Çelik, sınıf geçme haberlerini yorumladı: Öğretmenlerin etkinliğini azaltmayız

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Mayıs 2008 00:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Çelik: Veremediği dersten öğrenciyi geçirme diye bir şey söz konusu değil

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ortaöğretim Sınıf Geçme Yönetmeliği'nde öngörülen değişiklikle ilgili olarak, "Veremediği dersten öğrenciyi geçirme diye bir şey söz konusu değil, ders affı diye bir şey söz konusu değil" dedi.

Çelik, bu sistemin en erken 2008-2009 eğitim-öğretim yılında yürürlüğe konulacağını bildirdi.

Bakan Çelik, Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk'u ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme Yönetmeliği'nde değişiklik yapma çalışmalarının sürdüğünü ve henüz tamamlanmadığını ifade etti. Çelik, şunları söyledi:

"Altı ders mi beş dersi mi kim neresinden duyarsa onu yazıyor veya onu söylüyor. Mesele şudur, biz bugüne kadar eğitim alanında asla popülizm yapmadık. Bundan sonra da kimse bize popülizm yaptıramaz. Türkiye'nin gündeminde aylardır. Bir af meselesi var. Geçen yıl sınıfta kalanların hepsini toptan af edin diye kampanyalar açtılar. Bize yazdılar, çizdiler fakat Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik olarak ben, bu konuda kesinlikle tavizkar adım atmadım, atmam da bundan sonra da olmayacaktır.

Oturulur, konuşulur tartışılır. Ne getiriyor, ne götürüyor. Esas olan, bu ülkenin menfaatidir, eğitimimizin kesinlikle dejenere olmaması ve eğitimde bir gevşeklik yaşanmamasıdır. Okullarda disiplin kesinlikle son derece önemlidir. Okulda şüphesiz ki öğretmenlerimizin etkinliğini azaltacak hiçbir hareketin ve adımın içinde olmayız. Bu doğru da olmaz, pedagojik olmaz."

Meseleye bir başka açıdan bakmak gerektiğini belirten Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Diyelim ki siz bir okulda öğrencisiniz. 13 ders var. Siz bu dersin 10'undan geçiyorsunuz. 10 dersi veriyorsunuz, 3 dersten kaldığınız zaman, alttaki derslerle birlikte 3 dersten kaldığınız zaman sınıfta kalıyorsunuz. Bir yıl sonra geçtiğiniz o 10 dersi yeniden tekrar ediyorsunuz. Şimdi yüz binlerle ifade edilen rakamlarla bu şekilde sınıfta kalma olunca Türkiye, ciddi bir kaynak israfına, ciddi bir zaman kaybına muhatap oluyor."

Üniversitelerde kredili sistem uygulandığına işaret eden Çelik, öğrencilerin bir üst sınıfa geçerken önceki sınıflardaki derslerinden sorumlu geçebildiklerini anlattı. Çelik, şunları kaydetti:

"Netice itibariyle bu dersleri vermeden mezun olmanız söz konusu değil. Veremediği dersten öğrenciyi geçirme diye bir şey söz konusu değil, ders affı diye bir şey söz konusu değil. Kesinlikle bu aklımızın köşesinden bile geçmiyor. Ancak bugünkü sistemi önümüze aldığımız zaman, incelediğimiz zaman eğer burada bir eksiklik veya yanlışlık varsa, bir zaman kaybı, bir kaynak israfı varsa bunu telafi etmek için bu işe aklı eren insanlarla beraber bu işe bir çözüm bulmaya çalışıyoruz.

'Sınıfta kalmak imkansız hale geldi, artık sınıfta kalmak mü mkün değil' şeklindeki haberler, yorumlar gerçeği yansıtmamaktadır. Eğitim-öğretim daireleri, özellikle Ortaöğretim Genel Müdürlüğü bu konuda gereken çalışmayı yapmıştır. Talim ve Terbiye Kurulunda bu mesele enine boyuna tartışılmaktadır. Daha sonra bana gelecek ve ben onayladıktan sonra yürürlüğe girecek olan bir çalışmadır bu. Kamuoyu şundan dolayı rahat olsun. Başarılı öğrencileri cezalandırmak zaten söz konusu değil. Ben okullarda disiplinsizlik olaylarına sebep olan öğrencilerin genellikle başarısız öğrenciler olduklarını çok iyi biliyorum. Eğer siz o manada ipin ucunu kaçırırsanız, kesinlikle okullarda ciddi sıkıntılar meydana gelir.

İki şeyi karıştırmamız gerekir. Öğrenciye 'bir dersten iki dersten kalırsan sınıfta kal, sınıf tekrarlamak' demek kış ise '8-10 dersin varsa veli devreye girerse sınıf geç, öğretmenler kurulu kararıyla geç, öyle veya böyle geç' demek de yaz sıcağını andırıyorsa biz eğ itimde bu işin ortasını bulan bir bahar havası getirmeye çalışıyoruz. Dolasıyla sendikalarımız da öğretmenlerimiz de velilerimiz de müsterih olsunlar. Yapılan çalışma bittikten sonra kamuoyuyla paylaşılacak ve göreceksiniz ki her şey daha iyi olacak."

Çelik, "Eğitimle neden bu kadar çok oynandığı yönünde eleştiriler yöneltildiğini" belirterek, mekanizmanın sürekli kendisini yenilemek zorunda olduğunu söyledi.

Şimdiye kadar yaptıkları değişiklikleri aşama aşama uygulamaya koyduklarını ifade eden Çelik, ortaöğretim kurumları sınavında yaptıkları değişikliğin kademe kademe uygulanmasının buna en iyi örnek oluşturduğunu ifade etti.

"Milli Eğitim Bakanlığında müfredat değişikliği dahil olmak üzere yapılan reformlar adım adım, bünyeye zarar vermeden hayata geçiriliyor. Sabah bir karar alıp ertesi gün uygulamıyoruz" diyen Çelik, Ortaöğretim Kurumlar ı Sınıf Geçme Yönetmeliği'nde öngörülen yeni sistemi en erken 2008-2009 eğitim-öğretim yılında yürürlüğe koyacaklarını bildirdi.

"Öngörülen sistem kredili sistem mi" sorusuna Çelik, "Kredili sistem değil, kredili sistem biliyorsunuz, Türkiye'de bir dönem merhum Avni Akyol döneminde uygulandı, başarısız olmadı. Bizim öngördüğümüz sistem, kredili sistem değil. Bugün zaten uygulanan bir sistem. Bugün diyelim ki 3 derste, bunun altı üstü. Bunun bir dengesini bulacağız" karşılığını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber