Yeni TCK sınırlı affa dönüştü.

Haber Giriş : 17 Ekim 2004 08:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kapkaç, gasp, hırsızlık, sahtecilik, örgüt üyeliği gibi suçların cezalarını indiren yeni TCK sınırlı affa dönüştü.

Kapkaç, gasp, hırsızlık, sahtecilik, örgüt üyeliği gibi suçların cezalarını indiren yeni TCK çerçevesinde ?mağduriyet doğmaması' için hükümlülerin cezaevinden tahliyeleri sürerken, bu uygulamanın genişlemesi olasılığı doğdu.

Yargı çevrelerinde, adı öyle olmasa da ?dolaylı af' getiren bu düzenlemenin, daha önceki uygulamalarda olduğu gibi Anayasa Mahkemesi'ne taşınarak, iptal kararları yoluyla genişleyebileceği değerlendirmesi yapılıyor. Cezaevlerinden ?infaz durdurma' yoluyla tahliye edilen bu hükümlülerin sayısının 10 bini bulabileceği de belirtiliyor. Şu anda cezaevlerde 71 bin kişi olduğu dikkate alınırsa, 7 kişiden 1'i cezaevinden salıverilmiş olacak.

TAHLİYE NEDENİ

765 sayılı TCK'ya göre ceza alan, ancak kısa bir süre önce Resmi Gazete'de yayımlanan ve 1 Nisan 2005 tarihinde yürürlüğe girecek olan 5237 sayılı yeni TCK'da lehlerine düzenleme olan hükümlüler, infazın durdurulması istemlerini içeren dilekçelerini infaz savcılıklarına veriyorlar. İnfaz savcılıkları da kararı veren mahkemelerden, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun (CMUK) ?hükmün tefsirinde veya cezanın infazında tereddüt' başlıklı 402. maddesi uyarınca, infazının durdurulması talebinde bulunuyorlar. Bu şekilde kısa sürede yüzlerce kişinin tahliyesi gerçekleşti.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber