İsteğe Bağlı Emekliliğe İlişkin Yapılan Açıklamalar
5234 sayılı Kanun ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa ve diğer personel kanunları ile kendi kuruluş kanunlarına göre Emekli Sandığı iştirakçisi olarak en az 10 yıl çalıştıktan sonra görevinden ayrılanların isteğe bağlı Sandık iştirakçisi olabilmelerine imkan sağlanmıştır. Bu konuya ilişkin olarak sitemizde çok sayıda dosya yayımlandı. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü tarafından da bugün bir açıklama yapılmıştır.
İSTEĞE BAĞLI SANDIK İŞTİRAKÇİLİĞİ
5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü Kanununun 12. maddesine 5234 sayılı Kanunun 3. maddesi ile eklenen paragrafla, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa ve diğer personel kanunları ile kendi kuruluş kanunlarına göre Sandığımız iştirakçisi olarak en az 10 yıl çalıştıktan sonra görevinden ayrılanların isteğe bağlı Sandık iştirakçisi olabilmelerine imkan sağlanmıştır.
Buna göre;
a) Kanunun yürürlük tarihinden önce görevinden ayrılmış olanların kanunun yürürlük tarihinden itibaren (21.09.2004 tarihinden) üç ay içinde,
b) Kanunun yürürlük tarihinden sonra görevlerinden ayrılanların ise görevlerinden ayrıldıkları tarihten itibaren altı ay içinde,
Sandığa yazılı olarak müracaat etmeleri ve herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna zorunlu olarak prim ödemeleri gereken görevlerde çalışmamaları halinde talep dilekçelerinin Sandığımız kayıtlarına geçtiği tarihi takip eden aybaşından itibaren Sandığımızla ilgileri kurulacaktır.
Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte diğer sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi çalışanların diğer sosyal güvenlik kuruluşlarıyla ilgilerinin kesildiği tarihten itibaren altı ay içinde Sandığa yazılı olarak müracaat etmeleri halinde, dilekçelerinin Sandık kayıtlarına geçtiği tarihi takip eden aybaşından itibaren ilgileri kurulacaktır.
İsteğe bağlı Sandık iştirakçiliğinin sağlanabilmesi için Ek-1 dilekçenin doldurulup imzalandıktan sonra, Bağ-Kur ve SSK Genel Müdürlüklerinden temin edilecek ilişiğinin bulunmadığına dair belgenin eklenerek Sandığımıza gönderilmesi gerekmektedir.
10 yıllık çalışmanın hesabında dikkate alınmayacak süreler:
Kanunda ?on yıl çalıştıktan sonra? ifadesi kullanıldığından, fiili hizmet süresi zammı, itibari hizmet süresi zammı, askerlik borçlanması, ücretsiz izinli geçen süreler, diğer hizmet borçlanmaları ve benzeri süreler 10 yılın hesabında dikkate alınmayacaktır.
Sandıkla isteğe bağlı iştirakçi olarak ilgilenemeyecekler:
1- Devlet memurluğundan çıkarılmış olanlar,
2- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48. maddesinin (A) 5 bendi uyarınca taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmaları nedeniyle Devlet Memurluğuna alınma şartlarını kaybetmiş olanlar,
3- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 96. maddesi uyarınca olağanüstü hal, sıkıyönetim, seferberlik ve savaş hallerinde veya genel hayata müessir afetlere uğrayan yerlerdeki Devlet memurlarından, yerine atanacaklar gelip işe başlamadan görevlerini bırakanlar,
4- Diğer sosyal güvenlik kurumları ile zorunlu olarak ilgilendirilmeleri gereken görevlerde çalışmakta olanlar,
5- Diğer sosyal güvenlik kurumlarından veya Sandıktan kendi çalışmalarından dolayı emekli aylığı alanlar,
Sandıkla isteğe bağlı iştirakçi olarak ilgilendirilmeyeceklerdir.
Sandıkla isteğe bağlı iştirakçi olarak ilgilenenler hakkında yapılacak işlemler:
1- Sandığımızla ilgileri kurulan isteğe bağlı iştirakçilerin emeklilik keseneği ve kurum karşılıkları, görevlerinden ayrıldıkları tarihteki emeklilik keseneğine esas aylık, derece, kademe ve varsa ek göstergeleri üzerinden keseneğe esas diğer unsurlar da nazara alınmak suretiyle hesaplanacak ve ilgililer tarafından bu tutar ait olduğu ay içerisinde Sandığımız hesabına yatırılacaktır.
2- Emeklilik keseneği ve kurum karşılıklarını ait olduğu ay içinde yatırmayanlar ile eksik yatıranların o aya ait süreleri hizmet olarak alınmayacaktır.
3- İsteğe bağlı iştirakçi olarak geçen süreler sadece emeklilik keseneğine esas aylığın hesabında dikkate alınacak olup, kazanılmış hak aylığının ve kıdem aylığının hesabında dikkate alınmayacaktır.
4- İsteğe bağlı iştirakçi olarak geçen süreler emeklilik ikramiyesinin süre ve miktar yönünden hesabında dikkate alınmayacaktır.
Sandıkla isteğe bağlı iştirakçiliğin hangi hallerde sona erdirileceği:
1- Toplu ya da fasılalı olarak toplam altı aydan daha fazla emeklilik keseneği ve kurum karşılıklarını süresi içinde yatırmayanların isteğe bağlı iştirakçilikleri sona erdirilecektir.
2- Bu Kanuna göre Sandığımızla ilgilendirildikten sonra, diğer sosyal güvenlik kuruluşlarınca zorunlu olarak ilgilendirilenlerin bu kuruluşlarca ilgilendirildikleri tarihi takip eden aybaşından itibaren isteğe bağlı iştirakçilikleri sona erdirilecektir.
3- Sandıkla ilgilenmek isteğinden vazgeçenlerin bu isteklerini Sandığa yazılı olarak bildirmeleri halinde isteğe bağlı iştirakçiliklerine son verilecektir.
4- 3. madde uyarınca isteğe bağlı iştirakçiliği sona erdirilenlerin tekrar
isteğe bağlı iştirakçi olarak ilgilendirilmeleri mümkün değildir.
EK-1
Başvuru
Belgesi
Saygılarımızla
T.C. Emekli Sandığı
Genel Müdürlüğü