Sevk Alan Öğretmene Ek Ders Verilmeyecek

10 Mayıs 2008 tarih ve 26872 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararda değişiklik yapılmıştır. Karara göre ayda 4 günden fazla olmamak üzere ayakta tedavilerde (yani rapor alınmayan tedavilerde) öğretmenlerin o gün var olan ek dersleri kesilmemekteydi. Bu durumda sevk aldığı için okula gelmeyen öğretmenden o gün var olan derslerin tamamı kesilecektir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Mayıs 2008 01:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir örnek verecek olursak o gün 6 saat dersi olan ve haftada 24 saat derse giren bir öğretmen rehberlik hizmetleri hariç 24+2(hazırlık planlama)= 26-15(maaş karşılığı)= 11 saat ek ders almaktaydı. O hafta içerisinde sevk alan öğretmenin ücreti kesilmemekteydi. Şimdi ise öğretmen o hafta içerisinde 24-6=18 saat derse girmiş olacağından; 18+1(hazırlık planlama)=19-15(maaş karşılığı)=4 saat ek ders alabilecektir. Yani sevk alan bu öğretmenden 7 saat ücret kesilmiş olacaktır.

Bu esaslar 16 Aralık 2006 da yayımlanmıştı. 16 Aralık 2006 dan önceki esaslarda sevk alan öğretmenin sadece ek dersi kesilmekteydi yani maaş karşılığından bir düşüş olmamaktaydı. Yukarıdaki örnek öğretmeni eskiye göre yorumlarsak 24+2(hazırlık planlama)=26-15(maaş karşılığı)=11 saat ücret alan öğretmen 6 saati olduğu bir günde sevk aldığında o gün için kendisine tahsis edilen 3 saat ek dersi kesilecekti yani o hafta 8 saat ücret alabilecekti.

Bakanlık tarafından bakanlar kuruluna sunularak yayımlanan 16 Aralık 2008 tarihli esaslarda yapılan bu değişiklikler neticesinde sendikalar tarafından eylemler yapılmış ve bakanlar kurulunca bu esaslarda 21 Temmuz 2007 tarihinde öğretmen lehine bazı düzeltmelere gidilmişti. Bu düzenlemelerden bir tanesi de sevkli öğretmenin ayda 4 günü geçmemek üzere ücretinin kesilmemesi idi.

Bu düzenlemenin üzerinden 1 yıl geçmeden yeniden bir düzenleme yapılmıştır. Sendika ve öğretmenlerin genel talebi dini bayram tatilleri dahil olmak üzere sevk ya da rapor alınan günlerde ek derslerin kesilmesi (2006 öncesinde olduğu gibi) fakat bu günlerde herhangi bir nedenle (sevk, rapor, bayram tatili) okula gelmeyen öğretmenin o güne ait tüm derslerinin ek dersten kesilmemesi yönündedir.

8-9-10 Ekim günlerinin ramazan bayramı olması nedeniyle öğretmenler o hafta ücret alamamakla karşı karşıya kalmışlardır. Bu durumda da sendikalar eylem yapmışlardı.

Konu ile ilgili bakanlık yetkilileri ? Öğretmenler Dini Bayramda Ek Ders İstiyorlar, Bu mevzuata da laikliğe de aykırıdır? şeklinde açıklama yapmışlardı.

http://www.memurlar.net/haber/96432 linkinde ?MEB Personel Genel Müdürü Konuyu Anlamadı? başlıklı bir yazı yayınlamış ve daha sonra da ?Eğitim Sendikaları Neden Ek Ders Eylemi Yapıyor?" başlıklı bir yazı yayımlamıştık...

Oysa ki öğretmenlerin Dini Bayramlarda ek ders istemeleri söz konusu değildi. Öğretmenlerin talebi 8-9-10 Ekim de Ramazan Bayramında ek ders ücreti almak değil bayramdan sonra okula gelecekleri 11-12 Ekim günlerinde alacakları ücretlerin maaş karşılığı sayılarak kesilmesiydi. Yani o hafta içerisinde 8-9-10 Ekim 2007 de bayram nedeniyle gelmeyip 11-12 Ekim (Perşembe-Cuma) okula gelen öğretmen o hafta hiç ücret almamakla karşı karşıya kalmıştır.

Aynı günlerde (11-12 Ekim 2007) rapor alıp tatilini uzatan öğretmen de hiç ücret almamıştır.

Sendikaların ve öğretmenlerin talebi okula geldikleri günlerde ücretlerinin kesilmemesi şeklinde olup bunun yanlış algılanması ve kamuoyuna böyle lanse edilmesi öğretmen ve sendikaların tepkilerine yol açmıştır.

Bu konu ile ilgili olarak sendikalar tarafından 18 Aralık 2007 de eylemler yapılmıştır.

Bu durum hukuken halen devam etmekte iken bugün yayımlanan değişiklikte de bu konuda hiçbir düzenlemeye gidilmemiştir.

Yapılan değişiklikte ayrıca çizelgede olmayan ticaret ve turizm okul ve kurumlarının çizelgeye monte edilmesi anlamına gelmektedir.

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Yapılan değişikliği görmek için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber