Rektör adaylarını 'rejim düşmanı' diye ayıran Rektör Emin Alıcı'ya tepki...

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Nisan 2008 14:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Dokuz Eylül Üniversitesi'nde (DEÜ) haziran ayında yapılacak rektörlük seçimleri öncesinde Rektör Emin Alıcı'nın beş adayı "rejim düşmanı", bir adayı da "Cumhuriyet taraftarı" olarak nitelendirmesine öğretim üyeleri tepki gösterdi.

Elektrik Mühendisleri İzmir Şubesi lokalinde, DEÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği'nden Prof. Dr. Eyüp Akpınar, Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. M. Nuri Arda, Prof. Dr. Hakkı Bahar ve Prof. Dr. Nedim Çakır bir basın toplantısı düzenledi. Öğretim üyeleri adına açıklama yapan Prof. Dr. Bahar, 2547 sayılı kanuna göre bulunduğu idari konum gereği demokratik bir seçim süreci ve ortamı sağlaması gerekliyken süresi dolmakta olan rektörün, veda ziyaretleri adı altında tıp fakültesi anabilim dallarını ve diğe fakülteleri dolaştığını hatırlattı. Prof. Dr. Alıcı'nın bu ziyaretlerdeki söylemlerinde rektör adaylarından birisini açıkça cumhuriyet taraftarı, diğerlerini rejim düşmanı olarak göstermesi ve bunu her gittiği yerde benzer bir biçimde sürdürmesinin kabul edilebilir olmadığını söyleyen Bahar, "Özellikle genç akademisyenlerimizi baskılayarak, özgür düşüncelerini belirtmekten yoksun kılmaktadır. Kendisinden sonraki adayı belirten bu davranış, verilen ve verilmekte olan yemekli toplantılarda pekiştirilmekte, beyinler yıkanmaktadır." dedi.

Hakkı Bahar, Rektör Alıcı'nın kadro açma ve atamalarını bir baskı ve tehdit unsuru olarak kullandığını, demokratik ve özgür bir seçimi etkileyecek olan bu tutumla taraf olduğu açık olan Alıcı'nın, tarafsız ve demokratik bir seçim süreci sağlayamayacağının ortaya çıktığını belirtti. Bahar, "Bu durum, diğer rektör adaylarının aydın, laik, cumhuriyetçi, demokrat ve yurtsever taraftarları olarak bizi son derece üzmektedir." şeklinde konuştu.

DEÜ'nün 19-20 Haziran 2008 tarihlerinde yapılacak rektör seçimleri için şu öğretim üyeleri adaylıklarını açıkladı: Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Güzün, Prof. Dr. Hale Akpınar, Prof. Dr. Atilla Akkoç, Prof. Dr. Sedef Gidener ve Prof. Dr. Siraç Dilber ile Mühendislik Fakültesi'nden Prof. Dr. Halil Köse. Seçimlerde bin 300 öğretim üyesi oy kullanacak.

Rektör Emin Alıcı'nın, ıÜüDEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sedef Gidener'i cumhuriyet taraftarı olarak lanse edip desteklenmesini istediğini iddia eden öğretim üyeleri, kendilerininse Prof. Dr. Dilber ve Prof. Gidener'in dışındaki dört rektör adayını desteklediklerini ifade etti. Öğretim üyeleri, ağustosta görev süresi dolan Rektör Alıcı'dan çekinen genç akademisyenlerin, "Ben oyumu sizin desteklediğiniz adaydan birine vereceğim ama birlikte görülmeyelim." dediğini hatırlattı.

DEÜ'deki rahatsızlığı Yüksek Öğretim Kurulu'na (YÖK) da bildireceklerini açıklayan öğretim üyeleri, YÖK'ün kendilerini dikkate alması durumunda seçim sürecini başka bir rektörle yürütme kararı alabileceğinin altını çizdi.

Rektör Alıcı'nın tutumunu eleştiren bildiriye imza atan öğretim üyeleri şunlar: DEÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği'nden Prof. Dr. Eyüp Akpınar, Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. M. Nuri Arda, Prof. Dr. Hakkı Bahar, Prof. Dr. Nedim Çakır ve Prof. Dr. Metin Güner, Jeoloji Mühendisliği'nden Prof. Dr. Özkan Pişkin, Maden Mühendisliği'nden Prof. Dr. Ercüment Yalçın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber