katılmak isteyen personeli tespit etmek amacıyla, ihtiyaç duydukları kadroları tespit ederek duyurur. Görevde yükselme eğitimine katılmak isteyen personel, kurumca belirtilen tarihe kadar başvurusunu duyuruda belirtilen mercie yapar.

Kurumlar bu başvuruları değerlendirerek uygun gördüklerini tespit ederler. Başvuruların değerlendirilmesinde, bu Yönetmeliğin 14 üncü maddesinde öngörülen şartlar dikkate alınır ve bu şartlar haricinde başka bir şart aranmaz.

Ancak, bu eğitime alınacakların sayısı atama yapılacak boş kadro sayısının iki katını geçemez. Başvuranların sayısı atama yapılacak boş kadro sayısının iki katını geçtiği takdirde öğrenim durumu, hizmet süresi, disiplin, sicil şartları açısından değerlendirilerek eğitime alınacakların sayısı boş kadro sayısının iki katına indirilir. (Değişik cümle: 10/05/2001 - 24398 S. R.G. Yön./4. md.) Eğitimi tamamlayanlar görevde yükselme sınavına katılmaya hak kazanırlar.


Başka kurumlarda veya kendi kurumundaki başka birimlerde aynı görevler için benzer eğitim almış olmaları ve ilgili kurumca kabul edilmesi şartıyla naklen ataması yapılanların bu hakları yeni kurum veya birimlerinde geçerlidir.

Görevde yükselme eğitiminin şekli, süresi ve eğitim sonunda yapılacak sınav

Madde 7 - (Değişik madde: 10/05/2001 - 24398 S. R.G. Yön./5. md.)

Bu Yönetmelik kapsamında bulunan memurların, görevde yükselme mahiyetindeki atamalarının yapılabilmesi amacıyla; ilgili kurumlar her yıl nisan ayı sonuna kadar yükselme eğitimine tabi tutmak istedikleri personelin niteliklerini ve sayısını valiliklere bildirir. Valilikler, kendilerine ulaşan bilgilere göre, atama yapılacak görevler için en az 75 saat olmak üzere görevde yükselme eğitim programını hazırlar ve uygular. Eğitime alınacakların görevde yükselme eğitim programlarının tamamına katılmaları şarttır.

Görevde yükselme eğitimi; bu Yönetmeliğin 8 inci maddesinde belirtilen konuları kapsayacak şekilde ve anılan madde de belirtilen ağırlığa göre programlanır.

Görevde yükselme eğitiminin konuları

Madde 8 - Görevde yükselme eğitimi aşağıdaki konuları kapsar:

a) T.C. Anayasası;

1) Genel esaslar,

2) Temel hak ve ödevler,

3) Devletin temel organları,

b) Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi, ulusal güvenlik,

c) Devlet teşkilatı ile ilgili mevzuat,

d) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve ilgili mevzuat,

e) Türkçe dil bilgisi ve yazışmayla ilgili kurallar,

f) Halkla ilişkiler ve davranış kuralları,

g) Atama yapılacak kadroya ilişkin olarak, 1580 sayılı Belediye Kanunu, 3030 sayılı Büyükşehir Belediyelerinin Yönetimi Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun, 442 sayılı Köy Kanunu, İl Özel İdaresi Kanunu, bütçe ile ilgili konular ile kurum ve kuruluşları ilgilendiren ve yürürlükte bulunan yönetmelik, tüzük ve genelgeler.

(Değişik fıkra: 10/05/2001 - 24398 S. R.G. Yön./6. md.) Valiliklerin düzenleyecekleri eğitim programları % 60'ı (g) bendinde belirtilen konulardan oluşur.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM : Görevde Yükselme Sınavının Usul ve Esasları

Görevde yükselme sınavı

Madde 9 - (Değişik fıkra: 10/05/2001 - 24398 S. R.G. Yön./7. md.) Eğitimini tamamlayanların bu Yönetmelik kapsamında bulunan görevlere atanabilmeleri için kurumlarınca yaptırılacak sınava katılarak başarılı olmaları şarttır.

(Değişik fıkra: 28/06/2002 - 24799 S. R.G. Yön./2. md.) Görevde yükselme sınavı; bu Yönetmeliğin 8 inci maddesinde yer alan konulardan yapılır. Yapılan sınavda başarılı sayılmak için 100 puan üzerinden en az 70 puan alınması zorunludur.

(Mülga fıkra: 28/06/2002 - 24799 S. R.G. Yön./2. md.)

Yapılan sınavda başarılı bulunanlar arasından, sınavda başarı sıralamasına göre boş kadro sayısı kadar atama yapılır. Sınav sonuçları aynı görev için yapılacak müteakip sınava kadar geçerlidir.

Görevde yükselme sınavının şekli

Madde 10 - (Değişik madde: 10/05/2001 - 24398 S. R.G. Yön./8. md.)

Görevde yükselme sınavı yazılı olarak yapılır. Bu sınav Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına veya Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Merkezi Başkanlığına yaptırılır.

Görevde yükselme sınavının konuları

Madde 11 - Görevde yükselme sınavı soruları, bu Yönetmeliğin 8 inci maddesinde yer alan konular dikkate alınarak hazırlanır.

Sınav kurulu ve görevleri

Madde 12 - (Değişik madde: 10/05/2001 - 24398 S. R.G. Yön./9. md.)

Kurumlarca yaptırılacak yazılı sınava ilişkin görevde yükselme işlemlerini yürütmek üzere beş kişiden oluşacak sınav kurulu teşkil edilir. Sınav kurulu, atamaya yetkili amir veya görevlendireceği kişinin başkanlığında personel birimi ve/veya eğitim birimi temsilcileri ile mahalli mülki amir tarafından belirlenecek diğer üyelerden teşkil eder. Sınav kurulunu teşkil eden üyeler, görevde yükselme eğitimine alınacak personelden öğrenim ve görev veya unvanlarından daha düşük seviyede olamaz.

Sınav Kurulunun başkan ve üyelerinin görevde yükselme sınavına eşlerinin, ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve sıhri hısımlarının katıldığının tespit edilmesi halinde, bu üye veya üyeler sınav kurulu üyeliğinden çıkartılır ve bunların yerine yeni üye veya üyeler görevlendirilir.

Sınav kurulu, kurumlarca yapılacak eğitime ilişkin görevde yükselme sınavında sorulacak soruların bilgi kaynağının hazırlanması, sınav sonuçlarının ilanı, yapılacak itirazların sonuçlandırılması ve bu konuya ilişkin diğer işleri yürütür.

(Ek fıkra: 28/06/2002 - 24799 S. R.G. Yön./3. md.) Kurumların oluşturduğu sınav kurulunca belirlenen adayların durumlarının, mevzuata uygun olup olmadığını değerlendirmek üzere Valinin görevlendireceği bir Vali Yardımcısının başkanlığında İl Mahalli İdareler Müdürü, İl Hukuk İşleri Müdürü ve kurumu temsilen personelden sorumlu yetkili tarafından oluşturulacak komisyon kurulur. Bu Komisyon, eğitim ve sınava katılacak adayları tespit eder.

Sınav sonuçlarının açıklanması

Madde 13 - (Değişik madde: 10/05/2001 - 24398 S. R.G. Yön./10. md.)

Sınav kurulu, sınav sonuçlarını sınavın sonuçlandığı tarihten itibaren en geç onbeş gün içerisinde ilan eder ve ilgililere yazılı olarak bildirir.

Öğrenim düzeyi

Madde 14 - Bu Yönetmeliğe tabi personelde öğretim düzeyi ile ilgili olarak;

a) Yazı işleri müdürlüğü, personel müdürlüğü, hesap işleri müdürlüğü, iktisat müdürlüğü, zabıta müdürlüğü, itfaiye müdürlüğü kadrolarına atanabilmek için kamu yönetimi, maliye, iktisat, işletme, iş idaresi ve benzeri sosyal ve idari bilim dallarında en az dört yıllık yüksek öğrenim görmek veya bunlara denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca kabul edilmiş yurt içi veya yurt dışı öğrenim kurumlarından mezun olmak,

b) Zabıta müdür yardımcısı, itfaiye müdür yardımcısı ve diğer unvanlı-unvansız müdür yardımcıları için meslekle ilgili yüksek öğrenimi bitirmek veya Yönetmeliğin 5 inci maddesinin (a) bendinin (1) numaralı alt bendinde sayılan görevlerle paralel olarak aynı derecede okullardan mezun olmak,

c) Muhasip, muhasebeci, başkatip, ayniyat saymanı, işletme saymanı, döner sermaye saymanı, şef ve amirler için en az iki yıllık yüksek okul mezunu olmak,

d) Hukuk işleri müdürlüğü için hukuk fakültesini bitirmiş ve avukatlık stajını yapmış olmak,

e) Fen işleri, imar işleri ve harita, makine ve ikmal müdürlükleri için mühendislik ve mimarlık fakültelerinden birini bitirmiş olmak,

f) Sağlık işleri müdürlüğü için veterinerlik, eczacılık ve tıp fakültelerinden birini bitirmiş olmak,

g) Diğer müdürlükler için en az dört yıllık yüksek öğrenimi bitirmiş olmak veya denkliği kabul edilen yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak,

h) İstihdam edilen personelin Teknik, Sağlık, Avukatlık ve Din hizmetleri Grubunda bulunan kadrolara atanabilmeleri için ilgili mesleki okullardan mezun olmak,

ı) İdari Hizmet Grubunda yer alan kadrolara atanabilmek için en az orta öğrenim mezunu olmak,

i) Bilgisayar işletmeni kadrosuna atanabilmek için bilgisayar kursunu başarı ile bitirdiğine ilişkin sertifikaya sahip olmak veya kurumunca düzenlenen bilgisayar kursunu tamamlamış olmak, Bilgi İşlem Hizmet Grubunda yer alan Çözümleyici kadrosuna atanabilmek için en az dört yıllık yükseköğrenim mezunu olmak ve en az bir işletim sistemini bilmek,

j) Programcı kadrosuna atanabilmek için en az iki yıllık yükseköğrenim mezunu olmak ve en az bir programlama dilini bilmek,

k) Zabıta amiri(*), Zabıta başkomiseri, zabıta komiseri, itfaiye grup amiri, itfaiye başçavuşu kadrolarına atanabilmek için en az iki yıllık yüksek öğrenim, diğer kadrolara atanabilmek için en az orta öğrenim mezunu olmak,

l) Denetim Hizmet Grubunda yer alan kadrolara atanabilmek için ise en az dört yıllık yüksek öğrenim mezunu olmak,

m) (Ek bend: 28/06/2002 - 24799 S. R.G. Yön./4. md.) Bilgi işlem müdürü kadrosuna atanabilmek için; dört yıllık yüksek okul mezunu olmak, bir programlama dilini ve işletim sistemini bilmek koşulu ile bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin (a) bendinin (2) veya (3) numaralı alt bentlerindeki görevlerde çalışmış olmak veya çözümleyici, programcı kadrolarında en az üç yıl çalışmış olmak,

şarttır.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
NOT : (*) "Zabıta amiri" ibaresi, 10/05/2001 tarih ve 24398 sayılı R.G.de yayımlanan Yönetmeliğin 11. maddesi gereğince metne eklenmiştir.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hizmete ilişkin özel şartlar

Madde 15 - Bu Yönetmeliğe tabi personelde hizmet süresi ile ilgili olarak aşağıdaki özel şartlar aranır.

a) Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin (a) bendinin (1) numaralı alt bendindeki kadrolara yapılacak atamalarda;

1) 1-4 dereceli kadrolar için 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen süreler kadar, 5 ve daha aşağı dereceli kadrolar için de en az 8 yıl hizmeti olmak,

2) (Değişik alt bent: 10/05/2001 - 24398 S. R.G. Yön./12. md.)(*) Eğer kurumda kadrosu varsa 5 inci maddenin (a) bendinin (2) numaralı alt bendinde yer alan kadrolarda en az iki yıl, (2) numaralı alt bentte yazılı kadrolar yok ise (3) numaralı alt bentte yazılı kadrolarda en az 3 yıl çalışmış olmak veya (2) ve (3) numaralı alt bentlerde sayılan kadrolardan hiçbiri yok ise atamanın yapılacağı kadronun olduğu birimde en az 4 yıl çalışmış olmak.

3) Zabıta müdürlüğü kadrosu için, zabıta müdür yardımcılığında; itfaiye müdürlüğü kadrosu için, itfaiye müdür yardımcılığında en az iki yıl çalışmış olmak,

b) Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin (a) bendinin 2 numaralı alt bendindeki kadrolara yapılacak atamalarda;

1) 1-4 dereceli kadrolar için 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde yazılı süreler kadar, 5 ve daha aşağı dereceli kadrolar için de en az 6 yıl hizmeti olmak,

2) (Değişik alt bent: 10/05/2001 - 24398 S. R.G. Yön./12. md.) Eğer kurumda kadrosu varsa (3) numaralı alt bentte yer alan kadrolarda en az iki yıl çalışmış olmak, kurumda (3) numaralı alt bentte sayılan kadrolar yok ise atamanın yapılacağı kadronun bulunduğu birimde en az dört yıl çalışmış olmak.

3) Zabıta müdür yardımcılığı kadrosu için, zabıta merkez memurluğu veya zabıta amirliğinde; itfaiye müdür yardımcılığı kadrosu için, grup amirliğinde en az iki yıl çalışmış olmak,

c) Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin (a) bendinin 3 numaralı alt bendindeki kadrolara yapılacak atamalarda;

Meslekle ilgili dört yıllık yükseköğrenim mezunlarının en az üç yıl, diğer dört yıllık yükseköğrenim mezunlarının en az dört yıl, dört yıldan az süreli yükseköğrenim mezunlarının en az 5 yıl hizmeti bulunmak.

Sicil ve disiplin

Madde 16 - İstihdam edilen personelin, bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde yer alan kadrolara görevde yükselme suretiyle atanabilmeleri için son sicil notu olumlu olmak kaydıyla, son üç yıllık sicil notu ortalaması en az 70 olması ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125 inci maddesinin (D) bendine göre ceza almamış olması gerekir.

Hizmet süresi

Madde 17 - Bu Yönetmeliğin kapsamındaki kadrolara atanabilmek için en az iki yıl süre ile atamanın yapılacağı kurumda çalışmış olmak şarttır.

Ancak, yeni kurulan kurum ve kuruluşlar ile görevde yükselme ile ilgili ilanlara başvuru olmaması halinde atamanın yapılacağı kurumda en az iki yıl çalışmış olmak şartı aranmaz.

İl özel idare müdürlerinin görevde yükselme ve atanmaları

Madde 18 - İl özel idare müdürlerinin görevde yükselme ve atamalarında 27/10/1999 tarihli ve 23859 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İçişleri Bakanlığı Memurlarının Nitelikleri Ve Atanma Usulleri İle Görevde Yükselme Esaslarına Dair Yönetmeliğin ilgili hükümleri uygulanır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM :

Çeşitli ve Son Hükümler

Hizmet grupları arasında geçişler

Madde 19 - (Değişik fıkra: 10/05/2001 - 24398 S. R.G. Yön./13. md.)Bu Yönetmelik kapsamında bulunan kurumlarda müfettiş, kontrolör, iktisat müfettişi ve murakıp unvanı ile görev yapanların bu Yönetmelikte yer alan hizmet gruplarına atanmalarında sınav ve hizmet gruplarında çalışma şartı aranmaz.

Kurum içinden aynı alt hizmet grubu içinde kalmak kaydıyla sınav yapılmaksızın, ancak görevin özel belirleyici nitelikleri aranmak şartıyla, farklı görevlere atama mümkündür. Hizmet grupları ve alt hizmet grupları arasındaki görevde yükselme niteliğindeki geçişler ancak görevde yükselme eğitimi ve görevde yükselme sınavında başarılı olmakla mümkündür.

Başka bir kurumda görevde yükselme eğitimini tamamlayanların bu eğitimleri, başka kuruma nakil halinde de geçerlidir.

Zabıta ve itfaiye personeli

Madde 20 - İtfaiye ve zabıta personeli için ilgili yönetmeliklerinde belirlenen niteliklerin yanında, bu Yönetmelikte öngörülen görevde yükselmeye ilişkin usul ve esaslar uygulanır.

(Değişik fıkra: 28/06/2002 - 24799 S. R.G. Yön./5. md.) Söz konusu personelin ilgili yönetmeliklerinde bulunan görevde yükselmeye ilişkin hükümler ile bu yönetmeliğe aykırı hükümler uygulanmaz.

Kazanılmış hakların saklılığı

Madde 21 - Bu Yönetmelik kapsamında bulunan görevlere 18/10/1999 tarihinden önce atanmış olanların kazanılmış hakları saklıdır.

Unvanı belirtilmemiş olan personel

Madde 22 - Görevde yükselme suretiyle atamaya tabi olmakla birlikte bu Yönetmelikte unvanı belirtilmemiş olanlar için de görevde yükselme usul ve esasları geçerlidir.

Yürürlük

Madde 23 - Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 24 - Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür.

Geçici Maddeler

Geçici Madde 1 - İhtiyaç duyulan hallerde bu Yönetmelik kapsamında bulunan personelden 18/04/1999 tarihinde görevde bulunanlar için bu Yönetmelikte öngörülen öğrenim düzeyinin bir alt öğrenim düzeyi esas alınabilir.

Ek Maddeler

Ek Madde 1 - (Ek madde: 10/05/2001 - 24398 S. R.G. Yön./14. md.)

Diğer personel kanunlarına tabi personel iken 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi görev yapmak isteyenleri, Kurumlar aynı unvana veya bu unvanın bulunduğu aynı alt gruptaki diğer unvanlara veya daha alt unvanlara öğrenim durumlarına ve kazanılmış unvanları dikkate alarak eğitime ve sınava tabi tutmadan naklen atayabilir. Bu görevlere atanmalarında aynı unvanın olmaması halinde, öğrenim durumu ve kazanmış olduğu unvanla birlikte atanacağı unvan ile ilgili Devlet Personel Başkanlığının görüşü alınır. İlk defa açıktan atanacaklarda bu Yönetmelik uygulanmaz.

Ek Madde 2 - (Ek madde: 10/05/2001 - 24398 S. R.G. Yön./14. md.)

Boş kadro olmaması nedeniyle görevde yükselme eğitimi ve sınavı açılamaması durumunda; nüfusa bağlı olarak değiştirilmesi gereken ve birbirinin alternatifi olan kadro unvanları için boş kadro şartı aranmaksızın görevde yükselme eğitimi ve sınavı yapılabilecektir. Görevde yükselme sınavında başarılı olanların başarılı olduklarına dair belgeler, kadro ihdası amacıyla Bakanlığın koordinatörlüğünde kadro cetvellerine eklenecektir.

Ek Madde 3 - (Ek madde: 27/09/2002 - 24889 S. R.G. Yön./1. md.)

İl Özel İdare Müdürlüklerinde görev yapan kontrol memurları eğitim ve sınava katılıp başarılı olmak ve diğer şartları taşımak kaydıyla unvanlı veya unvansız müdürlüklere atanabilirler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber