Türk Eğitim Sen, denge tazminatları için Danıştay'da dava açtı
DANIŞTAY BAŞKANLIĞI'NA
Yürütmenin Durdurulması İstemlidir
DAVACI : Türk Eğitim Sen
(Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası)
VEKİLİ : Av.Ömer SARPDAĞ ? Av.Hatice AKALAN
Tel-Faks:0312-309 76 44-45 Anafartalar Cad.Yüce İşhanı K:4 No.78/65 Ulus/ANKARA
DAVALI : 1) T.C.Başbakanlık / Bakanlıklar / ANKARA
2) T.C.Milli Eğitim Bakanlığı / Bakanlıklar / ANKARA
T.KONUSU : Eğitim çalışanlarımızın denge tazminatlarının ödenmemesi - verilmemesi yönünde davalı idarece tesis edilen 17.03.2008 gün ve B.08.0.SGB.0.0.03.04/1395 Sayı ?Ek Ödeme (Denge Tazminatı)? Konulu İşlemin ve bu işleme dayanak teşkil eden 31.03.2006 gün ve 26125 Sayılı Resmi Gazete yayınlanan Değişik Adlar Altında İlave Ödemesi Bulunmayan Memurlara ve Sözleşmeli Personele Ek Ödeme Yapılması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 1 inci maddesi c fıkrasında yer alan?....her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan yönetici ve öğretmenler ile sosyal hizmet kuruluşlarında görev yapan öğretmenler hariç olmak üzere fiilen yapılmayan ders karşılığı ek ders ücretinden yararlananlara, bu Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 2 nci maddesi, 19/6/1979 tarihli ve 2252 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi, 16/4/2003 tarihli ve 4848 sayılı Kanunun 32 nci maddesinin üçüncü fıkrası, 1/5/2003 tarihli ve 4856 sayılı Kanunun 35 inci maddesinin üçüncü fıkrası, 22/2/2005 tarihli ve 5302 sayılı Kanunun 63 üncü maddesi, 10/11/2005 tarihli ve 5431 sayılı Kanunun 25 inci maddesinin son fıkrasında öngörülen ödemelerden yararlananlar ile makam, yüksek hâkimlik, temsil veya görev tazminatından yararlananlara, kadro karşılığı sözleşmeli olarak istihdam edilenlere, bir kadroya açıktan, kurum içinden veya kurum dışından vekâlet ettirilenlere vekâlet edilen görev nedeniyle birinci fıkraya göre ödeme yapılmaz. Söz konusu ödemelerin ilgili mevzuatında yer alan hükümlere göre idarî veya başka nedenlerle aylık veya dönemsel olarak ödenmemesi bu sürelerde birinci fıkraya göre ödeme yapılması sonucunu doğurmaz...? ibaresinin ve 16.12.2006 tarih ve 26378 sayılı resmi gazetede yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin 2006/11350 Sayılı Karar Geçici Görevlendirme MADDE 21- (1)? Bakanlık merkez teşkilâtında Bakan veya yetkili kıldığı makam, taşra teşkilâtında ise Bakan veya valilik onayı ile ilgili mevzuatı uyarınca verilen görevleri yapmak üzere görevlendirilen yönetici ve öğretmenler ile Bakanlığa verilmiş bir görevi yürütmek üzere diğer kurumlarda Bakan onayı ile görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere; 16 ncı maddede belirtilen görevler ile izinli ve raporlu olunan süreler hariç olmak üzere, görevlendirmeye ilişkin onay tarihinden itibaren, Bakanlık merkez teşkilâtındaki görevlendirmeler için 1 yıl, diğer görevlendirmeler için ise her altı ayda yeni bir onay alınmak ve fiilen görev yapmak kaydıyla, yarıyıl ve yaz tatilleri de dâhil haftada 18 saat ek ders ücreti kadrolarının bulunduğu kurumca ödenir. Alınacak onayda görevlendirilecek personelin adı, unvanı, görev süresi ve yapacağı görev ile diğer hususlar belirtilir.
(2) Bu madde kapsamında ek ders ücretinden yararlandırılan personel aslî görevi için öngörülen ek ders ücretinden ayrıca yararlandırılmaz ve öğretmenlerin ilgili müfredatı kapsamında ders okutmak üzere diğer eğitim kurumlarında geçici olarak görevlendirilmeleri bu madde kapsamında değerlendirilmez.? ibarelerinin yürütülmesinin durdurulması ve devamında iptali dileklerimizin sunulmasından ibarettir.
ÖĞRENME TARİHİ : 17.03.2008'dir.
İZAHAT :
Yukarıda dava konusu bölümde belirtilen düzenleme hukuka
aykırı olup, iptali hak ve adalet gereğidir.Şöyle ki;
1) Davalı idare 17.03.2008 gün ve 31.03.2006 gün ve B.08.0.SGB.0.0.03.04/1395 Sayı ?Ek Ödeme (Denge Tazminatı)? Konulu İşlem yayınlamış olup, söz konusu işlem ile eğitim çalışanlarımızın denge tazminatı ödenmemektedir. Bu anlamda tesis edilen işlem hukuka aykırıdır. Tesis edilen işlemin öncelikle yürütülmesinin durdurulması ve iptali hak ve adalet gereğidir. Denge Tazminatı konulu işlem ile eğitim çalışanlarımızın mali hakları hukuka aykırı olarak düzenlenmiştir. Sosyal ve mali haklar hukuka aykırı olarak ellerinden alınmaktadır. Bu anlamda, 26125 Sayılı Resmi Gazete'de Değişik Adlar Altında İlave Ödemesi Bulunmayan Memurlara ve Sözleşmeli Personele Ek Ödeme Yapılması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun yayınlamıştır. Söz konusu kanunun 1 inci maddesi c fıkrasında ?....her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan yönetici ve öğretmenler ile sosyal hizmet kuruluşlarında görev yapan öğretmenler hariç olmak üzere fiilen yapılmayan ders karşılığı ek ders ücretinden yararlananlara, bu Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 2 nci maddesi, 19/6/1979 tarihli ve 2252 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi, 16/4/2003 tarihli ve 4848 sayılı Kanunun 32 nci maddesinin üçüncü fıkrası, 1/5/2003 tarihli ve 4856 sayılı Kanunun 35 inci maddesinin üçüncü fıkrası, 22/2/2005 tarihli ve 5302 sayılı Kanunun 63 üncü maddesi, 10/11/2005 tarihli ve 5431 sayılı Kanunun 25 inci maddesinin son fıkrasında öngörülen ödemelerden yararlananlar ile makam, yüksek hâkimlik, temsil veya görev tazminatından yararlananlara, kadro karşılığı sözleşmeli olarak istihdam edilenlere, bir kadroya açıktan, kurum içinden veya kurum dışından vekâlet ettirilenlere vekâlet edilen görev nedeniyle birinci fıkraya göre ödeme yapılmaz. Söz konusu ödemelerin ilgili mevzuatında yer alan hükümlere göre idarî veya başka nedenlerle aylık veya dönemsel olarak ödenmemesi bu sürelerde birinci fıkraya göre ödeme yapılması sonucunu doğurmaz...? ibaresinin öncelikle yürütülmesinin durdurulması ve devamında iptali hak ve adalet gereğidir.
2) Her şeyden önce kamuda çalışanların özlük haklarının iyileştirilmesi gerekli iken, yapılan düzenleme eğitim çalışanlarımızın mali ve sosyal haklarını bertaraf etmektedir.
3) Söz konusu düzenleme ile eğitim çalışanlarımıza destek sağlanmamaktadır. Haksızlıklara sebebiyet verilmektedir.
4) Somut örnek vermek gerekirse, Örneğin bir doktor asli görevi doktorluk görevini ifa etmekte ve hastasına sağlık hizmeti sunmaktadır. Ve bunun karşılığında da maaş almaktadır. Ayrıca buna ek olarak döner sermayeden de pay almaktadır.
5) Eğitim çalışanlarımızda, asli görevlerini ifa etmekte ve maaş almaktadır. ve bu anlamda, dava konusu düzenleme ile denge tazminatlarının verilmemesi hukuka aykırıdır.
6) Mesleki eğitimde başarı, teorik eğitimin yanında uygulamalı eğitiminde verilmesi ile sağlanabilir. Bu anlamda, eğitim çalışanlarımıza denge tazminatının verilmemesi, eğitim öğretimde uygulamanın oluşmaması yönünde risk oluşturmaktadır. Netice itibari ile denge tazminatı verilmezse, söz konusu dersleri uygulamalı olarak verecek her hangi bir eğitim çalışanı bulunamayacaktır. Durum gereği, herhangi bir tazminat verilmezse o derslere uygulamalı olarak girmenin de eğitim çalışanlarımıza herhangi bir mali katkısı olmaması sebebiyle, söz konusu alanda öğretmen açığı oluşacaktır.Denge tazminatı ile ilgili çalışmalara katılanlar büyük risk altındadır.
7) Denge tazminatı ile ilgili mevcut düzenleme, mesleki eğitimi olumsuz etkilemektedir. Anayasamız tarafından koruma altına alınan eşitlik ilkesi bertaraf edilmekte ve uygulamada eşitsizliğe sebebiyet vermektedir.
8) Diğer taraftan, 16.12.2006 tarih ve 26378 sayılı resmi gazetede yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin 2006/11350 Sayılı Karar Geçici Görevlendirme MADDE 21- (1)? Bakanlık merkez teşkilâtında Bakan veya yetkili kıldığı makam, taşra teşkilâtında ise Bakan veya valilik onayı ile ilgili mevzuatı uyarınca verilen görevleri yapmak üzere görevlendirilen yönetici ve öğretmenler ile Bakanlığa verilmiş bir görevi yürütmek üzere diğer kurumlarda Bakan onayı ile görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere; 16 ncı maddede belirtilen görevler ile izinli ve raporlu olunan süreler hariç olmak üzere, görevlendirmeye ilişkin onay tarihinden itibaren, Bakanlık merkez teşkilâtındaki görevlendirmeler için 1 yıl, diğer görevlendirmeler için ise her altı ayda yeni bir onay alınmak ve fiilen görev yapmak kaydıyla, yarıyıl ve yaz tatilleri de dâhil haftada 18 saat ek ders ücreti kadrolarının bulunduğu kurumca ödenir. Alınacak onayda görevlendirilecek personelin adı, unvanı, görev süresi ve yapacağı görev ile diğer hususlar belirtilir.
(2) Bu madde kapsamında ek ders ücretinden yararlandırılan personel aslî görevi için öngörülen ek ders ücretinden ayrıca yararlandırılmaz ve öğretmenlerin ilgili müfredatı kapsamında ders okutmak üzere diğer eğitim kurumlarında geçici olarak görevlendirilmeleri bu madde kapsamında değerlendirilmez.? İbarelerinin yürütülmesinin durdurulması ve devamında İptali hak ve adalet gereğidir.
9) Bu sebepler takdir yüce mahkemenize ait olmak üzere iş bu
davanın açılması zaruri olmuştur.
HUKUKİ SEBEPLER : Mevzuat
HUKUKİ DELİLLER :
1) Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 17.03.2008 gün ve B.08.0.SGB.0.0.03.04/1395 Sayı ?Ek Ödeme (Denge Tazminatı)? Konulu İşlemi
2) 31.03.2006 gün ve 26125 Sayılı Resmi Gazete
3) Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin 2006/11350 Sayılı Karar
NETİCE-İ TALEP :
Yukarıda arz ve izah edilen ve re'sen araştırılacak hususlarda dikkate alınarak ;
1) Eğitim çalışanlarımızın denge tazminatlarının ödenmemesi - verilmemesi yönünde davalı idarece tesis edilen 17.03.2008 gün ve B.08.0.SGB.0.0.03.04/1395 Sayı ?Ek Ödeme (Denge Tazminatı)? Konulu İşlemin ve bu işleme dayanak teşkil eden 31.03.2006 gün ve 26125 Sayılı Resmi Gazete yayınlanan Değişik Adlar Altında İlave Ödemesi Bulunmayan Memurlara ve Sözleşmeli Personele Ek Ödeme Yapılması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 1 inci maddesi c fıkrasında yer alan?....her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan yönetici ve öğretmenler ile sosyal hizmet kuruluşlarında görev yapan öğretmenler hariç olmak üzere fiilen yapılmayan ders karşılığı ek ders ücretinden yararlananlara, bu Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 2 nci maddesi, 19/6/1979 tarihli ve 2252 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi, 16/4/2003 tarihli ve 4848 sayılı Kanunun 32 nci maddesinin üçüncü fıkrası, 1/5/2003 tarihli ve 4856 sayılı Kanunun 35 inci maddesinin üçüncü fıkrası, 22/2/2005 tarihli ve 5302 sayılı Kanunun 63 üncü maddesi, 10/11/2005 tarihli ve 5431 sayılı Kanunun 25 inci maddesinin son fıkrasında öngörülen ödemelerden yararlananlar ile makam, yüksek hâkimlik, temsil veya görev tazminatından yararlananlara, kadro karşılığı sözleşmeli olarak istihdam edilenlere, bir kadroya açıktan, kurum içinden veya kurum dışından vekâlet ettirilenlere vekâlet edilen görev nedeniyle birinci fıkraya göre ödeme yapılmaz. Söz konusu ödemelerin ilgili mevzuatında yer alan hükümlere göre idarî veya başka nedenlerle aylık veya dönemsel olarak ödenmemesi bu sürelerde birinci fıkraya göre ödeme yapılması sonucunu doğurmaz...? ibaresinin ve 16.12.2006 tarih ve 26378 sayılı resmi gazetede yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin 2006/11350 Sayılı Karar Geçici Görevlendirme MADDE 21- (1)? Bakanlık merkez teşkilâtında Bakan veya yetkili kıldığı makam, taşra teşkilâtında ise Bakan veya valilik onayı ile ilgili mevzuatı uyarınca verilen görevleri yapmak üzere görevlendirilen yönetici ve öğretmenler ile Bakanlığa verilmiş bir görevi yürütmek üzere diğer kurumlarda Bakan onayı ile görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere; 16 ncı maddede belirtilen görevler ile izinli ve raporlu olunan süreler hariç olmak üzere, görevlendirmeye ilişkin onay tarihinden itibaren, Bakanlık merkez teşkilâtındaki görevlendirmeler için 1 yıl, diğer görevlendirmeler için ise her altı ayda yeni bir onay alınmak ve fiilen görev yapmak kaydıyla, yarıyıl ve yaz tatilleri de dâhil haftada 18 saat ek ders ücreti kadrolarının bulunduğu kurumca ödenir. Alınacak onayda görevlendirilecek personelin adı, unvanı, görev süresi ve yapacağı görev ile diğer hususlar belirtilir.
(2) Bu madde kapsamında ek ders ücretinden yararlandırılan personel aslî görevi için öngörülen ek ders ücretinden ayrıca yararlandırılmaz ve öğretmenlerin ilgili müfredatı kapsamında ders okutmak üzere diğer eğitim kurumlarında geçici olarak görevlendirilmeleri bu madde kapsamında değerlendirilmez.? ibarelerinin Yürütülmesinin Durdurulması ve Devamında İptali Dileklerimizin Sunulmasından İbarettir.
2) Yargılama harç, masraf ve ücreti vekaletin karşı yan üzerinde bırakılmasına karar verilmesini, gereğini bilvekale saygılarımla arz ve talep ederim.
16/04/2008
Davacı (Tür Eğitim Sen) Vekili
Av.Ömer SARPDAĞ-Av.Hatice AKALAN
EKLER :
Onanmış Vekaletname Örneği ( Baro Pullu ? Harçlı)
1) Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 17.03.2008 gün ve B.08.0.SGB.0.0.03.04/1395 Sayı ?Ek Ödeme (Denge Tazminatı)? Konulu İşlemi
2) 31.03.2006 gün ve 26125 Sayılı Resmi Gazete
3) Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin 2006/11350 Sayılı Karar