Mülkiye Müfettişleri İETT için suç duyurusunda bulundular
Müfettişler, İstanbul Belediyesi'nde 200 milyon YTL'lik yolsuzluk saptadı
Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İETT Genel Müdürlüğü'nde inceleme yapan mülkiye müfettişleri, 100 milyon avroluk (yaklaşık 200 milyon YTL) usulsüz işlem ortaya çıkarttı. Müfettişler, iki buçuk yıldır İETT Genel Müdürlüğü koltuğunda vekil olarak oturan Mehmet Öztürk başta olmak üzere, kurum üst yönetimi hakkında adli soruşturma başlatılmasını istedi. İhalesiz reklam alanları vermek ve ihale yapmadan metrobüs alımı suçlamalar arasında yer alıyor.
İçişleri Bakanlığı müfettişleri İETT'de geçen şubat ve mart aylarında yaptıkları rutin inceleme sırasında, bazı ihale usulsüzlükleri ortaya çıkardı. Hazırladıkları sekiz klasörlük raporu İçişleri Bakanlığı'na teslim eden müfettişler, 50 metrobüsün alımında usulsüzlük yapıldığını, 50 Mercedes Capacity otobüs alımı işleminde de aynı usulsüzlüğün devam ettirildiğini tespit etti. Müfettişler, 40 milyon dolarlık (yaklaşık 52 milyon YTL) Topkapı-Edirnekapı tramvay hattı yapımının, ihalesiz olarak bir firmaya verildiğini vurguladı. Otobüslere reklam giydirilmesinin on yıllığına bir firmaya verilmesi ve İETT duraklarının yapım ve reklam işlerini gerçekleştiren firma sözleşmesinin 10 yıl uzatılmasının da yasaya aykırı yapıldığını saptayan müfettişler, iki buçuk yıldır İETT Genel Müdürlüğü koltuğunda vekil olarak oturan Mehmet Öztürk başta olmak üzere, kurum üst yönetimi hakkında adli soruşturma başlatılmasını istedi. Bunun üzerine Beyoğlu Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu ve soruşturma başlatıldı. Öztürk savcılığa yazılı ifadesini verdi. Raporda yer alan bazı usulsüz işlemler şöyle:
İstanbul'un şehir içi trafik sorununu çözmek amacıyla Hollanda'dan satın alınan metrobüslerin alımında usulsüzlük yapıldı. 63 milyon avroya 50 Phileas marka metrobüs ihale yapılmadan, 'doğrudan temin yoluyla' satın alındı.
50 otobüsün alımında ihaleye çıkılmadı. 15 milyon 750 bin avro bedelle alımı yapılan 50 Mercedes Capacity otobüs, 'doğrudan temin yoluyla' yapılan işlemle kurum envanterine girdi.
İki kilometre uzunluğundaki Topkapı-Edirnekapı tramvay hattının yapımının detaylı incelenmesi sonucu, 40 milyon dolar maliyeti olan ve belki de daha da artması beklenen bir inşaat işinin usulsüz ve ihalesiz olarak bir firmaya verildiği anlaşıldı.
Otobüslere reklam giydirilmesi işi ihale edilmeksizin 10 yıllığına bir firmaya verildi. İETT duraklarının yapım ve reklam işleri de 10 yıllık süre uzatılarak aynı firmayla devam etti. Oysa yeniden ihaleye çıkması gerekiyordu.