Mustafa Bayram'ı serbest bırakan Hakim Of'a tayin edildi

Haber Giriş : 15 Ekim 2004 00:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Polis merkezini basarak, oğlunu kaçıran eski milletvekili Mustafa Bayram'ı, 30 milyar lira kefaletle serbest bırakan Van'lı Hakim, Trabzon'un Of İlçesi'ne tayin edildi

Van'da, gözaltına alınan oğlu Hamit Bayram'ı adamları ile emniyet binasını basarak kaçıran ve ardından tutuklanan eski milletvekili Mustafa Bayram'ın 30 milyar lira kefaletle serbest bırakılması kararını veren Hakim İsmail Gültekin'in tayini Trabzon'un Of İlçesi'ne çıktı.

Alınan bilgilere göre, geçtiğimiz Temmuz ayında emniyet binasını basarak uyuşturucu ticareti yaptığı gerekçesi ile gözaltında tutulan oğlu Hamit Bayram'ı kaçıran eski milletvekili Mustafa Bayram'ı, cipinin üçte bir fiyatı olan 30 milyar lira kefaletle serbest bırakılması kararını veren Van Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi İsmail Gültekin'in, Trabzon'un Of İlçesi'ne tayini çıktı. Hakimin tayininin çıkmasına yol açan olay şöyle gelişti:

Van'daki skandal, 7 Temmuz'da uyuşturucu ticareti yapmak suçundan yakalanan Hamit Bayram ve şoförünün, bir grup tarafından kaleşnikoflarla Van Polis Merkezi basılarak kaçırılmasıyla başladı. Olay tüm Türkiye'de infial uyandırdı. Olaydan 3 gün sonra Sulh Ceza Mahkemesi, eski milletvekili baba Mustafa Bayram ve olaya karıştıkları öne sürülen 7 kişiyi tutuklayarak cezaevine gönderdi. Bayram'ın avukatları, Van 3. Asliye Ceza Mahkemesi'ne yaptıkları başvurudan sonuç alamayınca, 20 Temmuz'da bu defa Van 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ne başvurarak, tahliye talebinin reddine itiraz etti. Cumhuriyet Savcılığı ise suçun vasfı, delillerin henüz toplanmadığı için itirazın reddini istedi. İtirazı inceleyen Van 2. Asliye Ceza Mahkemesi, 23 Temmuz tarihinde Mustafa Bayram'ın kişisel durumu, suçun alt ve üst sınırı, sabit ikametgahı olması ve tutuklu kaldığı sürede infial durumunun ortadan kalktığını gerekçe göstererek, 30 milyar lira kefaletle serbest bırakılmasına karar verdi.

Skandal olarak nitelenen kararın ardından Adalet Bakanlığı Van'a 2 müfettiş göndererek soruşturma başlatırken, harekete geçen Van Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali Nevzat Açıkgöz, bu tahliye talebine itiraz ederek, Bayram'ın yeniden tutuklanmasını istedi. İtiraz ve tutuklama talebinde tokat gibi bir tespitte bulunan Açıkgöz, hakkında tutuklanması için yeterli delil bulunan Bayram'ın eyleminin kamu otoritesini ağır şekilde zedelediğini, toplumda uyandırdığı infialin de Van'ın sınırlarını aşarak tüm Türkiye'ye yayıldığını belirtti.

Konunun TBMM'ye gündemine dahi taşındığı bir ortamda Bayram'ın tutuklandıktan 12 gün sonra, tutuklu kaldığı sürede infial durumunun ortadan kalktığı gerekçe gösterilerek, maddi durumu ve yaşam standartlarına uymayan bir bedelle, baskında kullandığı ciplerden sadece birinin üçte bir fiyatına kefaletle serbest bırakılmasının usül ve yasalara aykırı olduğunu vurgulayan Açıkgöz, ayrıca bunun toplumun yargıya olan güvenini de sarsacağını ifade etti. İtirazın Van'da Ağır Ceza heyeti oluşmadığı için en yakın mahkeme olarak Erciş Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüşüldüğünü hatırlatan Açıkgöz, bu mahkemenin, Bayram'ın tutuklama kararı gerekçeleri arasında yer alan, delillerin karartılması şüphesinin sürdüğünü vurgulayarak, tahliye kararının yanlış olduğu yönünde görüş bildirdi ancak, Van Asliye Ceza Mahkemesi'nin tahliye kararı kesin olduğu için talebi usülden reddetiğini anlattı. Açıkgöz, Bayram'ın gıyaben tutuklanmasına karar verilmesini istedi ve tutuklanma kararı çıktı. Kefaletle serbest bırakılan, ardından tekrar tutuklanması kararı çıkan Mustafa Bayram, halen firarda bulunuyor. Hakim ve Savcılar Kararnamesi ile Trabzon'un Of İlçesi'ne tayini çıkan Hakim İsmail Gültekin'in önümüzdeki günlerde Van'dan ayrılarak yeni görev yerine gitmesi bekleniyor.

Netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber