Barkoda bakmayan müşteri, alışverişten zararlı çıkıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 02 Mayıs 2008 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketici dernekleri, "Raf fiyatı ile kasa fiyatı arasında farklar olabilir. Market müşterileri daha fazla para ödememek için fişlere dikkat etmeli." uyarısında bulunuyor.

Marketlerdeki barkot karışıklıkları vatandaşın cüzdanını yakıyor. Alışveriş yaptıktan sonra kasaya giden vatandaşlar, ekranda gördükleri rakamlar yüzünden şoke oluyor.

Reyon görevlilerinin yanlışlıkla 1 YTL'lik kabağa, 4,5 YTL'den satılan kırmızıbiberin etiketini vurduğunu fark etmeyen müşteriler, fazladan onlarca YTL ödemek zorunda kalıyor. Alışveriş merkezlerinde özellikle mesai çıkışı ve hafta sonları yoğunluk oluşuyor. Bu yoğunluk nedeniyle ücretlendirmenin reyon görevlilerince yapıldığı manav, et ve şarküteri bölümlerinde yanlış fiyatlandırmalar sıkça görülüyor. Hatalı ücretlendirme aynı ürünün değişik türlerinde daha çok yaşanıyor. Satın alınan sera tipi salatalığa, fiyatı neredeyse 2 katı olan yerli salatalık etiketi vurulabiliyor. Ya da 1,70 YTL olan sera domatesine kilosu 3 YTL olan salkım domates etiketi asılabiliyor. Yanlış fiyatlandırma et ürünlerinde de sıkça görülüyor. Tavuk göğsü alan müşteri, bu ürüne daha yüksek fiyatlı tavuk kanadının ücretini ödeyebiliyor. Satın aldığı kabağın kırmızı tatlı biber fiyatından etiketlendirildiğini son anda fark eden Ahmet Yiğit, "1-2 ay içinde alışveriş yaptığım aynı markette, 3-4 kez aynı şeyle karşılaştım. En son satın aldığım ve kilosu 1,19 YTL olan kabağa, kilosu 4,5 YTL olan taze kırmızıbiber etiketi vuruldu. Yaklaşık 1 kilogram aldığım sera tipi salatalığa ise yerli salatalıktan fiyat çıkartılmış. Yerli salatalığın fiyatı 1,45 YTL, sera tipinin ise 79 kuruş idi. Dikkatli olduğum için fiyatlandırmayı düzelttirdim. Ancak kaç kişi satın aldığı ürünün fiyatlarını kontrol ediyordur ki?" diye konuştu. Yiğit, daha önce satın aldığı tavuk göğsüne, kanat ücretinden barkot çıkartıldığını da belirtti. Bu durumu sadece kendisinin yaşamadığını anlatan Yiğit, aynı markette başka bir müşterinin yaşadığı olayı ise şöyle anlattı: "Tavuk ürünümün yanlış fiyatlandırıldığı gün kasa sırasında başka bir müşterinin başına da aynı şey geldi. Bu kişinin satın aldığı 2-3 kilogram portakalın kasadaki fiyatı 20 YTL'nin üstünde çıktı. Bunun üzerine müşteri etiketi kontrol etti. Portakalın örgü peynir fiyatından ücretlendirildiğine kasiyer, ben ve ürünü alan kişi hep beraber şahit olduk." Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, alışveriş merkezlerinde şarküteri ve manav reyonlarındaki görevlilerinin, çoğu zaman dikkatsizlik nedeniyle yanlış barkotlandırdığını belirterek, "Bu bazen kasıtlı da yapılabilir. Aldığınız sebze, meyve, zeytin, peynir ve etin raf fiyatıyla etiket ücretini mutlaka karşılaştırın." dedi. İndirime giren ürünler konusunda da vatandaşlara uyarılarda bulunan Yılmaz, büyük harflerle değişik renklerdeki kâğıtlara yazılan 'indirimli fiyatların' önceki fiyattan pek farklı olmadığına dikkat çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber