Dünyaca ünlü doktorlar yüksek tansiyona Çeşme'de çare arayacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Nisan 2008 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünya Sağlık Örgütü'nün 2002 yılında yayınlanan raporuna göre, yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalıklarına yol açan sebeplerin başında geliyor. Sadece gelişmekte olan ülkelerde değil, gelişmiş ülkelerde de yüzde 20'lere varan sıklıkta yüksek tansiyona rastlanıyor. Hastalar arasında hipertansiyonun bilincinde olup düzenli ilaç kullananların oranı üçte bir. Tansiyonu kontrol altında olan hipertansif hastaların oranı ise yüzde 3 ile 30 arasında.

Hipertansiyonun önlenmesi ve tedavisi, kan basıncı yüksekliğinin uzun dönemde kalp ve damar sisteminde yaptığı olumsuz değişikliklerin yanısıra diyabet ve şişmanlık gibi diğer risk faktörleriyle birlikte kalp kasında büyüme, şah damarlarda kalınlaşma, idrarla protein atımı (mikroalbüminüri) gibi klinik belirti göstermeyen organ hasarıyla başlayan, kalp krizleri, kalp yetersizliği, böbrek yetersizliği, inme gibi hastalıklarla devam eden ve ölümle sonuçlanan süreçte oynadığı rol sebebiyle büyük önem taşıyor.

Hipertansiyonun önlenmesi ve tedavisi konusunda çalışmalar yapmak amacıyla 1991 yılında kurulan Hipertansiyon ve Ateroskleroz Derneği, bu yıl Avrupa Hipertansiyon Derneği ile ortaklaşa 5. Akdeniz Hipertansiyon ve Ateroskleroz Kongresi'ni düzenliyor. 23-27 Nisan 2008 arasında İzmer Sheraton Çesme Otel ve Kongre Merkezi'nde yapılacak uluslararası kongreye Avrupa Hipertansiyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Stéphane Laurent, Avrupa Hipertansiyon Derneği 2007 Tedavi Klavuzu Komitesi Başkanı Prof. Dr. Giuseppe Mancia, Avrupa Hipertansiyon Derneği eski Başkanı Prof. Dr. Sverre Kjeldsen, Dernek Yönetim Kurulu üyeleri ve Avrupa Birliği Tıp Uzmanları Akreditasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Lino Gonçalves'in de aralarında bulunduğu bilimadamları konuşmacı olarak katılacak. Avrupa Hipertansiyon Derneği Başkan yardımcılığını ise Prof. Dr. Serap Erdine yürütüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber