AKP'den '301' ile ilgili değişiklik sinyali

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Nisan 2008 17:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti, TCK'nın 301. maddesinde değişiklik öngören kanun teklifinin tartışmalara yol açan Cumhurbaşkanı'na yetki düzenlemesinde değişiklik yapma sinyali verdi. AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, "Önemli olan izin müessesidir. Bunu Cumhurbaşkanı'nın veya Adalet Bakanı'nın kullanması ikincil önem taşır. Komisyon ve genel kurul aşamasında tartışılarak, olgunlaştırılır" dedi. Ergin, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 301. maddenin Türklüğe hakaretin önünü açtığı yönündeki eleştirilerine de cevap vererek, "Yok öyle bir şey. Biz Yargıtay içtihatlarında yer alan unsurları metne koyduk. Muhalefet hamasi söylemlerle konuyu farklı mecraya taşıyor" diye konuştu.

AK Parti, Meclis gündeminde bulunan 301. madde değişikliğiyle ilgili komisyon ve genel kurul aşamasında değişiklik yapabileceğinin sinyalini verdi. İHA'nın sorularını cevaplayan AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, gelen tepkiler üzerine yetkinin Cumhurbaşkanı'ndan Adalet Bakanı'na verilip verilmeyeceği konusunda, bu konunun komisyon ve genel kurul aşamasında olgunlaştırılacağını bildirdi. Ergin, Yargıtay içtihatları doğrultusunda 301. maddeyi yeniden revize eden bir çalışma yaptıklarının altını çizerek, şöyle konuştu: "Bizim vermiş olduğumuz metnin en önemli kısmı bir izin müessesinin getirilmesidir. Bunu Cumhurbaşkanı kullanacak, Adalet Bakanı kullanacak, ikincil bir önem taşır. Onun dışında uygulama birliğini sağlamak üzere maddede muğlak olan ve yargıda farklı değerlendirmelere neden olan kararları Yargıtay içtihatları doğrultusunda revize eden bir çalışmadır. Nedir o? Türklük kavramı yerine Türk milleti, cumhuriyet kavramı yerine Türkiye Cumhuriyeti ifadelerinin girmesidir. Bu değişikliğin esas özü budur. Bunun dışında ön iznin Cumhurbaşkanı tarafından veya Adalet Bakanı tarafından verilmesi ikinci ya da üçüncü derecede önemli konulardır. Bunlar komisyonda tartışılacaktır. Konunun tarafları katılacaktır. Yargıtay katılacaktır olaya. Komisyonda Adalet Bakanlığı bürokratları katılacaktır. Konuyu makul bir noktaya getirip olgunlaştıracaklardır."

Teklifin getirdiği yeniliklerin tartışılması gerektiğini ifade eden Ergin, "Bizim önemsediğimiz Türkiye'deki uygulama farklılığını ortadan kaldırmak ve haksız olarak Türkiye'ye biçilen rolü ortadan kaldırmaktır" dedi.

MHP lideri Bahçeli'nin "Düzenlemeyle Türklüğe hakaretin önü açılıyor" eleştirilerine de cevap veren Ergin, muhalefetin hamasi söylemlerle konuyu başka mecraya taşıdığını söyledi. Ergin, şunları kaydetti:

"Muhalefet partilerinin iddia ettiği gibi bununla beraber Türklüğe hakaretin önü açılıyor, milletimize hakaretin önü açılıyor; yok öyle bir şey. Tamamen Yargıtay içtihadında yer alan unsurların madde metnine konulmasıdır. Onun ötesinde devletimize, milletimize, Meclisimize hakaret, diğer Anayasal kurumlarımıza hakaretin hepsinin müeyyidesi vardır, cezası vardır. Bu suçu işleyenler kesinlikle cezasız kalmayacaktır. Muhalefetin tamamen hamasi söylemlerle konuyu farklı mecraya taşımasını siyasi bir endişeyle yapılmış muhalefet olarak değerlendiriyorum. Kimsenin milletin duygularını kabartarak konuyu mecrasından çıkarmasına gerek yok. Metin, Türk milletinin sahip olduğu kutsalları, manevi değerleri korumaya devam ediyor. Burada hiçbir taviz söz konusu değil. Öyle konular var ki sırf devletin menfaatlerini koruyorum diyerek yaptığınız bu tahribatla bu millete, bu devlete en büyük kötülüğü yapabiliyorsunuz zaman zaman."

Ergin, "Cumhurbaşkanı'na yetki AK Parti'nin olmazsa olmazı mıdır?" yönündeki bir soru üzerine, "Şahsi olarak değil. Bu konu bizden çıkmış durumda. Bir milletvekilimizin teklifidir. Yetki, görev Adalet Komisyonu ve genel kuruldadır. Orada oluşacak yapıya saygı duymak gerekir" karşılığını verdi.

Bundan sonraki sürecin komisyon ve genel kurulun inisiyatifinde olduğuna işaret eden Ergin, tüm bunların tartışılacağını ve en doğru, en makul yolun bulunacağını ifade etti. Ergin, "Olayın esasına bakılmalı, ayrıntıya takılmamalıyız. Önemli olan izin meselesi getirilmesidir. Yetkiyi Cumhurbaşkanı vermiş, Adalet Bakanı vermiş, önemli değil" değerlendirmesini yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber