Sakarya'ya iki müfettiş

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 01 Mayıs 2008 08:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Sakarya'ya 2 müfettiş

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, DTP İl Teşkilatı'nca düzenlenen gecede yaşanan ve kalp krizi geçiren bir kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylarla ilgili müfettiş görevlendirdiğini bildirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'le birlikte 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin basın toplantısı düzenleyen Atalay, Sakarya'da meydana gelen olayı da değerlendirdi. Yaşananları, birlik ve beraberliğe zarar veren bir olay olarak nitelendiren Atalay, olayın tasvip edilmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

Olayı başından itibaren yakından takip ettiklerini ve daha üzücü bir noktaya gelmemesi için ellerinden geleni yaptıklarını anlatan Atalay, olayla ilgili olarak cumhuriyet başsavcılığının çalışmalarını başlattığını, eldeki kayıt ve belgelerin incelendiğini söyledi.

Olaya ilişkin her şeyin bilindiğini belirten Atalay, konuyla ilgili bir mülkiye müfettişi ile emniyet müfettişini görevlendirdiğini, olayla ilgili daha geniş boyutlu çalışma yaparak kendisine sunacaklarını açıkladı. Müfettişler, hazırlayacakları raporda ihmali görülenler hakkında ön inceleme izni isteyebilecek.


Tuzağa düşmeyin!

Sakarya, ?İkinci Madımak Sendromu?nu yaşıyor. Vali Atak, Türk-Kürt çatışmasından endişe duyanları ?Tuzağa düşmeyin? diye uyarıyor. Emniyet, Funda Düğün Salonu'nu kuşatan saldırganları arıyor Alperen Ocakları'na yakın oldukları öne sürülen kişilerin fotoğrafları poliste

Sakarya'da ?İkinci Madımak sendromu' yaşanıyor. Pazar gecesi DTP İl Başkanlığı'nca Funda Düğün Salonu'nda düzenlenen ?Barış ve Kardeşlik Gecesi'nin aşırı milliyetçi gruplarca kuşatılması ve etkinliğin Güneydoğu'da şehit düşen komando Çavuş Özdemir'in 23 Nisan'daki cenaze töreniyle ilişkilendirilerek, ?Biz burada şehitimizin yasını tutarken ne şöleni yapılıyormuş? diye Karapürçek'ten otübüsle getirilen toplululuğun tepkisine yol açması üzerine çıkan olaylarda faciadan dönüldü.

Dün Sakarya'daydık. Kentin nabzını tuttuk. DTP yöneticileriyle, Alperen Ocakları'yla, kalp krizinden ölen Ebubekir Kalkalı'nın ailesi ve yakınlarıyla, Ankara'dan taziyeye gelen DTP Eşbaşkanı Emine Ayna ile konuştuk. Sakarya Valisi Hüseyin Atak ve İl Emniyet Müdürü Faruk Ünsal ile konuştuk.

Vali Atak, pazar gecesi yaşanan olayları Milliyet'e değerlendirirken, Türk-Kürt çatışmasından endişe duyanları ?Tuzağa düşmeyin' diye uyardı. Vali, müdahalenin gecikmesi nedeniyle düğün salonunda olanların ?Madımak'taki gibi' toplu kıyıma uğrayacakları suçlaması karşısında şöyle konuştu:

?ETTEN DUVAR ÖRDÜK'

?Ben olay yerindeydim ve gece boyunca ayrılmadım. Emniyet ve jandarma güçleriyle görevimizi en iyi şekilde yaptık. Düğün salonunun etrafında ?etten duvar' ördük. DTP'nin gecesini haber alan Alperen Ocakları'ndan bir grup önce bildiri dağıtmak istemiş. Daha sonra Karapürçek'ten şehit yakınlarının da içinde bulunduğu bir grubu otübüslerle düğün salonunun önüne getirmişler. Bu gruplar DTP toplantısının yapılmasının engellenmesini istediler. Ben de kendilerine burası ?hukuk devleti' izinli bir toplantı yapılıyor, keyfi bir müdahale olmayacağını, toplantıyı dağıtmayacağımızı söyledim. Pürçekler'den yerel yöneticileri çağırdım ve otobüslerle halkı geri gönderdik.

Sonuçta iki tarafı karşı karşıya getirmedik. Ortamın yatıştığı sırada pazar gecesi maçtan çıkan bazı gruplar düğün salonu etrafında toplandılar. Onlara da dağılmalarını söyledik. Hiç kimsenin burnu kanamadı. Hassas bir dönemden geçiyoruz, herkesin sağduyulu davranması, provokatif davranışlardan kaçınması gerekiyor. Ben Kars'ta 7 yıl görev yaptım, 13 aydır Sakarya valisiyim, buradaki vatandaşlarımız kardeşlik duygusu içinde yaşıyorlar. Onlardan Türk-Kürt çatışmasına ortam hazırlamak isteyenlerin tuzağına düşmemelerini istiyorum.?

Pazar gecesi DTP gecesine yönelik saldırıda Ebubekir Kalkalı adlı 63 yaşında bir kişinin kalp krizi geçirerek ölmesine karşın henüz hiç kimsenin yakalanmayışı da eleştiriliyor.

FOTOĞRAFLAR EMNİYET'TE

DTP Eşbaşkanı Emine Ayna dün Ankara'dan gelerek Küpçüler Mahallesi'ndeki evinde Kalkalı'nın yakınlarına başsağlığı diledi.

Kuşatma altındaki salonda kalp krizi geçiren Kalkalı'nın yakınları, polisin sürekli taş atan, içeri girmeye çalışan ve tam bir ?linç' atmosferi yaratan göstericileri dağıtmayarak olaya zemin hazırladığını, kadın ve çocukların da olduğu salondaki paniği yatıştırmak üzere sahneye çıkan ve türkü söyleyen Ebubekir Kalkalı'nın kalabalıkta fenalaştığını ve ambulansın gecikmesi sonucu hastaneye zamanında yetiştirilemediği için hayatını kaybettiğini savunuyorlar.

Sakarya Emniyet Müdürü'nden bilgi alırken, ?Neden kimsenin gözaltına alınmadığını' sorduk. Emniyet Müdürü Faruk Ünsal, düğün salonunu kuşatan kişilerin fotoğraflarının ellerinde olduğunu ve arandıklarını söyledi. Kimseyi koruma gibi bir amaçları olmadığını savundu.

Sakarya'da pazar gecesi yaşanan olaylar ilk değil. Daha önce fındık toplamaya gelen Kürt köylüleri, TAYAD'lılar, Mahir Çayan için bildiri dağıtanlar ve sanatçı Ahmet Kaya tişörtü giyen inşaat işçisi iki genç saldırıya uğramıştı.

Nisan, mayıs ayları gelince, şehirdeki ?Türk-İslam' düşüncesine yatkın gruplar, Ülkü Ocakları ve Alperen Ocakları gibi örgütler özellikle nevruzu gerekçe göstererek özellikle Çark Caddesi'nde olay çıkarabiliyorlar.

Sapanca -Hendek-Adapazarı'nda geçmişte Susurluk'un izlerinin bulunması, -bazı Kürt işadamları, Savaş Buldan burada faili meçhul cinayete kurban gitmişti- günümüzde ise Ergenekon soruşturmasında adı geçen bazı öğretim üyesi ve devlet görevlilerinin Sakarya'daki konumları, Trabzon gibi ?aşırı milliyetçi' bir örgütlenmenin varlığını ortaya koyuyor.

Gerçi dün Sakarya'da görüştüğümüz Alperen Ocakları yöneticileri, pazar gecesi yaşanan olaylarda basın bildirisi okumak dışında rolleri olmadığını öne sürseler de ?internet üzerinden' yapılan haberleşmenin salonun basılmasında kışkırtıcı bir etki yaptığı yadsınamaz.

Bayrak açarak salonu kuşatmaları ve ?Sakarya'da iki şehidimiz var, dört can almadan buradan ayrılmayız' diye meydan okumaları, taş atarak camları indirirken polis tarafından dağıtılmamaları dikkat çekicidir.

SORUMLULAR BULUNMALI

DTP yöneticileri, ?Eğer onlar içeri girse ya da bizim gençlerimiz dışarı çıksa kan gövdeyi götürecekti? diyorlar. Emniyet yetkilileri ise ?demokrasi şehitleri' diyerek yapılan saygı duruşunun PKK'ya destek şeklinde yorumlanması sonucu bu söylenti ve kışkırtmanın, halkı galeyana getirdiğini savunuyor.

Pazar gecesi salonda olan DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici ile de konuştuk, Madımak'taki gibi ?Ölümden döndüklerini' anlattı. Ahmet Türk', bu olayla ?Kürtlere siyaset yapma hakkı değil yaşama hakkı da tanınmayacağı' mesajı verilmeye çalışıldığını belirtmiş.

Deprem sonrası Adapazarı'na defalarca geldik. Büyük bir yıkıma uğrayan bu kentin insanlarının ne denli acılardan geçerek, yaralarını sardığının tanığıyız. Türk, Kürt, Çerkez, Abaza, ?ölülerini birlikte kaldırmış' bu kentin insanlarının Türkiye'de sahnelenmek istenen oyuna, tuzağa düşmeyeceklerine inanıyoruz.

Siyasi iktidar ve güvenlik güçleri, DTP'ye yönelik bu saldırganlığın sorumlularını bulup yargı önüne çıkarmalıdır.

Sakarya'da Alperen Ocakları yöneticileriyle görüştük. Yaşanan olaylarda basın bildirisi okumak dışında rollerinin olmadığını söylediler (altta). Ancak internet üzerinden yapılan haberleşmenin kışkırtıcı bir etki yaptığı da inkâr edilemez.Olaylarda kalp krizi geçirip ölen Ebubekir Kalkalı'nın evine de gittik. DTP Eşbaşkanı Emine Ayna da oradaydı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber