Unakıtan yazarlara ?Köşe takıları' dedi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 08 Mayıs 2008 15:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vahide YANIK/ANTALYA,

KENDİSİNİ eleştiren köşe yazarlarına ?köşe takıları' diyen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ?Avrupalı, ?Yılın maliye bakanı bu adam' dediler. Bizimkilere dönüp bakıyoruz, ya kardeşim ya Avrupalılar anlamıyor bu işi, ya siz anlamıyorsunuz. İki şıktan birisi. Medyada köşe takıları var yazıyorlar, her biri sanki maliye bakanı? dedi.

Hacettepe Üniversitesi tarafından Belek Xanadu Resort Otel'de düzenlenen 23'üncü Türkiye Maliye Sempozyumu'nun açılışına Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Müşteşar Hasan Basri Aktan da katıldı. 4 gün serecek sempozyum bu yılki konusu ?Türk vergi sisteminin küresel bağlamda değerlendirilmesi' olarak belirlendi. 207 akademisyenin katıldığı semyozyumda konuşan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, küreselleşmenin artık bir olgu olduğunu ve bundan kaçınmanın mümkün olmadığını söyledi. Unakıtan, ?Nasıl yağmur yağarken, yağmasın diyemezsiniz, kar yağmasın diyemezseniz, güneş açmasın diyemezsiniz, küreselleşmeden de öyle kaçınmanın imkanı yok. Böyle bir olgu? dedi. Küreselleşmeye ayak uydurma durumunda olduğumuzu belirten Unakıtan, şunları söyledi:

?Eğer küreselleşmenin getirdiği birtakım kriterlere sırtımızı döner, ?biz kendi bildiğimiz yapalım' dersek o zaman da ordan öyle bir şamar yeriz ki, bir daha zor ayağa kalkarız. Küreselleşmenin nimetlerinden istifade etmek istiyorsak ülkemizi küresel ekonomi ile daha fazla entegre etme mecburiyetindeyiz. Bunun için bir defa şeffalaşma mecburiyetindeyiz. Bütün ekonimimizi hesap verebilir hale getirmemiz lazım. Öngörülebilir bir maliye politikası takip etmek zorundayız. Borç yapımızı düzeltmek, bütçe disipline riayet etme mecburiyetindeyiz.?

Kaynağı olmayan harcama yapılmaması gerektiğini belirten Kemal Unakıtan, ?En sağlam kaynak vergilerdir. Vergiyi alırken üretime mani olucu vergilerden daha ziyade tüketimle ilgili vergileri almaya bakacağız? dedi.

2001 krizinden sonra Türk ekonomisi büyük ölçüde küçüldüğünü belirten Bakan Kemal Unakıtan, Türkiye olarak en önemli adımlarının kurumlar vergisini yüzde 30'dan yüzde 20'ye çekmek olduğunu kaydetti.

Bunun Türkiye'ye yabancı sermaye gelmesinde çok büyük bir faktör olduğunu belirten Unakıtan, ?Türkiye'ye eskiden 1 milyar dolar yabancı sermaye ancak geliken, yılda 20- 22 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye geldi. Bu fevkalede önemli bir ölçektir. Bir ülke 1 milyar dolardan sıçrayıp 22 milyar dolar yabancı sermaye almaya başlamışsa o ülke iyi yoldadır? dedi.

ARGE CENNETİ TÜRKİYE

Gelişmek isteyen bir ülkenin araştırma ve geliştirmeye kaynak ayırması gerektiğini belirten Maliye Bakanı, ?Avrupa ortalamasına bakıldığında ARGE'ye ayrılan kaynak Gayri Safi Milli Yurtiçi Hasıla'nın yüzde 2'si civarında. Bizde 0.7 yani bizde 1'e doğru yaklaşıyor. ARGE'de teşvikler var. ARGE'yle uğraşyan adam vergi dairesinin adresini bilmeyecek. Oradaki çalışandan vergi almayacağız, sigortasının bir kısmını devlet ödeyecek. Velhasıl Türkiye bir ARGE cenneti olacak. Bu Türkiye'ye hakikaten büyük adım attıracak? diye konuştu.

SİYASET GÖZLÜĞÜNÜ ÇIKARIN

Gıdada, turizmde, KDV'yi indirmelerine karşın toplanan vergilerde artış olduğunu kaydeden Unakıtan, yılın ilk 4 aylık vergilerinin hedeflenen vergi gelirinin üzerinde olduğunu söyledi. Kemal Unakıtan, ?Bir kimseye siyaseten karşı çıkabilirsiniz, sevmeyebilirsiniz veya siyasi yelpazenin başka bir tarafında olabilirsiniz. Ama bu ekonomik hadiselere bakarken siyaset gözlüğünü çıkarmanız icap ediyor. Bugün bizim birçok yazarımızın yaptığı bu? şeklinde konuştu.

KÖŞE TAKILARI YAZIYORLAR

Mali disiplinde gevşeme olmadığını kaydeden Unakıtan, şunları kaydetti:

?Geçen yıl efendim bütçe disiplini bozuldu, mali disiplin bozuldu, maliyede gevşeme oldu, şu oldu, bu oldu diye bir sürü yazılar yazdılar. Seçim yılı, taviz yılı şudur budur. Değerli arkadaşlar koskaca seçim yılı geçirdik mali disiplinden bir taviz vermedik. Mali disiplinimiz kusursuz diye, performanslarımız gayet güzel diye Avrupa'da bana mükafat verdiler ya, yılın maliye bakanı dediler. Bizimkilere dönüp bakıyoruz, mali disiplin bozuldu da şu oldu da bu oldu da. Ya kardeşim herhalde oradaki adamlar sizden daha iyi anlıyorlar. Onlar beni ne tanırlar, ne bilirler, ne akrabam, ne bilmem ne... Medyada köşe takıları var yazıyorlar, her biri sanki maliye bakanı yazıyorlar, adam ne bütçeden doğru düzgün anlıyor, ne bütçeyi doğru düzgün okuyabiliyor.?

HESAP MI BİLMİYORSUN, DAYAK MI YEMEDİN

Faiz dışı fazlayı 3.5 olarak ifade ettiklerinde mali disiplinde gevşeme olduğu eleştirilerinin geldiğini söyleyen Kemal Unakıtan, ?Ya arkadaş hesap mı bilmiyorsun, dayak mı yemedin? Yani Türkiye'nin kamu borcunun Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'na oranı şimdi yüzde 39'a düşmüş, Fransa'da bu rakam yüzde 60'ın üzerinde, Yunanistan'da yüzde 100'lere yakın. Kamu borcunun GSYH'ya oranı yüzde 39'a inmişse aman ne güzel, çok şükür borçların düştüğünü gördük deyip bilimsel bakmak icap ediyor? dedi.

Faiz dışı fazlada ne icap ediyorsa ona göre hareket edildiğini kaydeden Unakıtan, ?Türkiye'nin şartları yüzde 3.5 faiz dışı fazlayı gerektiriyor, biz de onu aldık? dedi. Faiz dışı fazlanın İngiltere'de eksilerde, Fransa'da 0, Japonya'da eksi 2.4, Yunanistan'da 2.6 olduğunu kaydeden Unakıtan, ?Bu ülkelerde faiz dışı fazla bu kadar, bizde 3.5 olmuş. Bizde yer yerinden oynuyor. Efendim maliyede gevşeme var. Ne gevşeme arkadaşım, dünyaya bak, hesaplara bak, Türkiye'nin yeni durumuna bak, borç yapısına bak, bak ama o çalışma ister, onda o çalışma yok, atsın o, sallasın. Takmış siyaset gözlüğünü nasıl çamur atayım oraya. Olmaz, bu çok çok yanlış. Bu ne maliye ilmine, ne ekonomi ilmine sığıyor. Onun için herkes ayağını denk alsın, buna göne değerlendirmeler yapsın? diye konuştu.

Dünya ekonomik krize girdiği için Türkiye'nin bundan etkilenmemesinin mümkün olmadığını kaydeden Unakıtan, ?Bütün dünya ülkelerindeki büyüme, tahminleri azaldı, azaltıldı. IMF, Dünya Bankası, eskiden 4.8 büyüyeceksen, şimdi 3.5 ancak büyüyebiliyorsun diyor? dedi.

BUNA CAN MI DAYANIR?

Petrol ve enerji fiyatının artmasının enflasyonu azdırdığını belirten Kemal Unakıtan, şunları söyledi:

?Türkiye'de enerji fiyatlarında bir dolar artış ülkeye 530 milyon dolara mal oluyor. Çünkü Türkiye enerji ithal eden bir ülke. Bunlar enflasyona haliyle yansıyor. Diğer ülkelerde de yansıyor. O zaman ben dedim ki enflasyon yüzde 4'lere felan düşmez açıkça söyleyelim dedim. Eee Maliye Bakanı başarısızlığı itiraf etti, ne başarısızlığı, dünyaya bak dünyaya, bütün dünyada artmış bu. Petrol çıkmış 100 dolardan 120 dolara. Buna can mı dayanır? Şimdi efendim, pirincin fiyatı arttı. Hiç bakkala gittiğinizde pirinç yok dendi mi size??

Bazı çevrelerin yabancı yatırımcıyı eleştirdiğini kaydeden Maliye Bakanı Unakıtan, yabancı sermayede 4.5 milyon nüfusla 225 milyar dolarlık ihracat yapan İrlanda örneğini verdi. Unakıtan, ?İrlanda'da ihracatın yüzde 90'ını yabancı sermaye yapıyor, çekmişler yabancı sermayeyi. 20 sene önce bizden beterdiler. O zaman kafayı çalıştıracağız? dedi.

OTEL BAHÇESİNDE Mİ GÖRÜŞECEĞİM?

Bugüne kadar 44.5 milyar dolar özelleştirme yapıldığını anlatan Kemal Unakıtan, ?Kolay gelmedik bugünlere. Kimsenin elinde sihirli çubuk yok, kimsenin şapkadan tavşan çıkaracak hali de yok? dedi.

Ülkeleri tek tek gezerek yatırımcıları Türkiye'ye davet ettiğini anlatan Unakıtan, ?Falanca ile görüştün mü? Görüştüm arkadaş, ne o otel odasında görüşmüşüm. Lan Davos'ta her yer eksi 20, otel bahçesinde mi görüşeyim. Gelin Türkiye'ye yatırım yapın, dediğimiz de bu. Beni ondan dolayı tenkit etmeye başladılar. Herkes işine baksın. Biz ne yaptığımızı biliyoruz, ne yapacağımızı da biliyoruz? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber